Afta az ínyen, nyelven, ajkakon – bárhol felbukkanhat, és a lakosság 20%-a folyamatosan szenved tőle. Posztunkból kiderül, mi is az az afta, hogyan történik az afta kialakulása, melyek a tünetei és hogyan lehetséges az afta kezelése házilag, illetve a fogorvosi rendelőben. 

Mi az az afta?

Az afta egy felületi hámhiányos állapot, ami a száj nyálkahártyáján alakul ki. Tulajdonképpen egy sárgás-fehéres színű szájüregi fekély, ami egyébként a szájüreg nyálkahártyájának legtöbbször előforduló betegsége: a lakosság harmada találkozik vele élete során. 

Az afta azonban nem pusztán egy fekély a szájban, ugyanis egy gyulladásos udvar veszi körül. Az afta mérete 1-2 mm-től 1 centiméteresig változhat, de ismerünk 2-3 cm-es óriásaftákat is. 

A herpesz és az afta között az a legfontosabb különbség, hogy az afta mindig a szájüregen belül jelentkezik. A herpesz azonban az ajkak külső felületén is megjelenhet, ráadásul hólyagos a felülete, ami az aftára nem jellemző. (Az aftát ugyanis egy úgynevezett fibrines álhártya borítja, emiatt hólyagnak tűnhet, de valójában nem az.) 

Az afta okai

Azt, hogy mi válthatja ki az afta megjelenését, máig nem sikerült tökéletesen tisztázni. Ennek ellenére számos olyan tényezőt azonosítottak, amelynek fontos szerepe van az afta keletkezésében.

Az afta kialakulása szempontjából jelentős tényezők:

  • stressz,
  • gyenge immunrendszer,
  • egyoldalú, B12-vitaminban, folsavban, vasban és cinkben szegény táplálkozás,
  • bizonyos ételek (pl. dió, paradicsom, narancs) fogyasztása,
  • öröklött hajlam,
  • hormonális hatások (pl. menopauza, terhesség, hormontartalmú gyógyszerek stb.),
  • sebek a nyálkahártyán,
  • vírusos fertőzések (pl. herpesz).

Az is előfordulhat, hogy az afta egy másik betegség (pl. allergia, leukémia, lisztérzékenység stb.) tüneteként jelentkezik.

Milyen tüneteket produkál az afta a szájban? 

A legfontosabb és egyben leggyakoribb tünet magának az aftának a megjelenése. Mérete változatos, lehet több, néhány milliméteres, de előfordulhat egyetlen, egy centiméteres vagy még nagyobb afta is. 

Fontos, hogy – amint már említettük – az afta csakis a szájüregen belül jelenhet meg. Ott viszont szinte bárhol kialakulhat: az afta az ínyen, a nyelven és az ajkakon (de csakis az ajkak belső oldalán) is előfordulhat.

Afta a nyelven, afta az ínyen, afta az ajkakon - mindenütt kellemetlen, fájdalmas is lehet.

Az aftát körülvevő gyulladásos udvar kellemetlen lehet, főleg beszéd vagy evés, esetleg ivás közben érheti irritáció. Ritkán előfordulhat, hogy ez nagyon megnehezíti a nyelést, a táplálkozást vagy az ivást. Nem tipikus, de szintén megtörténhet, hogy a fájdalom felerősödik és nagyon intenzívvé válik. Súlyosabb esetben a nyirokcsomók is megduzzadhatnak, gyengeség, akár láz is jelentkezhet.  

Tehetünk valamit az afta ellen otthon?

Az afta azok közé az egészségügyi panaszok közé tartozik, amelyek ellen otthon is védekezhetünk. Az afta kezelése házilag azt jelenti, hogy igyekszünk elkerülni a száj nyálkahártyáját sértő, irritáló anyagokat és tevékenységeket. 

Ennek megfelelően érdemes tartózkodni a túlságosan sós, fűszeres, savanyú és csípős ételektől. A szénsavas üdítők és az égetett szeszek fogyasztását is kerüljük. Hasznos lehet puhább sörtéjű fogkefére váltani. A fogkrémek habzásáért felelős anyag (SLS) szintén irritálhatja a nyálkahártyát. Ezért használjunk olyan fogkrémet, ami nem tartalmazza ezt az anyagot. A rágózást is ajánlott felfüggeszteni, amíg az afta el nem tűnik.

A nyugodt, stresszmentes életmód,  valamint a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás is segíti az afta mielőbbi megszűnését. A gyógyteákkal való öblögetés (pl. kamilla, apróbojtorján, geránium) is támogatja a szájnyálkahártya regenerálódását. 

A felsorolt tanácsok követésével az afta gyorsabban gyógyul, tünetei pedig kevésbé kellemetlenek, mint amilyenek egyébként lennének. 

Az afta kezelése a fogorvosi rendelőben

Az afta okai sokfélék lehetnek, az afta kezelése a rendelőben rutineljárásnak számít.

Ritkán, de előfordul, hogy az afta kezelése házilag nem lehetséges. Például, ha rendszeresen kiújul, ha felülfertőződik, vagy a száj nyálkahártyájának jelentős részét elborítja. Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha a beteg nem tud megfelelően enni vagy inni az afta miatt. Az aftát okozhatják letört, éles fogperemek vagy sérült fogpótlás éles szélei – ezeket is csak fogorvos tudja kezelni. 

Ha lassan, nehezen gyógyul az afta, ecsetelő alkalmazását is javasolhatja a fogorvos. Belsőleg pedig a B-vitamin lehet az afta gyógyszere, mivel egy intenzív kúra mellett sok esetben hatékonyabb az afta kezelése a szájban. Ezt is érdemes a fogorvos tanácsai alapján kivitelezni.

Keresse fel kiválóan felszerelt rendelőnket, ahol magasan képzett munkatársaink várják

Makacs aftával küzd? Forduljon hozzánk bizalommal! Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez az afta kezelésére éppen úgy érvényes, mint a foghúzások, fogtömések, -pótlások, fogimplantátumok esetében, vagy bármilyen más fogászati beavatkozásnál.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

  • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.
fogászat budapest

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.