Mit érdemes tudni a vírusról?

Az új koronavírus cseppfertőzéssel terjed. Leginkább veszélyeztetettek a krónikus betegségben szenvedők, az immunszupresszált betegek, valamint az időskorú súlyos betegségben szenvedők.

Elnevezések: új koronavírus, Covid-19, SARS-CoV-2

A Covid-19 koronavírus halálozási aránya országonként változik. Általánosan elmondható, hogy 2-10% között változik, míg az influenzáé 1%.

A koronavírus tünetei:

  • Leggyakoribb tünetek a láz, torokfájás, száraz köhögés, izomfájdalom.
  • Bizonyos betegeknél leírtak szaglás elvesztését, hasmenést, orrdugulást vagy orrfolyást.

Miért veszélyes a koronavírus?

Az új koronavírus 2019 végén jelent meg Vuhanban (Kína). Leginkább az influenzához hasonlítható, azonban az embereknek nincs korábban szerzett immunitása és nincs ellene védőoltás, ezért különösen veszélyes. Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség (kétoldali tüdőgyulladás) és nehézlégzés.

Mikor kell lemondania időpontját?

Amennyiben Önnek a következő tünetei vannak, kérjük időpontját haladéktalanul mondja le:

  • hőemelkedése vagy láza
  • köhög, vagy kapar a torka
  • szagvesztése van
  • izomfájdalma, krónikus fáradtsága

Fogászati rendelőnkben bevezetett új szabályok a koronavírus miatt:

  • A helyiségeket naponta többször fertőtlenítjük.
  • Minden kezelés előtt a pácienseknek speciális szájfertőtlenítő oldattal kell öblögetniük.
  • A kilincseket minden páciens után baktericid, virucid nedves kendővel töröljük át.
  • A mellékhelyiségben fertőtlenítő hatású folyékony szappant helyeztünk el.

Pácienseinket teljes védőfelszerelésben, arc-plexiben kezeljük.

A váróban egy Sharp Plasmacluster légtisztítót helyeztünk el. A Plasmacluster Ion technológia révén a levegőn át terjedő kórokozókkal szemben 99.7%-ban hatékony. Igaz ez a levegőben lévő baktériumokra, vírusokra (koronavírus) is.

Koronavírus tesztek

A WHO jelenleg a PCR-teszteket ajánlja a koronavírus kimutatására, amelyek a vírus örökítőanyagát mutatják ki. Ez már a fertőzés korai (Akut) stádiumában is jelez, viszont hosszabb idő múlva kapunk csak eredményt.

A gyorstesztek leginkább a terhességi gyorsteszthez hasonlíthatóak. A vírusfertőzés hatására keletkező ellenanyagokat (IgG,IgM) mutatják ki a vérből. A vérben ellenanyagok azonban csak az 5. nap után termelődnek, így a korai szakaszban nem adnak megfelelő eredményt. Semmelweis Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint, a gyorstesztek 33-35%-ban voltak érzékenyek (szenzitívek), tehát csak minden harmadik, PCR-teszttel pozitívnak igazolt betegnél mutatták ki a fertőzést!

A gyorstesztek pedig a nem fertőzött (PCR-negatív) embereknél 100 esetből 15-28-nál adtak tévesen pozitív eredményt. Ez azt jelenti, hogy a teszt 72-85% specifikus.

Ezek alapján mi egyelőre nem látjuk indokoltnak rendelőnkben a Covid-19 gyorsteszt elvégzését, mivel a jelenleg kapható gyorstesztek nem adnak megbízható eredményt. Folyamatosan követjük a híreket és a tudományos cikkeket és ha szükséges, ezt a döntésünket felülvizsgáljuk.