A mosolyunk sokat elárul rólunk. Egy szép, ragyogó mosoly nemcsak jól néz ki, és boldogságot sugároz, de azt is elárulja a világnak, hogy törődünk az egészségünkkel. Mi az az esztétikai fogászat, és hogyan segíthet hozzá a tökéletes mosolyhoz? Milyen kezelések tartoznak a körébe?

Az esztétikai fogászat feladatai

Az esztétikai fogászatot a fogak általános megjelenését javító eljárásként definiálhatjuk legegyszerűbben. Elsődleges célja, hogy a fogakat kiigazítsa, javítsa a szerkezetüket, valamint megszépítse a színüket és a formájukat, hogy a páciens a kezelés után magabiztosan mosolyoghasson. Az esztétikai kezelések megelőző és helyreállító beavatkozások is lehetnek, mivel a hiányzó fogak és más hasonló problémák korrigálására is felhasználhatóak. 

Az esztétikai fogászat segít korrigálni a fogakat, amelyek:

 • görbék,
 • letört belőlük egy darabka,
 • elszíneződtek,
 • töredezettek/repedezettek, vagy
 • teljesen hiányoznak.

A esztétikai fogászati kezelések célja nem csupán a tökéletes mosoly, hanem a fogak természetes egészségének és működésének megőrzése is.

fogászat esztétika

Az esztétikai fogászati kezelések köre

A fogak elvesztése bekövetkezhet fogszuvasodás, fogínysorvadás vagy baleset következtében, de az esztétikai fogászat a következő problémákra is megoldást nyújthat:

 • nem esztétikus amalgám tömések cseréje esztétikus fehér tömésekre,
 • fogak színének javítása fogfehérítés által (példáuk besárgult fogak esetén),
 • a fogformák optikai megváltoztatása héjak által,
 • fogak közötti hézagok megszüntetése, szűkítése,
 • élpótlás a frontfog sérülésének esetén,
 • továbbá a fogékszerek felhelyezése is az esztétikai fogászat, illetve a kozmetikai fogászat részét képezi.

Esztétikus tömések

A fogak helyreállításához többféle anyagot használunk, de a leggyakoribb tömések az amalgám, illetve a kompozit vagy az üveg-ionomerek. Sokáig az amalgám volt a legszélesebb körben használt anyag, de a kompozit tömések egyre népszerűbbek a megjelenés és a tartósság kombinációja miatt. A kompozit tömések természetesek és esztétikus látványt nyújtanak, mivel illeszkednek a fog árnyalatához, így szinte észrevehetetlenek, többek között ezért is magasabb a fehér fogtömés ára a hagyományos változathoz képest.

Foghéjak

A foghéjak a foghézagokat, az elszíneződéseket, a töréseket vagy repedéseket, valamint a görbe fogak megjelenését javítják.

Ragasztás (bonding)

A fogak tökéletlenségeinek kijavítása a hézagok lezárásával, a lepattanások kitöltésével, és az érdes szélek kisimításával.

Esztétikai fogszabályozás

A görbe, szabálytalanul álló fogak javításának eszköze. Használható többek közt a fogrések bezárására, illetve, hogy a zsúfolt fogaknak nagyobb helyet biztosításunk.

Fogkő-eltávolítás

A fogkő-eltávolítás nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a fogak egészségének megőrzése miatt is, ezért félévente érdemes rá sort keríteni a fogorvosi kontroll keretében.

Fogfehérítés

Minimálisan invazív és rendkívül hatékony módja annak, hogy a páciens fogai visszanyerjék ragyogó és természetes színüket. Az orvosi fogfehérítés ára ugyan magasabb, mint az otthoni, házi megoldások költségei, viszont tartós, valós eredményt csak a rendelői fogfehérítés tud nyújtani.

Fogkorona

Súlyosan sérült fogak fedésére használható a fogkorona, hogy helyreállítsuk a fogak formáját, funkcióját és színét. A frontfogakat inkább esztétikai, míg a moláris fogakat a rágófunkció visszaállítása miatt pótoljuk. 

Fogászati implantátum

A fog implantátum állcsontba helyezett fémcsavar, amely természetes gyökérként viselkedik, és pótolja a hiányzó fogakat.

Esztétikai vs kozmetikai fogászat: mi a különbség?

Az esztétikai fogászat nem teljesen azonos a kozmetikai fogászattal. Az esztétikai fogászat ugyanis olyan kezeléseket foglal magába, amelyek szükségesek az egészséges fogazat szempontjából, de egyben az esztétikus külső megjelenést is biztosítják.

Ezzel szemben a kozmetikai fogászat olyan régebben készült fogászati munkák, például a héjak, koronák, hidak stb. kijavítását is jelenti, amelyek nem feltétlenül kellemesek már a szemnek, de fogászati szempontból nem szükségesek. Ebbe a csoportba tartoznak a fogékszerek is. 

Az alkalmazott módszerek viszont egyezhetnek, mivel a kozmetikai fogászat keretei között is lehetséges a bonding, a fogfehérítés és a fogszabályozás is, így átfedések is léteznek a két műfajon belül. A fogszabályozás például történhet csak a külső megjelenés javítása, illetve a harapás helyreállítása miatt is, de természetesen mindkét szempont egyszerre is érvényesülhet.

Esztétikai fogászat Budapest területén, kiválóan felszerelt rendelőnkben

kozmetikai fogászat

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél. Fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.