A mosolyunk sokat elárul rólunk. Egy szép, ragyogó mosoly nem csak jól néz ki, és boldogságot sugároz, de azt is elárulja a világnak, hogy törődünk az egészségünkkel. Mi az az esztétikai fogászat, és hogyan segíthet hozzá a tökéletes mosolyhoz? Milyen kezelések tartoznak a körébe?

Esztétika a fogászatban

Az esztétikai fogászatot a fogak általános megjelenését javító eljárásként definiálhatjuk legegyszerűbben. Elsődleges célja, hogy a fogakat kiigazítsa, javítsa a szerkezetüket, valamint megszépítse a színüket és a formájukat, hogy a páciens a kezelés után magabiztosan mosolyoghasson. Az esztétikai kezelések megelőző és helyreállító beavatkozások is lehetnek, mivel a hiányzó fogak és más hasonló problémák korrigálására is felhasználhatóak. 

Az esztétikai fogászat segít korrigálni a fogakat, amelyek:

  • görbék,
  • letört belőlük egy darabka,
  • elszíneződtek,
  • töredezettek/repedezettek, vagy
  • teljesen hiányoznak.

A esztétikai fogászati kezelések célja nem csupán a tökéletes mosoly, hanem a fogak természetes egészségének és működésének megőrzése is. 

Az esztétikus tömések

A fogak helyreállításához többféle anyagot használnak, de a leggyakoribb tömések az amalgám, illetve a kompozit vagy az üveg-ionomerek. Sokáig az amalgám volt a legszélesebb körben használt anyag, de a kompozit tömések egyre népszerűbbek a megjelenés és a tartósság kombinációja miatt. A kompozit tömések természetesek és esztétikus látványt nyújtanak, mivel illeszkednek a fog árnyalatához, így szinte észrevehetetlenek.

fogászat esztétika

Esztétikai kezelések

Az esztétika fogászat számos eljárást foglal magában, melyek közül a következők a leggyakoribbak:

Héjak: Korrigálják a foghézagokat, az elszíneződéseket, a töréseket vagy repedéseket, valamint a görbe fogakat. 

Fogkoronák: Súlyosan sérült fogak fedésére használhatók, hogy helyreálljon a fogak formája, funkciója és színe.

Fogászati implantátum: Állcsontba helyezett fémcsavar, amely természetes gyökérként viselkedik, és pótolja a hiányzó fogakat. 

Ragasztás (bonding): A fogak tökéletlenségeinek kijavítása a hézagok lezárásával, a lepattanások kitöltésével, és az érdes szélek kisimításával.

Fogszabályozás: A görbe, szabálytalanul álló fogak javításának eszköze. Használható többek közt a fogrések bezárására, illetve, hogy a zsúfolt fogaknak nagyobb helyet biztosításunk.

Fogfehérítés: Minimálisan invazív és rendkívül hatékony módja annak, hogy a páciens fogai visszanyerjék ragyogó és természetes színüket. 

Miben különbözik az esztétikai fogászat a kozmetikaitól?

Az esztétikai fogászat nem teljesen azonos a kozmetikai fogászattal. Az esztétikai fogászat ugyanis olyan kezeléseket foglal magába, amelyek szükségesek az egészséges fogazat szempontjából, de egyben az esztétikus külső megjelenést is biztosítják.

Ezzel szemben a kozmetikai fogászat olyan régebben készült fogászati munkák, például a héjak, koronák, hidak stb. kijavítását is jelenti, amelyek nem feltétlenül kellemesek már a szemnek, de fogászati szempontból nem szükségesek. Ebbe a csoportba tartoznak a fogékszerek is. 

Az alkalmazott módszerek viszont egyezhetnek, mivel a kozmetikai fogászat keretei között is lehetséges a bonding, a fogfehérítés és a fogszabályozás is, így átfedések is léteznek a két műfajon belül. A fogszabályozás például történhet csak a külső megjelenés javítása, illetve a harapás helyreállítása miatt is, de természetesen mindkét szempont egyszerre is érvényesülhet. 

Esztétikai vagy kozmetikai fogászati kezelésre van szüksége? Látogasson el kiválóan felszerelt rendelőnkbe!

További kérdései vannak a kozmetikai vagy az esztétikai fogászat kapcsán? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

kozmetikai fogászat

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

  • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.