Fogbeültetés árak – minden a minőség és az ár összefüggéséről

Mitől függenek a fogbeültetés árak? Mi különbözteti meg a jó implantátumot a gyengétől? Mire figyeljen, ha hosszan és elégedetten szeretné használni beültetett implantátumát?

Kellemetlen érzés elveszíteni egy fogat. Nemcsak azért, mert ezzel az önfeledt mosolyt is elveszítjük, hanem mert az ápolt fogak egyben társadalmi státuszt is jelentenek. Nem csoda, hogy aki ilyen helyzetbe került, szeretné mielőbb megoldani. Ebben az információkkal túlterhelt világban nem könnyű azonban meglelni, általában mibe kerül a fogbeültetés, vagy azt, milyen minőségi különbségeket jelentenek az árkülönbségek. Mitől ennyi itt, mitől amannyi ott.

Eközben Önnek egyetlen dologra van szüksége: tartós, biztonságos, eredeti fogaival megegyező pótlásra. Lehetőleg minél hamarabb.

Több mint 15 év szájsebészi és implantológus praxis, valamint több mint 5 ezer beültetett implant ellenére számtalanszor találkoztam azzal, hogy pácienseimnek fogalmuk sincsen, mennyibe kerül a fogbeültetés, és mi befolyásolja az árakat.

Fogbeültetés árak – mennyi az annyi?

Először is szeretném tisztázni: a fog implantátum a köznyelvben azt a három különálló darabból álló egységet jelenti, amely:

 • maga a foggyökér helyettesítésére szolgáló implantátum,
 • egy csavaros elem az implantátum és a felépítmény között, ez a közti fej, vagy közti elem,
 • és a felépítmény, vagyis a korona (maga a fog).

A fogbeültetés árak a beépített egységek minőségétől függenek. Ez pedig elsősorban azt jelenti, milyen pontos az egyes részegységek illeszkedése, vannak-e közöttük mikrorések. Ahogy az is ettől függ, hogy mennyire hosszantartó megoldást jelentenek, vagy éppen mennyire segítik utólagos beavatkozások esetén a felépítmény leszerelését.

A minőségi implantátum részei pontosan illeszkednek

Az implantátum – Titán vagy cirkónium legyen?

A foggyökér szerepét betöltő implantátum a beültetést követően stabilan beágyazódik az állkapocs csontba. Az implantátum jellemzően két, szövetbarát anyagból készül: Titánból vagy cirkóniumból. A titán rugalmasabb, ami akkor kap szerepet, ha netán utólag meg kell bontani a beépítést, és kiemelni az implantátumot. Ezt a rugalmas titán jobban viseli, nem törik el. A cirkónium szövetbarátabb a titánnál, de olyan esetekben, amikor meg kell bontani, fennáll a veszélye, hogy ridegsége miatt beletörhet a csontba. Ez pedig komoly komplikáció. A titánból készült implantátumok ára jellemzően 100-300 ezer forint. A cirkónium implantátok ennek körülbelül másfél- kétszeresébe kerülnek.

A közti fej (közti elem)

A közti fej az implantátum és a felépítmény között helyezkedik el. Csavaros rendszerrel rögzül az implantba, és szintén csavarkötéssel tartja a felépítményt. A közti fejet gyakran kihagyják, és ragasztják a felépítményt. Ez a későbbi kezelésekkor hátrányt jelent, hiszen nem lehet a tagot szétszedni, csak szétvágni. Ez az elem hozzávelőleg 50 ezer forintba kerül.

A felépítmény – maga a fog

A szájban látható rész a felépítmény, vagyis a fog maga. Ez a rágófelület. Anyagát tekintve készülhet fémvázra, vagy cirkonra égetett porcelánból. Ára minőségtől függően 50-150 ezer forint.

Fogbeültetés árak konkrét esetekre

Egy foghiány pótlása esetén a fogbeültetés árak a fenti három elem, és a beépítéshez szükséges kezelések árából állnak össze. Ha alacsonyabb minőségű implantáumokat ültet be, körülbelül 200 ezer forintba kerül a beavatkozás. A legmagasabb minőségű megoldás akár 800 ezer forint is lehet.

Fogbeültetéssel nemcsak egyedi, hanem több, egymás melletti fog elvesztéséből fakadó foghiány is pótolható. A hagyományos hídhoz hasonlóan ilyenkor is a két szélső “gyökér” tartja a feljes, akár 4-5 tagú felépítményt. A fogbeültetés árakba ebben az esetben a két implantátum (plusz a hozzájuk tartozó két közti fej), a híd tagjai, valamint a kezelések költségei tartoznak bele. Ennek megfelelően egy 3 tagú fogpótlás, amely 2 beültetett implantátumon támaszkodik, minőségtől függően 600 ezer és 1.2 millió forint között áll meg.

Komplett alsó és felső fogsorok rögzítése is megoldható implantátumok segítségével. Ilyenkor akár az alsó, akár a fölső fogsort 4-6 implantátumra építjük fel. Ennyi beültetés elegendő ahhoz, hogy a fogsort mozgás nélkül rögzíthessük. Az implantátumok és a fogsor között ilyen esetekben is közti fej beépítésére kerül sor, hogy a fogsor később bármikor, akár többször is levehető legyen, ha vizsgálatra lenne szükség. Egy teljes alsó VAGY fölső fogsor – a hozzá tartozó implantátumokkal, közti fejekkel és a kezelések költségeivel – 1.5-3 millió forint közötti összeg, a beépített anyagok minőségének függvényében.

Fogbeültetés – árak, biztonság, tartósság, minőség

A fogbeültetés árakat, a beültetés tartósságát elsősorban a felhasznált anyagok minősége befolyásolja. Természetesen a magasabb ár magasabb minőséget is jelent. Összefoglaltam, hogy pontosan mit jelent mindez, hiszen tapasztalataim szerint sokan nem tudják.

Pontos illeszkedés, kevesebb baktérium

Az ár és a minőség egyértelműen befolyásolja, hogy mennyire pontosak, hézagmentesen illeszkedők az implantátum egymáshoz rögzített részei. A gyengébb minőségű elemek között több hely van, ahol megtelepedhetnek a nemkívánt baktériumok, növelve a gyulladásveszélyt.

Fontos, hogy utólag le kell tudni szerelni

Az implantátumokat egy élethossz alatt általában legalább egyszer meg kell bontani. Ilyenkor nem mindegy, hogy a beépített elemek hogyan viselik a szétszedés-összerakás megterhelő műveleteit. A magas szinten megmunkált implantátumok fémrészei akár évekkel a beépítést követően is gond nélkül oldhatóak, és a törésükre is kisebb az esély.

Precíz felületek, könnyebb tisztítás

A felépítmény anyaga, minősége is nagyban befolyásolja az eredményt és a tatósságot. A felület finomsága, simasága gátolja a lepedékképződést, segíti a felépítmény tisztán tartását. A gyengébb minőségű anyagok felületei egyenetlenebbek, “rücskösebbek”, amik a felület mikroréseiben nem kívánt kórokozók megtelepedését okozhatják.

A fogbeültetés egy élethosszra szól

Tapasztalataim szerint hiába drágább egy minőségi megoldás, hosszú távon könnyen lehet, hogy nemcsak kevésbé költséges, de kevesebb komplikációt (fertőzés, gyulladás, törés) is ígér. A fogbeültetés legalább 10-15 évre szól. Minőségi anyagok, megfelelő gondozás és rendszeres kontrollvizsgálatok esetén azonban akár élethosszra készítjük azokat.

Mikor van szüksége fog implantátumra?

Erről minden esetben konzultálni kell fogorvosával, hogy az Önnek lehető legjobb megoldást találhassa meg. Általánossában azonban elmondható, hogy olyankor, amikor:

 • egészséges fogak közötti foghiányt kell megszüntetni, ahol nem célszerű a híd érdekében lecsiszolni az ép fogakat,
 • több fog hiánya miatt nem lehet megoldani híd építését,
 • sorvégi foghiány van, ami miatt híd nem építhető,
 • a fogak nagy részét elveszítettük, és a megmaradtak sem kellően stabilak,
 • szájpadláson zárt protézis miatt csökkent az ízérzékelés.

Jöjjön el konzultációra, hogy segíthessünk visszakapni magabiztos mosolyát! Az implant konzultáció ára 10.000 forint*, tartalma:

 • Vizsgálat és diagnózis felállítása

 • Javaslatok a megoldásra (fél órás konzultáció)

 • Implant ápolási segédanyagok

Időpontot kérek

* A konzultáció díja levonható a későbbi implantációs kezelések árából.

Vagy töltse le INGYENES tájékoztatónkat!

Ha egyelőre nem döntött, az is rendben van! Töltse le az implantátumokról és a tisztításukról szóló dokumentumainkat. Adatait az Adatvédelmi Tájékoztatóban (GDPR) közöltek szerint, diszkréten kezeljük.

Letöltöm
 • 15 év szájsebészeti és implantológiai tapasztalat

 • több mint 5.000 beültetett implantátum

 • kizárólag minősített implantológiai anyagok és technológiák

 • a Berni Egyetem továbbképzésén kvalifikált szakorvos

 • rengeteg elégedett páciens – olvassa el véleményüket