AZ IMPLANTÁCIÓRÓL ÁLTALÁBAN

A fog implantátum beültetése (szakszerűen megfogalmazva a fogászati implantáció) a foghiányok pótlásának legmodernebb módszere, amelynek nagyon jó a hosszú távú eredményessége.

A fogászati implantáció célja a páciens szájüregének komplex protetikai rehabilitációja, implantátumok segítségével, többi fog érintése nélkül. A fogászati implantátumok fogpótlás viselése céljából az állcsontokba beültetett, bioanyagból készült úgynevezett „műgyökerek”.

Az implantátum úgy illeszkedik, mint az eredeti fog

A fogimplantátum úgy illeszkedik, mint az eredeti fog

Az implantátum belsejében is található menet, amelybe a gyógyulás idejére záró csavar, azt követően a fogpótlás hordozására alkalmas protetikai fej kerül. Az implantátumokra kerülő felépítmény lehet korona, híd, de akár teljes lemezes kivehető fogpótlás is.
Az implantátumba kerülő fej anyaga lehet titán, vagy cirkon.

A FOGBEÜLTETÉS MENETE – ELŐKÉSZÜLETEK

A fogbeültetés egyszerű beavatkozás, ugyanakkor nagy figyelmet, gondos tervezést igényel.

Egyszerű fogimplantátum beültetésről beszélünk, amikor megfelelő mennyiségű csont áll rendelkezésre, és nem kell csontpótló anyagot használnunk.

A fogpótlási eljárások egyre népszerűbb formája a fogbeültetés, mely során a páciens az eredeti foghoz megtévesztésig hasonló fogimplantátumot kap. Ennek a fajta fogpótlásnak az egyik legnagyobb előnye, hogy a páciens a még ép fogak lecsiszolását is elkerülheti. A műtét az érzéstelenítésnek köszönhetően szinte teljesen fájdalommentes.

A fogimplantátum beültetésének menete pontról pontra

A fogimplantátum beültetést megelőzően fontos az állapotfelmérés ( CT-felvétel), mely során kiderül, hogy végrehajtható-e a fogbeültetés a (csontállományban), pontosan mely fogakat is kell pótolni. Ekkor kiderül, hogy elegendő mennyiségű csont áll rendelkezésre.

A fogimplantátum beültetés tulajdonképpen nem jelent mást, mint egy művi foggyökér behelyezését.

A 2-6 hónap gyógyulási időszakot követően elkészülhet a végleges korona, mely a saját fogakhoz hasonlóan terhelhető. A fogimplantátum élettartama több évtized (is) vagy akár élethossz is lehet, a foggyökérre helyezett korona pedig általában 10-15 évre szól. A fogimplantátum szövetbarát anyagból készül, így nem kell tartani kilökődéstől és helyi károsodástól. Az anyag korrodálódástól mentes, és tökéletesen ellenálló.
Implantátum behelyezhető ha valakinek egy foga hiányzik, vagy akár teljesen fogatlan.

KORHOZ KÖTÖTT-E AZ IMPLANTÁTUM?

A mai szakirodalom szerint megfelelő egészségi állapot esetén fogászati implantátumot szinte bárki kaphat, amennyiben az állcsont növekedése már befejeződött (18 éves korig).

A beavatkozásnak felső korhatára nincs.

MIKOR JAVASOLT A FOGIMPLANTÁTUM BEÜLTETÉSE?

Implantátum behelyezése olyan foghiány esetén indokolt, amikor a hagyományos eljárásokkal készült fogpótlás esztétikailag, illetve funkcionálisan hátrányt jelent.

Fogászati implantáció javasolt a következő esetekben:

  • egy fog hiánya (elegendő hely esetén),
  • egy- vagy kétoldali sorvégi foghiány,
  • túl hosszú sorközi foghiány,
  • fogatlan állcsont,
  • egyes betegségek megléte (asztma, epilepszia).

KINEK NEM JAVASOLT A FOGBEÜLTETÉS?

Akinek nem kezelt rendszerbetegsége vagy fogászati betegsége (pl. nem ellenőrzött fogágybetegsége) van. Ha ezeket a betegségeket kezelik, és kézben tartják, a fogbeültetés nekik is értékes megoldás. Serdülőknek nem szabad fogbeültetést végezni, mivel csontjaik még fejlődnek. Erős dohányzás csökkenti a implantáció sikerességét.

MIBŐL KÉSZÜL AZ IMPLANTÁTUM?

A napjainkban implantációs célra alkalmazott anyagok kiterjedt anyagtani és biológiai kutatások gyakorlati eredményei. Ezeket az anyagokat közös néven bioanyagoknak nevezzük. Nem károsítják a szervezetet, biztosítják a kapcsolatot az implantátum és a környező szövetek (elsősorban csontszövet) között, formatartók, nem korrodálnak, ellenállnak a szöveti reakcióknak, továbbá kedvező szilárdságúak.

ALAPVETŐ ELVÁRÁSOK AZ IMPLANTÁTUMOKKAL KAPCSOLATBAN

Manapság több alapvető elvárás is van a mai modern implantátumokkal kapcsolatban, hogy minden hátrány és veszély elkerülhető legyen.

Az implantátum anyagával szemben alapvető követelmény, hogy szövetbarát legyen, tehát a szervezet belső környezetébe beépülve ne okozzon sem helyileg, sem általánosan károsodást, a csont és az íny képes legyen hézag nélkül ránőni.

Ezeknek a tulajdonságoknak leginkább megfelelő anyag a tiszta, ötvözetlen titán.

A titánt az emberi szervezet teljes mértékben befogadja, így a kilökődéstől nem kell tartani. Már hosszú évek óta sikeresen alkalmazzák a sebészet más területein is, így pl.: csípőprotézisek anyagaként. Biológiai tulajdonságainak köszönhetően a csontsejtek hozzánőnek a titán felületéhez, az implantátum a környezetéhez csontosodik, a szervezet részévé válik.

Klinikai vizsgálatok, és évek tapasztalata bizonyítja, hogy a titán implantátumok nem idéznek elő semmilyen allergiás elváltozást, illetve daganatos megbetegedést. Helyesen kivitelezett beültetési technika mellett, szakmailag helyesen elkészített felépítménnyel (borítókorona, híd, teljes lemezes protézis) az implantátumok évtizedekig szolgálhatnak.

Ha szeretne megbizonyosodni Ön is pácienseink ajánlásairól, tekintse meg fogimplantátum vélemények oldalunkat!

MI A KÜLÖNBSÉG AZ EGYES FOGÁSZATI IMPLANTÁTUMOK KÖZÖTT?

A különböző implantációs rendszerek főként az implantátumok felszínében és az implantátumok formájában különböznek egymástól.

Az implantátumok készítéséhez felhasznált alapanyagok megfelelnek a legszigorúbb szabványoknak és előírásoknak. A használatban lévő implantációs rendszerek rendelkeznek nemzetközi minőségbiztosítási szabványokkal is.

A fogászati implantátumok minőségét nagyban befolyásolják a fog implantátum árak, azaz hogy végül a pácienseink milyen egységeket választanak. Fontos szempont, hogy mennyire pontos az egységek illeszkedése, mennyire hosszantartó a megoldás, vagy mennyire lehetséges az, hogy egy esetleges utólagos kezeléshez le lehessen szedni a beépített fogat, vagy fogsort.

MILYEN HOSSZÚ AZ ÉLETTARTAMA AZ IMPLANTÁTUMOKNAK?

Az implantátumok, az implantációs fogpótlások élettartamával számos tudományos közlemény foglalkozik. A statisztikai adatok kiértékelése szerint a fogászati implantátumra helyezett koronák tíz év viselés után 90 százalékban voltak sikeresek.

Az implantációs terápia sikeressége nagymértékben függ a kezelési tervtől, hosszú távon a páciens általános egészségügyi állapotától, a száj higiénétől, az anatómiai variációktól és a műszaki kivitelezéstől.

A saját fogakkal ellentétben az implantációs fogpótlásoknál a komplikációk nem biológiai (szuvasodás, fogbélgyulladás), hanem technikai eredetűek (rögzítő csavar törése, lazulása), amelyeket könnyebb orvosolni. A siker érdekében nagyon fontos a kifogástalan szájhigiénia és a gondos szájápolás. Emellett a páciensnek kontrollvizsgálatokon részt kell vennie, teljes panaszmentesség esetén is.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy az implantátum helyétől és a páciens szájhigiéniájától függően, az implantátumok élettartama általában 10-20 év.

HOGYAN TÖRTÉNIK A FOGGYÖKÉR-IMPLANTÁCIÓ?

A foggyökér-implantáció viszonylag kis műtétnek, rutineljárásnak számít. Lényegében 3 összetett lépésből áll, melyek az alábbiak:

A foggyökér implantáció alakalmával előzetes vizsgálatok és Ct-felvételt követően apró bemetszéssel felnyitjuk az íny felszínét.
Ezt követően kialakítjuk az implantátum csontfészkét, majd beültetjük a hiányzó fog vagy fogak helyére a jellemzően titánból készült implantátumot. Mindez természetesen helyi érzéstelenítéssel, fájdalommentesen történik.
A csont gyógyulása után következik a hiányzó fog, fogazat elkészítése. Általában a műtét után három hónappal terhelhető az implantátum, de ez egyénileg változhat.

AZ IMPLANTÁCIÓ SIKERESSÉGE

Az implantáció akkor nevezhető sikeresnek, ha nincs fájdalom, idegentest-érzés, nincs implantátum körüli gyulladás, az implantátum nem mozog, továbbá a röntgenfelvételen nem látható az implantátum körül csontfelritkulás. Az implantátum felszabadítását követően Osstel ISQ- val mérjük az implantátum stabilitását.

MILYEN IMPLANTÁTUMOT VÁLASSZUNK?

Ha páciensünknek nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csont, akkor javasoljuk a Straumann Bone Level Tapered implantátumot, melynek a formája miatt könnyebben behelyezhető, anyaga miatt pedig még biztonságosabban használhatóak.

A GYÓGYULÁS FOLYAMATA

A gyógyulás folyamata az implantációt követően nagyjából három hónapot vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba közvetlenül belenőnek a csontsejtek.

Ez a csontos összenövés (úgynevezett csontintegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, ami révén képesek a rájuk ható rágóerőt (nyomó-, húzó-, nyíróerő) a csontszövetre tartósan átvinni, károsodás nélkül.

Ezután következik az implantációs fogpótlás elkészítése

Az egyénileg megszabott gyógyulási idő után az implantátumot felszabadítjuk. Ez az implantátum beültetéshez képest egy kisebb beavatkozás. Az pár napos gyógyulás eredményeként alakul ki a megfelelő hámtapadás az implantátum nyaki részénél.

A fogpótlás készítésének különböző lépéseit követően az implantátumokba véglegesen beillesztjük az ún. proteikai fejeket, amelyek a fogpótlás megtámasztására vagy elhorgonyzására szolgálnak, ezután adjuk át a fogpótlást.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

HOGYAN ÁPOLJUK AZ IMPLANTÁTUMOKAT?

Az implantációs fogpótlás funkcióképességének, élettartamának kilátásait, a gondos előkészítésen, behelyezésen túl, döntően befolyásolja a páciens kifogástalan szájhigiéniája.

Az implantátumok beépülését követően a kritikus pont a nyálkahártya (íny) és az implantátum (nyaki részének) találkozási pontja. Itt jöhet létre kedvezőtlen esetben olyan gyulladás, ami akár az implantátum elveszítéséhez is vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az implantációs fogművet viselő pácienseinket rendszeresen vissza kell rendelni kontrollvizsgálatra, professzionális szájhigiéniás kezelésre.

HOGYAN TISZTÍTSUK AZ IMPLANTÁTUMOKAT?

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikere nagymértékben a pácienstől függ, a megfelelő eszközökkel végzett alapos szájápolás elengedhetetlen. A fogkefén kívül elengedhetetlen speciális eszközök használata.

Ilyen eszközök például:

  • a fogköztisztító kefék,
  • különböző fogselymek.

Pácienseinket a fogpótlás átadásakor megfelelően tájékoztatjuk a helyes fogmosási technikáról és a fenti eszközök megfelelő használatáról, illetve ennek fontosságáról.

MIÉRT FONTOS A SZÁJHIGIÉNIA MEGŐRZÉSE?

A rendszertelen fogmosás, helytelen szájhigiénia teret ad a fognyakra rakodó lepedéknek, melyben a felszaporodó baktériumok könnyen fogínygyulladást idézhetnek elő. A fogakra rakodó dentális plakk, amelyből kialakul a későbbiekben a fogkő, ellen lehet védekezni alapos fogmosással és fogselyem használatával, de így is ajánlott a legalább félévenként ismétlődő fogkőeltávolítás.

Az ínyszélen elhelyezkedő gyulladás legtöbbször érzékenységgel, duzzanattal és vörös színnel járhat együtt. Ha a fájdalom nem is késztet a fogorvos mielőbbi felkeresésére, nem árt tudni, hogy a hosszú ideig fogakon lévő fogkő a fognyakat is megtámadhatja, a tartószövetet pusztíthatja, ami előbb-utóbb fogvesztéshez vezethet.

A fogágybetegség további okai között szerepelhet a stressz, hormonális elváltozás, gyógyszer mellékhatás vagy immunhiányos állapot.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége

Fontos számunkra, hogy kényelmesen és otthonosan érezze magát. Szeretnénk, ha tőlünk úgy állna föl, hogy ha szüksége van rá, bármikor szívesen visszatérjen.

Nálunk nem kell várakoznia

Mert a kezeléseket mindig a megbeszélt időpontban kezdjük. Nincs várakozás, nincs csúszás, nálunk Ön az első.

Időpontot szeretne?

Várom jelentkezését, kattintson ide!
Bóné ZSUZSANNA

Időpontot kérek
Időpontot kérek