Lehetséges a fogkő eltávolítás házilag? Mi az az ultrahangos fogkőeltávolítás? Milyen betegségeket okozhat a fogkő? Ezekre és még számos fontos kérdésre is választ adunk az alábbi posztban. 

Mi a fogkő?

A fogkő (calculus) a fogak felszínén kialakuló meszes lerakódás, amely a nyál és az ételmaradékok között létrejövő kémiai reakciók eredménye. 

A fogkő kialakulása

A nem kellő alapossággal tisztított fogak felületén már 20 perc elteltével elkezdődik a lepedék kialakulása. A lepedék 6-10 nap után elmeszesedik, és kialakul a fogkő. 

Nemcsak a fogíny feletti területen, alatta is kialakulhat. Utóbbi esetben általában barnás színű vagy fekete fogkő jelenik meg. Az íny felett pedig fehéres-halványsárga, de a különféle élénk színű ételek, italok (pl. kávé, cékla stb.) elszínezhetik. 

A fogkő a fogsor bármelyik részét érintheti, leggyakrabban mégis az alsó metszőfogak belső oldalán, illetve a felső őrlőfogak külső felszínén jelentkezik. Ennek oka, hogy ezeken a területeken jelentős a nyáltermelés. 

A nem megfelelő fogmosás mellett egyéb tényezők is befolyásolhatják a fogkőképződést:

 • az örökletes adottságok,
 • a nyál összetétele,
 • az étkezési szokások, az étrend,
 • az életmód.

Miért lényeges a fogkő eltávolítása?

A fogkő magas magnézium- és kalciumtartalma kedvez a különféle, rosszindulatú baktériumok megtelepedésének

Ezek a baktériumok pedig különféle betegségeket okoznak, mint például a fogszuvasodás vagy az ínygyulladás. A kezeletlen ínygyulladás továbbterjedhet a fogágy szöveteire, a kialakuló fogágybetegség pedig súlyos esetben fogvesztést okozhat. 

A fogkő önmagában is problémát jelent. Egyrészt esztétikai szempontból előnytelen, másrészt az egészséges fogak sima felszínével szemben a felülete érdes, ez pedig elősegíti a további fokozott lepedékképződést

Az ultrahangos fogkőeltávolítás

A fogorvosi rendelőben használt fogkő eltávolító eszköz az úgynevezett depurátor. Ez a speciális készülék az emberi fül számára hallható tartománynál magasabb frekvencián rezeg, így az ultrahangos fogkőeltávolítás rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kíméletesen távolítja el a fogakra rakódott fogkövet. 

Ez a kezelés az esetek többségében semmilyen fájdalommal nem jár, a páciens legfeljebb enyhe bizsergést érez. Ha azonban ínygyulladás vagy fogágybetegség is kialakult, jelentkezhet fájdalom. Ilyenkor helyi érzéstelenítés alkalmazható az ultrahangos fogkőeltávolítás megkezdése előtt. 

A fogkő eltávolítás menete a rendelőben

A fogkő eltávolítás menete magában foglalja az ultrahangos fogkőeltávolítást is.

 1. Állapotfelmérés és konzultáció

A szájüreg állapotának felmérése és a diagnózis függvényében a szükséges kezelések egyeztetése a pácienssel. 

 1. Ultrahangos fogkőeltávolítás

Maga a kezelés általában fél-egy órát vesz igénybe. Mivel az ultrahangos depurátorral nem biztos, hogy minden érintett fogfelszín elérhető, a kezelés kiegészülhet bizonyos kézi eszközök használatával. Ezekre akkor is szükség lehet, ha íny alatti fogkövet kell eltávolítani. 

 1. A fogak polírozása

Az ultrahangos fogkőeltávolítás után a fogfelszín enyhén érdes marad. A polírozás simává teszi a fogak felületét. Ehhez polírozó kefét és pasztát használunk. 

 1. A megfelelő szájhigiéné fenntartását segítő tanácsadás

Dentálhigiénikus kolléganőnk személyre szabott tanácsokkal látja el a pácienst. Ennek során ismerteti azokat a módszereket és eszközöket, amelyek használatával a fogkő eltávolítás után megelőzhető annak gyors újraképződése. 

Mikor szükséges a fogkőleszedés?

A fogkőleszedés bizonyos betegségek esetén elengedhetetlen, de ha semmiféle megbetegedés nem tapasztalható, akkor is fontos a rendszeres fogkőeltávolítás.

Az alábbi esetekben feltétlenül sort kell keríteni fogkőleszedésre, illetve érdemes felkeresni fogorvosunkat:

 • kellemetlen lehelet,
 • elszíneződött fogak,
 • ínygyulladás esetén,
 • fogágybetegség kezelésének részeként.

A fogkő megelőzése szempontjából nagyon fontos a kontrollvizsgálatokon való részvétel. Attól függően, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a fogkőképződésre, háromhavonta, félévente, de évente mindenképpen érdemes felkeresni a fogorvosunkat. Akkor is, ha semmilyen panaszunk nincsen. 

A fogkő eltávolítása annál egyszerűbb, minél kevesebb idő telik el két fogkőleszedés között. Így a fogkő nyomán keletkező betegségek kialakulásának valószínűsége is csökkenthető. 

Ugyanakkor azok esetében, akik fokozottan hajlamosak a fogkőképződésre, az évi egy alkalom kevés lehet. Ezért mindig a fogorvosunk által javasolt idő elteltével látogassuk meg a rendelőt újabb kontrollvizsgálat céljából.

Lehetséges a fogkő eltávolítás házilag?

Az interneten számos módszerről olvashatunk, amelyek alapján megvalósítható a fogkőleszedés házilag. Ilyen például a szódabikarbónás fogmosás, a speciális fogkrém fogkő ellen vagy a fogkő eltávolító szájvíz használata. 

A szódabikarbóna fogkő ellen sajnos nem használ – ennek ellenére tény, hogy tisztítja a fogakat. Az esetleges fehérítő hatás azonban, amit dörzshatása révén eredményez, bármilyen látványos is, a fogkő ellen egyáltalán nem hatásos. 

A fogkő elleni fogkrémek legjobb esetben is csak a frissen megszilárdult fogkövet tudják fellazítani. A régebben lerakódott, betonkeménységű rétegekre azonban nincsenek hatással. Ugyanez mondható el a fogkő eltávolító szájvizek esetében is. 

A fogkő eltávolítás otthon tehát egyértelműen zsákutca. Egyes módszerek – például a szódabikarbónás fogmosás – helytelen vagy túlzott használata pedig károsíthatják is a fogzománcot. Ezért javasoljuk, hogy a fogkő eltávolításához mindenképpen kérjen orvosi segítséget. 

Miért válasszon minket fogkőleszedés esetén?

A fogkő eltávolítás révén elkerülhető a fogágybetegség.

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez fogkőeltávolítás esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelés esetén.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Az ultrahangos fogkőeltávolítás a fogkő eltávolítás legkorszerűbb módszere.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!