Rögzített és kivehető fogpótlások. A fogpótlás menete

A fogpótlás átfogó téma, amibe a koronától a fogászati hídon át a kivehető műfogsorig és az implantációs fogpótlásokig minden beletartozik. 

A rögzített fogpótlás: korona és fogászati híd

A korona olyan mesterséges fogmű, amely beburkolja és megvédi a fog íny feletti, zománccal fedett területét. A fogászati híd pedig több összekapcsolt korona, ami egyszeres vagy többszörös foghiány átívelésére szolgál. 

A rendelőnkben igénybe vehető fémkerámia koronák és hidak váza nikkelmentes, jellemzően kobalt- vagy krómtartalmú ötvözetből készül. Ennek köszönhetően kisebb a valószínűsége, hogy allergiás reakciót váltanak ki. A fémváz teherbírása rendkívül nagy, így ezek a fogpótlások kiemelkedően tartósak. A fémvázra kerülnek azok a porcelánrétegek, amelyek megadják a szomszédos, természetes fogak színével tökéletesen egyező színárnyalatot.  

A fogpótlás után íme, egy hibátlan fogsor.

A rögzített fogpótlások alkalmazása különösen ajánlott és eredményes:

 • ha a kezelt fogban nagyobb méretű tömés van,
 • ha gyökérkezelt a fog,
 • ha a fog egy darabja letört,
 • ha a fog számottevő része elkopott,
 • ha rendelkezésre áll elegendő ún. pillérfog (fogászati híd esetén),
 • ha lényeges a korona vagy híd nagy teherbírása.

A cirkon korona

A cirkon korona anyaga a cirkonium-dioxid, ami egy nagy szilárdságú, fehér színű porcelán anyag. Ennek következtében a cirkon korona megjelenése tökéletesen illeszkedik a természetes fogak színéhez. Továbbá, mivel abszolút fémmentes megoldás, garanciát jelent a fémallergia teljeskörű kiküszöbölésére. 

A cirkon korona további előnyei:

 • a hagyományos fémvázas megoldásoknál hosszabb élettartam,
 • a számítógépes, úgynevezett CAD/CAM tervezési folyamatnak köszönhetően rendkívül pontos illeszkedés.

A kivehető fogpótlás típusai: részleges és teljes kivehető fogsor

A közvélemény által leginkább műfogsorként ismert kivehető fogpótlások ideális megoldást jelentenek kiterjedt vagy akár teljes foghiány esetén. Kényelmi szempontból nem érik el a rögzített fogpótlások színvonalát, áruk azonban jóval kedvezőbb. 

Részleges kivehető fogpótlás

Ez valójában egy részleges műfogsor, ami a szájüreg adott részén a hiányzó fogakat helyettesíti. A természetes fogakhoz általában kapcsokkal, esetleg rejtett rögzítések segítségével rögzíthető. Anyaga egy fémlemez, amit egy műíny borít – erre kerülnek a természetes fogak megjelenését hűen utánzó műfogak.  

Nagy kiterjedésű foghiány esetén alkalmazzuk, amikor túl kevés vagy nem kellő teherbírású természetes fog áll csak rendelkezésre. Ilyenkor rögzített fogpótlás, korona vagy fogászati híd alkalmazása technikailag nem kivitelezhető. 

Teljes kivehető fogpótlás

Teljes foghiány esetén jöhet szóba ez a megoldás, ami tulajdonképpen egy komplett műfogsor alkalmazását jelenti. Mivel ezt a fogpótlást nem lehet természetes foghoz kapcsolni, jóval nehezebb biztosítani a rágáshoz elengedhetetlen stabilitást. Ez a leggondosabban elkészített teljes kivehető fogpótlásokra is igaz, különösen az alsó állkapocs esetében. Ez a probléma – ahogyan a részleges kivehető fogpótlás komfortosabbá tétele is – hatékonyan oldható meg fogászati implantátumok behelyezésével.

Az implantációs fogpótlás

A fogászati implantátum lényegében egy speciális kialakítású titániumcsavar, ami az állkapocsba rögzítve a foggyökér szerepét tölti be. Bizonyos idő elteltével erre rögzítjük magát a fogpótlást. 

Az implantációs fogpótlás lehetőséget ad a kivehető fogpótlások stabilabb, komfortosabb rögzítésére. Ilyenkor fogászati implantátumok beültetésére kerül sor, ezekhez kapcsoljuk a teljes vagy részleges kivehető műfogsort. Ez a megoldás jóval stabilabb, mint a “sima” kivehető fogpótlás. Sokkal könnyebb vele rágni, komfortfokozata magasabb.

Kivehető fogpótlás, műfogsor rögzítésére ideális és hatékony megoldás az implantáció.

Az implantáció rögzített fogpótlás esetén is kiválthatja a koronát tartó fogat vagy a hidat tartó fogakat. Szóló koronák vagy kisebb hidak esetén az implantátumokra ragasztással rögzíthető a fogpótlás. Nagyobb hidak esetén előnyösebb a csavaros rögzítés. Ennek előnye, hogy szükség esetén az egész fogmű egyszerűen és gyorsan eltávolítható, majd a szükséges kezelés végeztével visszahelyezhető.

Az implantációs fogpótlás előnyei

 • Segítségével megőrizhető az ép fogak anyaga,
 • megállítható az állkapocs csontállományának sorvadása,
 • nagyobb stabilitást, könnyebb rágást, komfortosabb közérzetet tesz lehetővé,
 • jobb mimikát, artikulációt, szebb mosolyt tesz lehetővé,
 • eredménye tartós, hosszú távú.

A fogpótlás menete

A fogpotlás fontos része a lenyomat és a váz elkészítése.

A fogpótlás egy többlépcsős kezelési folyamat, nézzük sorban az egyes fázisait.

 1. Konzultáció, állapotfelmérés, a kezelés menetének konkretizálása

Az első lépésben felállítjuk a diagnózist, és megbeszéljük, milyen lehetőségek vannak a probléma megoldására. Végül ezek közül kiválasztunk egyet a páciens döntését maximálisan figyelembe véve. 

 1. Fogak csiszolása

A pótlást tartó fog vagy fogak megfelelő mértékű csiszolását helyi érzéstelenítésben végezzük, így ez a kezelés teljesen fájdalommentes. (Kivehető fogpótlás és implantációs fogpótlás esetén ez a lépés természetesen kimarad).

 1. Lenyomat készítése

Az alsó és felső fogsorról készített lenyomat segítségével készíti el a fogtechnikus a végleges pótlást.

 1. Ideiglenes fogpótlás

A végleges pótlás elkészültéig, ha szükséges, ideiglenes fogpótlást biztosítunk. Ez egyrészt megvédi a nyitott fogfelszíneket, másrészt, ha a fogpótlás jól látható helyen van, esztétikailag is pótolja a hiányzó foganyagot. 

 1. Vázpróba

A kész, de még festés nélküli fogpótlást, az ún. vázat fogorvosunk behelyezi, és ellenőrzi annak pontosságát, illeszkedését, magasságát stb. Ha a váz minden szempontból megfelelő, véglegesíti a páciens által is jóváhagyott színt, majd visszaküldi a fogtechnikai laborba. 

 1. A kész fogpótlás behelyezése

A véglegesített korona vagy híd rögzítése, beragasztása egy végső próbát követően történik, ha minden részlet stimmel. (Kivehető fogpótlások esetén természetesen ez a lépés elmarad.)

A fogpótlás mennyi idő alatt készül el?

Rögzített fogpótlás

Korona vagy híd esetén általában 2-3 alkalommal kell meglátogatnia rendelőnket. Ideális esetben 1-2 hét alatt elkészül a fogpótlás. 

Kivehető fogpótlás

Ha minden rendben van, összesen 4 alkalommal kell felkeresnie rendelőnket, és 2 hét alatt elkészül az új fogpótlás. Kombinált, saját fogakhoz rögzített fogpótlás esetén 2-3 üléssel többre van szükség. 

Implantációs fogpótlás

Fogpotlás előtt és után - a fogsor ismét tökéletes.

Ennél a fogpótlásnál jóval több a kezeléshez szükséges idő, de hogy mennyivel, azt lehetetlen pontosan megmondani. Az implantátum beültetését követően ugyanis meg kell várni, amíg az implantátumot körbenövi a csont. Ez pedig mindenkinél más és más: lehet, hogy megtörténik 2 hónap alatt, de előfordulhat hogy fél évet is várni kell, míg az implantátum stabilan meg tudja tartani a rákerülő fogpótlást. 

A fogpótlás ára

A fogpótlás árak tekintetében, mivel minden páciens, minden kezelés különbözik, ezért nem lehet pontos árat prognosztizálni. A fogpótlással összefüggő fix árainkat itt lehet megtekinteni

Miért forduljon hozzánk fogpótlás esetén?

A fogkő eltávolítás révén elkerülhető a fogágybetegség.

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez fogpótlások esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Az ultrahangos fogkőeltávolítás a fogkő eltávolítás legkorszerűbb módszere.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!