A foghéj a fogak elülső felszínére kerül fel, így lefedi az esetleges repedéseket, fogtöréseket, foltokat és egyéb kozmetikai hibákat. Milyen különböző típusokat különböztetünk meg, és hogy készülnek a héjak?

Mit értünk foghéj alatt?

A foghéjak vékony, fogszínű héjak, amelyeket a fogak elülső felületére rögzítünk, hogy javítsuk azok megjelenését. Gyakran porcelánból vagy kompozit-műgyanta anyagokból készülnek, és a leggyakrabban a felső nyolc frontfogra alkalmazzuk őket.

Ezek a fogpótlások javíthatják

  • a letört vagy törött fogak,
  • a foghézagok vagy rések,
  • a fogfehérítéssel nem javuló elszíneződések,
  • a túl kicsi fogak, illetve
  • a hibás formájú fogak esztétikáját.

Fontos megjegyezni, hogy az esztétikai fogászat ezen kezelései csak akkor jöhetnek szóba, ha a páciensnek nincs kiterjedt szuvasodása és ínybetegsége az adott területen.

Foghéj vs kerámia fogkorona

A porcelán héj csak a fog elülső felületét fedi le, hogy javítsa a fog megjelenését. A fogkorona ezzel szemben a teljes fogszerkezetet beborítja, hogy erősebbé és védettebbé tegye a fogat. Bár a fogkoronák is javíthatják fogai megjelenését, fő céljuk a szuvasodás vagy trauma által súlyosan károsodott fogak helyreállítása.

A porcelán fog fehérítése fogászati rendelőben.

Kerámia héj, direkt héj: mi a különbség?

A héjakat leggyakrabban porcelánból (kerámiából) vagy kompozit gyantából készítik.

  • A kerámia héjak más néven porcelán héjak felhelyezése általában a fogszerkezet lecsiszolásával jár, ami lehetővé teszi a megfelelő felhelyezést. Ezek a héjak fogtechnikai laborban készülnek lenyomatvétel után, így pontosan illeszkednek a fogakhoz. Anyaguk első osztályú vékony porcelán.
  • A direkt héjat a fogorvos építi fel kompozit tömőanyagból, így egy ülésben elkészül, de a fogorvostól nagy kézügyességet igényel.

A direkt héj árak kedvezőbbek ugyan a porcelán héj árakhoz képest, viszont utóbbiak erősebbek és tartósabbak a kompozit változatoknál.

Foghéj árak, elkészítésük menete és karbantartásuk

  1. Első lépésben megvizsgáljuk a fogait, majd elkészítünk egy árajánlatot a tervezett kezelésekre. Ezután szükség esetén kicseréljük a régebbi töméseket vagy kezeljük a szuvas fogakat.
  2. Kerámia héj esetén az adott fogakat enyhén lecsiszoljuk, hogy a héjak a lehető legtermészetesebbnek tűnjenek, és ne legyenek túl vastagok. Az, hogy mennyi foganyagot kell eltávolítani, a foghibáktól vagy az elszíneződés mértékétől függ.
  3. Pontos lenyomatot veszünk, hogy a fogtechnikus tökéletes illeszkedéssel tudja elkészíteni a foghéjat. Az átmeneti időszakot egy ideiglenes héjjal hidaljuk át, mielőtt a kész porcelán héj felhelyezése megtörténik.
  4. Végül a próba után a héjat egy speciális ragasztóval rögzítjük a helyére.

A kerámia héjak az akár egy milliméteres vastagságuknak köszönhetően meglehetősen tartósak, és akár 10 évig is szolgálhatják a pácienst, mielőtt cserére szorulnának. Áruk ennek megfelelően magasabb a kompozit változatokhoz képest.

Alapos fogmosás, fogköztisztítás és rendszeres fogászati kontroll mellett a héjak tovább maradnak jó állapotban. Ügyeljen arra, hogy puha sörtéjű fogkefét használjon, és kerülje a fogfehérítő termékeket, mivel azok megkarcolhatják a héjak felszínét.

A porcelán héj árak magasabbak, de tartósságuk miatt jó befektetésnek bizonyulnak.

Professzionális ellátás, biztonság és szakértelem

Foghéjra van szüksége? Esetleg egy fogászati konzultáció keretében kívánja felmérni a lehetőségeket? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:

  • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.