Mi az a fogkorona? Cirkónium korona vagy fémkerámia korona a jó megoldás? Miből áll a fogkorona készítése? Posztunkban alaposan körüljárjuk a fogkorona témáját. 

Mi az a fogkorona?

A fogkorona kettős jelentésű fogalom: egyrészt jelenti a fog részei közül az íny felett elhelyzkedő területet. Másrészt pedig a fog íny feletti részét beborító fogpótlásnak is ez a neve – ebben a posztban ebben az értelemben tárgyaljuk a fogkorona témáját.

A fogkorona tehát egy mesterséges fogpótlás, amely a fog zománccal fedett részét befedi és megvédi. A fogkorona saját fogra is felhelyezhető, ilyenkor a sérült vagy szuvas fog helyreállítására, pótlására, a még menthető foganyag megvédésére szolgál. Foghiány esetén ugyanakkor implantátumra is felhelyezhető a korona. 

A fogkorona típusai

mi az a fogkorona?

A köznyelvben általában porcelán fogkorona néven említik a koronák bizonyos típusát. Nos, valójában kétféle különböző fogkoronát is érthetünk a porcelán fogkorona elnevezés alatt. 

Ezért nehéz arra a gyakran felmerülő kérdésre válaszolni, hogy mennyi egy porcelán korona élettartama. A fémkerámia koronák esetében általában 8-10 évet biztosan kibír egy ilyen fogpótlás, sőt a páciensek többségénél 18 évig is ellátja a feladatát. A cirkónium korona pedig ennél is tartósabb megoldást jelent. 

Cirkónium korona

Ez a korona teljesen fémmentes, ugyanis a cirkonium-dioxid nevű, nagy szilárdságú, fehér színű anyagból készül, ami tulajdonképpen nem más, mint fehér porcelán. Nagy szilárdsága ellenére nagyon jól formázható, ráadásul a színe is tökéletesen illeszkedik a fogak természetes árnyalatához. 

További előnye, hogy a számítógépes (CAD/CAM) tervezésnek köszönhetően nagyon pontosan illeszkedik. Mivel pedig egyáltalán nem tartalmaz fémet, biztosan nem okoz  fémallergiát. 

Fémkerámia korona

A jó minőségű fémkerámia koronák fémváza nem tartalmaz nikkelt, általában kobalt- vagy krómötvözetből állítják elő. Emiatt az allergia kialakulásának kicsi a kockázata. A fémváz ugyanakkor rendkívül teherbíró, ezért a fémkerámia korona is igen tartós fogpótlásnak számít. 

A fémvázat borító porcelánrétegeknek köszönhetően a fémkerámia korona megjelenése esztétikus. Itt is lehetséges a szomszédos fogakkal teljesen egyező árnyalat kialakítása, ahogyan a számítógépes (CAD/CAM) tervezésnek köszönhető pontos illeszkedés is.  

A fogkorona készítésének folyamata

A korona készítése az egyszerűbb fogászati kezelések közé tartozik. Az alábbiakban a fogkorona készítésének lépéseit vesszük sorra. 

porcelán fogkorona

  1. A fogorvos a korona felhelyezése szempontjából ideális formájúra csiszolja a fogat. A kezelés helyi érzéstelenítésben zajlik. (Amennyiben a korona implantátumra kerül, ez a lépés természetesen elmarad. A fogászati implantáció folyamatáróll részletesen erről szóló aloldalunkon olvashat.) 
  2. Ezután lenyomatot vesz a lecsiszolt fogról és közvetlen környezetéről. 
  3. A lecsiszolt fogra ideiglenes fogkorona kerül, amely védi azt, amíg a végleges fogkorona felhelyezése megtörténik. 
  4. A végleges korona elkészültekor – ez általában legfelejebb néhány napot vesz igénybe – a fogorvos felhelyezi azt. A fogkorona ragasztással kerül a csiszolt fogra. A ragasztó egy speciális fogcement, amely stabilan és tartósan rögzíti a fogkoronát. 

A rendelőnkben érvényes fogkorona árak

Rendelőnkben egy fémkerámia korona 55 000 forintba kerül. Amennyiben a korona egy többelemű fogászati híd tagja, az ára 50 000 forint. A további fogkorona árak, illetve az egyéb kezelések díjszabása Árak aloldalunkon tekinthetőek meg.  

Forduljon hozzánk, ha fogkoronára van szüksége vagy ezzel kapcsolatos kérdése van!

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez fogkorona esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogpótlás vagy fogászati kezelés esetében. 

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

  • kiváló minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!