Ezt a típust azonnali terheléses implantátum vagy egyfázisú implantátum néven is ismerhetjük. Melyek ennek a fogimplantátumnak a jellemzői? Mikor lehet és mikor nem érdemes alkalmazni? Mi a kezelés pontos menete? Posztunkból kiderül. 

Mi az a fogimplantátum?

A fogimplantátum a fogpótlás legmodernebb formája. Az implantáció lényege, hogy speciális anyagból, általában cirkóniumból (kerámiából) vagy titániumból készült csavart ültetünk be az állkapocscsontba. Ez lényegében a fog gyökerének felel meg, erre kerül az íny felett elhelyezett felépítmény, ami a fog hasonló részét (szakkifejezéssel: a koronáját) helyettesíti. 

A fogbeültetés, vagyis az implantáció nagy előnye, hogy a híddal ellentétben úgyis pótolható vele a foghiány, hogy a szomszédos fogakat nem kell lecsiszolni. De a híd és a korona mellett részleges vagy teljes fogpótlásokat is lehet vele rögzíteni – méghozzá jóval stabilabban, mint más módszerekkel. 

A kétfázisú implantátumok jellemzői

Az azonnali terheléses implantátum, más néven egyfázisú implantátum gyorsabb, kényelmesebb és kevésbé fájdalmas megoldás, mint a kétfázisú implantátumok.

Ahogyan a neve is utal rá, ennél a típusnál az implantációs kezelés két szakaszra tagolódik. Először az implantátum beültetésére kerül sor, amit egy ideiglenes zárócsavarral fedünk, majd összevarjuk felette az ínyt. 

Ezt egy néhány, jellemzően 2-3 hónapos gyógyulási idő követi, (ami bizonyos esetekben ennél több lehet). Ez alatt az állkapocs csontállománya összeforr az implantátummal. A biológiai csontosodás folyamatának befejeztével az implantátum éppen olyan stabilan rögzül, mint a páciens saját fogai. 

Amikor ez megtörténik, egy kisebb beavatkozással a implantátumot felszabadítjuk, az ideiglenes csavart levesszük, és az úgynevezett közti elemet, majd az erre rögzülő végleges felépítményt ráhelyezzük az implantátumra.

Az azonnal terhelhető implantátum sajátosságai

Így egyetlen lépésben elvégezhető az implantáció, a kezelés után nincs szükség a kétfázisú fogimplantátumoknál alkalmazott második lépésre.  Az implantáció végeztével a közti elemre azonnal ráhelyezhető az ideiglenes felépítmény. Amint elkészül, vagyis néhány napon belül pedig rákerülhet a végleges fogpótlás is. 

Tehát az azonnal terhelhető implantátum a nevéből következően rögtön használatra kész, nem kell hónapokat várni, amíg csontintegráció végbemegy. 

Mikor alkalmazható az azonnal terhelhető implantátum?

Az eddigiek alapján adódik a kérdés, hogy miért van egyáltalán létjogosultsága a kétfázisú implantátumoknak? Hiszen ha egy lépésben is elvégezhető a fogbeültetés, akkor sokkal gyorsabban és egyszerűbben is kivitelezhető ez a kezelés. 

Nos, a válasz az, hogy az azonnali terheléses implantátum csak megfelelő mennyiségű csontállomány esetén alkalmazható. Vagyis abban az esetben, ha a páciens állkapocscsontja elég magas, tehát a vertikális csontállománya elegendő, akkor a csontkompressziónak köszönhetően mechanikailag is képes megtartani az implantátumot. 

Az implantátum csontintegrációja természetesen ebben az esetben is kívánatos, és ugyanúgy végbe is megy, mint a kétfázisú implantátumok esetében. De a csontállomány mennyiségének köszönhetően az implantátum addig is stabilan, biztonságosan és tartósan rögzíthető mechanikusan. Olyannyira, hogy – amint a neve is mutatja – a beavatkozás után gyakorlatilag azonnal terhelhető az implantátum. 

Azonnal terhelhető implantátum – a kezelés menete

A legelső lépés a konzultáció, amelynek során minden lépést egyeztetünk és részletesen megbeszélünk a pácienssel a kezelést illetően. Ezt követően panoráma röntgent készítünk, így megállapítható, megvan-e a szükséges mennyiségű csontállomány az azonnali terheléses implantátumhoz. 

A kezelés helyi érzéstelenítéssel kezdődik, bár a legtöbb esetben nincs szükség az íny bemetszésére. Ehelyett egy különleges fúróval készítjük elő az állkapocscsontot az implantációra. Ezt követően az azonnal terhelhető implantátumot az állkapocscsontba ültetjük. A kezelés rövid idő, akár 15 perc alatt is lezajlik, és a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően abszolút fájdalommentes. 

Végezetül lenyomatot készítünk, ami alapján a fogtechnikai laborban néhány napon belül elkészül a végleges felépítmény. Addig pedig ideiglenes fogpótlást helyezünk az implantátumra. 

Az azonnali terheléses implantátum előnyei

Foglaljuk össze, milyen előnyökkel jár az azonnal terhelhető implantátum használata:

  • akár közvetlenül a fog elvesztése vagy eltávolítása után alkalmazható,
  • a kétfázisú implantátumok beültetéséhez képest a kezelés kevesebb vágásal, metszéssel és fájdalommal jár, mivel a lágyszövetek kevésbé sérülnek,
  • nincsenek varratok és varratszedés,
  • nem kell hónapokat várni rá, hogy az implantátumot használni lehessen.

Az azonnal terhelhető implantátum ára

Az implantációs kezelés végső ára általánosságban nem határozható meg, mindig a páciens állapotától, a csontállomány mennyiségétől, a kapcsolódó kezelésektől – és még számos egyéb körülménytől függ. Tájékoztató jelleggel figyelmébe ajánljuk a kezelések árait tartalmazó aloldalunkat. A részletekről pedig az alább található elérhetőségeinken kérhet további felvilágosítást.

Azonnal terhelhető implantátum Budapest szívében, egy megbízható szájsebészeti klinikán

Azonnal terhelhető implantátum Budapest szívében, Dr. Németh Bálint rendelőjében.

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

  • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Az azonnal terhelhető implantátum ár-érték aránya rendelőnkben igen kedvező.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!