Esztétikai fogászat és kozmetikai fogászat

Az esztétikai fogászat célja kettős: egyrészről célunk, hogy korszerű módszerekkel visszaállítsuk pácienseink fogainak természetes megjelenését, valamint funkcionálisan elérjük a megfelelő rágóképességet.

Az élet során a fogak elvesztése bekövetkezhet fogszuvasodás, fogínysorvadás vagy baleset következtében, de az esztétikai fogászat a következő problémákra is megoldást nyújthat:

  • nem esztétikus amalgám tömések cseréje esztétikus fehér tömésekre,
  • fogak színének javítása fogfehérítés által (példáuk besárgult fogak esetén),
  • a fogformák optikai megváltoztatása héjak által,
  • fogak közötti hézagok megszüntetése, szűkítése,
  • élpótlás a frontfog sérülésének esetén,
  • továbbá a fogékszerek felhelyezése is az esztétikai fogászat része.

Az esztétikai fogászat menete

A frontfogakat tehát inkább esztétikai, míg a moláris fogakat a rágófunkció visszaállítása miatt pótoljuk. A hiányzó fogakat pótolhatjuk a hiány melletti fogak lecsiszolásával. Ezt rögzített pótlásnak nevezzük. Ezek a hidak egy fém vagy cirkónium-oxid vázra kerülnek.

Milyen kezeléssel érhetjük el a számunkra tökéletes mosolyt?

Sok embernél felmerül a kérdés, megéri-e ép, ám kevésbé esztétikus fogsort átalakítani koronákkal.

Ezt mindenki döntse el maga – van, akinek a mosolya a mindene, és ha nem érzi tökéletesnek, korlátozza a nevetésben, beszédben, evésben is akár. Ez esetben ajánlott konzultálni a fogorvossal, milyen módszerrel lehetne szebbé tenni a front fogakat. Nem feltétlenül korona lesz az első lépés. Nagyon sokan nem tudják, de van, hogy egy egész kicsi tömés is csodákat tud tenni, és fele annyiba is kerül. Ha viszont nagyobb változásra van szükség, kusza fogsornál megoldás lehet a fogszabályozás, illetve korona felhelyezése akár az összes fogra. Ehhez viszont minden fog 50%-át el kell csiszolnia az orvosnak, ez az a rész ami természetesen sok embert elriaszt ettől a metódustól.

Erre a vázra égeti a technikus a kerámiát, ezáltal a fogpótlás olyan színű lesz, mint a páciens saját preparálás előtti fogai.

Természetesen korona, híd és héjak alkalmazásánál segítünk a tökéletes szín kiválasztásában – technikusunk, Réka többször ellenőrzi és mondja meg, melyik lenne a legmegfelelőbb árnyalat. Az esetben, ha páciensünk teljes mosolya átalakítását szeretné, jobban elrugaszkodhatunk a fogak eredeti színétől – de célszerű mindig a természetesség híve maradni.