A barázdazárás egy általában gyermek vagy kamaszkorban elvégzett kezelés. Preventív beavatkozás, ami azt jelenti, hogy segít későbbi problémákat megelőzni. Ebben az esetben a fogszuvasodás, pontosabban a barázdaszuvasodás kialakulását előzhetjük meg vele. Hogy működik, mi a menete, milyen előnyöket biztosít, és mennyibe kerül? Cikkünkből megtudja!

Barázdaszuvasodás: a fogak ellensége

Kezdjük azzal a problémával, amit meg akarunk előzni. A fogszuvasodás egy nagyon gyakori fogászati probléma. A szájüregben élő baktériumok okozzák. Miközben lebontják a szájban található táplálék maradékokat, savas anyagcseretermékeket termelnek. Ezek az anyagok károsítják a fogzománcot. Ezen túl a baktériumok a táplálékmaradványokból az általuk termelt anyagokkal együtt plakkot, fogkövet hoznak létre. Amiben aztán tovább szaporodnak, és folytatják áldatlan tevékenységüket, amely lyukas foghoz, ínygyulladáshoz, és végső soron fogvesztéshez is vezethet.

A barázdaszuvasodás ennek egy fajtája. A nagyőrlő fogakon ugyanis mély, lefelé keskenyedő barázdák találhatóak. Ahova nem fér be a fogkefe sörtéje, így tisztítani sem lehet. Az apró táplálékmaradékok és a baktériumok viszont beférnek. Elszaporodva plakkot képeznek, belülről pusztítják a fogat. Gyakran elérnek a dentinig, és lyukas fog lesz a vége.

A szuvasodás ezen típusával van még egy gond. Kívülről sokszor csak egy vékony sötét csík látszik a nagyőrlőkön. Ami nem tűnik súlyosnak. Azonban sok esetben alatta pedig kiterjedt szuvasodás található. A barázdaszuvasodás tehát ritka alattomos egy fogászati probléma.

A gyerekek fogaira leselkedő veszélyek

Sajnos a barázdákon túl további tényezők is sérülékenyebbé teszik a gyermekek fogazatát. Az első a frissen előtört fogak alacsonyabb kalciumtartalma. Emiatt kevésbé kemények, ellenállóak a fogak. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek többsége odavan az édességekért, cukros üdítőkért. Fogat mosni viszont annyira nem szeret… Könnyű tehát látni, miért vannak veszélyben a gyerekek fogai.

Mi a barázdazárás?

A barázdazárás egy nagyon egyszerű preventív kezelés. Speciális anyagokkal fiatal korban lezárjuk ezeket a barázdákat. Így nem tudnak bejutni a baktériumok, és megelőzzük a barázdaszuvasodást. Legtöbbször a maradó nagyőrlő fogak megjelenésekor végzik el, hat-hét éves kortól. Adott esetben tejfogakon is el lehet végezni.

A nyugati országokban már bevett, rutinszerűen végzett beavatkozás. Nagyon hatékony. A kutatások alapján a barázdazárt nagyőrlőfogak mintegy 65%-a teljesen egészséges marad 20 évvel a kezelés után is! Ez egy nagyon komoly protektív hatás tehát.

A barázdazárás előnyei

A barázdazárás megszünteti a barázdákat. Így egy sokkal könnyebben tisztítható rágófelületet kapunk. A fogak sokkal ellenállóak a fogszuvasodással szemben, és jó eséllyel hosszú évtizedekig egészségesek maradnak.

Egy másik előnyt is érdemes megemlíteni. A gyerekek általában félnek a fogorvostól. A barázdazárás viszont egy teljesen fájdalommentes eljárás. Így segíthet abban is, hogy gyermekünk pozitívan, bizalommal álljon a későbbi fogászati beavatkozások elé.

Fontos kitérni még valamire. A gyermekek (és felnőttek) egy része mélyebb barázdákkal, gödröcskékkel rendelkezik, mint a többség. Ezek a mélyedések nem öntisztulóak, és fogkefével is nehéz vagy lehetetlen elérni őket.  Ez a genetikailag kódolt, örökölt tulajdonság hátrányos, mert könnyebben károsodnak a fogak. Nekik mindenképp ajánlott felkeresni egy fogorvost!

A testi vagy szellemi fogyatékkal élőknél pedig más okokból kifolyólag problémás a fogápolás. Akinek sérült gyermeke van, érdemes elvégezni a barázdazárást, mert így jó eséllyel megakadályozható a barázdaszuvasodás.

barázdazárás előnyei, menete

A barázdazárás menete

  1. Első lépésként alaposan meg kell tisztítani a kezelendő fogat. Ez polírozó kefével és pasztával történik. A kiterjesztett barázdazárás esetén ezután eltávolítják a szuvas zománcréteget. A kiterjesztett barázdazárás annyiban más, hogy előbb egy fúróval el kell távolítani a sérült zománcréteget, mielőtt felhelyeznénk a barázdazáró anyagot.
  2. Egy savas kémhatású anyaggal lemaratjuk a fogzománc legfelső rétegét. Ezzel egy érdes felületet hozunk létre, amihez könnyebben oda tud tapadni majd a barázdazáró anyag.
  3. Behelyezzük a barázdazáró anyagot. Ez lehet rezingyanta vagy üvegionomer cement. A barázdazáró anyagok képesek behatolni a finom résekbe is. Ma már vannak fluoridtartalmú barázdazáró anyagok is. Ezek folyamatosan pótolják a fog számára létfontosságú fluoridot. A barázdazáró anyagot általában kék fényű polimer lámpával megvilágítva kötik meg.
  4. A kontroll során a fogorvos ellenőrzi, nem esett-e ki vagy kopott meg a barázdazáró anyag.

Rezin vagy üvegionomer?

A rezingyanta tartósabb, ellenállóbb anyag, mint az üvegionomer cement. Hátránya, hogy a fogakat alaposan le kell szárítani ahhoz, hogy megfelelően meg tudjon kötni. Ehhez viszont nyugodt, együttműködő viselkedés szükséges a gyermekek részéről. Azon gyermekeknél, akik nem tudnak ennyi ideig nyugodtan ülni, üvegionomer cementet helyeznek be, ez ugyanis egyszerűbb procedúra.

A barázdazárás ára

A barázdazárás ára alapvetően attól függ, hogy egyszerű, vagy kiterjesztett barázdazárásra van szükség.

A barázdazárás ára foganként általában 10-12 ezer forintnál kezdődik.

Kérjen időpontot!