Mikor nő ki a bölcsességfog? 13-30 éves kor között. A szerencsésebbek a legtermészetesebb módon élik meg a folyamatot: vagy egyáltalán nem tapasztalnak kellemetlenségeket, vagy egy minimális sajgó érzésről számolnak be csupán. Ezzel szemben sajnos, vannak, akik számára intenzív bölcsességfog-fájdalom jelentkezik, amely következtében indokolttá válik az eltávolításuk.

A bölcsességfog helye és szerepe

A bölcsességfogak a fogsor legvégén találhatók, egészen pontosan az alsó és felső állkapocs fogállományának 8. tagjait képezik. Más szemszögből megközelítve, a harmadik őrlőfogakként tartják számon őket. Alakjuk, elhelyezkedésük, gyökérlefutásuk más és más lehet, ami már önmagában megmagyarázza az egyedi problémás esetek kialakulását. Ez azonban még közel sem ad okot arra, hogy azonnal azt gondoljuk, szükségszerű az eltávolításuk, ugyanis a bölcsességfogaknak jelentős szerepük van a rágásban

Ennek ténye evolúciós okokra vezethető vissza. Az őskorban sokkal erőteljesebb fogakra volt szükség ahhoz, hogy az emberek megfelelően el tudják fogyasztani a kemény növényi magvakat vagy a nyers húst – ebben nyújtottak segítséget a “plusz” őrlőfogak. Természetesen amióta az ételeket “meg tudjuk puhítani” (azaz meg tudjuk főzni), már nincs szükség ilyen nagy mértékű őrlőmunkára, ehhez pedig a mai ember állkapcsa el is kezdett alkalmazkodni. Ennek következtében a bölcsességfogak egyre kisebbek lettek, de jelenleg már olyan esetekről is be tudunk számolni, amikor ki sem nőnek. 

Mikor szükséges a bölcsességfog eltávolítása?

1) Ha a bölcsességfog rosszul nő, az állkapocsban lévő helyhiány miatt

A bölcsességfog eltávolítását leggyakrabban az állkapocsban fellépő helyhiány indokolja, Amikor ugyanis a fog növekedésnek indul, úgy próbál kifurakodni, hogy a fogazat egészét elkezdi előrefelé tolni. Bizonyos esetekben ez a helyzet korrigálható fogszabályzással, de sokkal gyakoribb, hogy ilyenkor húzás vagy műtét következtében eltávolítják a kellemetlenséget okozó fogat.

Az összetorlódott fogállomány nemcsak esztétikai szempontból, de funkcionálisan is problémákhoz vezet. Ilyen esetben sokkal nehezebb fenntartani a szájhigiéniát, mivelhogy annyira minimális rés marad a fogak között, hogy már a fogselyem sem jelent megoldást a tisztításukra. Ez további problémákat eredményez, kialakulhat fogínygyulladás, fogszuvasodás, fogínysorvadás, legrosszabb esetben pedig a fogak elvesztésével is járhat

2) Fogszabályozás során

A fogszabályozás ugyan nem teszi kötelezővé a bölcsességfogaktól való megszabadulást, de ha arra kerül sor, erősen ajánlott meglépni. Ennek egyszerű oka, hogy az egyébként is torlódott fogakat, ha elkezdi tolni a bölcsességfog, akkor az egyébként hosszadalmas és költségekkel járó kezelést teljes mértékben felboríthatja, semmissé teheti. Így mindenképp azt javasoljuk, hogy fogszabályzás előtt, szakorvos segítségével vegye sorra a fennálló lehetőségeket, ezzel elkerülve a később kialakuló kellemetlenségeket!

3) Akadály a fog előretörésekor

Az egyik legnyugtalanítóbb jelenség, amikor az impaktált bölcsességfog (=előtörésben visszamaradt) próbál előretörni, de akadályba ütközik. Ekkor fennáll a veszélye, hogy a nyálkahártyán keresztül próbál kibújni, aminek következtében kialakul egy tasak a fog és az íny között. Ez még önmagában nem okozna problémát, akkor viszont már komoly gondok adódnak, amikor a köztes rész megtelik ételmaradékokkal, baktériumokkal. Egy éles fájdalom mellett, ilyenkor egyszerre tapasztalható kellemetlen lehelet, duzzanat, láz, végső soron pedig szájzár is. 

4) Idegbántalom-szerű fájdalom

Az alsó állkapocsban lévő bölcsességfog akkor is problémát okozhat, amikor még az íny alatt van. Idegbántalom-szerű – vagy ahogy a szakirodalom mondja – neuralgiform fájdalom jelentkezhet, aminek hátterében a fog elhelyezkedése áll. Ilyenkor az történik, hogy a fog túlságosan közel helyezkedik el az állkapocsban futó ideghez, nyomni kezdi, ami végül egy erősödő, sajgó fájdalomhoz vezet. 

Bölcsességfoghúzás vagy bölcsességfogműtét?

A kellemetlenségeket okozó fogak eltávolítása két módon is történhet, attól függően, hogy a panorámaröntgen mit mutat. A vizsgálat során megfigyelésre kerül a bölcsességfog növekedésének iránya, illetve az előretörésének mértéke. Ha a fognak egy része jól látható, akkor egy helyi érzéstelenítés mellett egyszerűen kihúzzák, de ha még csak az íny alatt van – vagy elhelyezkedésük miatt a körülvevő csontokat is el kell távolítani –, akkor szájsebészeti műtétre van szükség.

Utóbbi esetén sem kell megijedni, ugyanis a beavatkozás teljesen fájdalommentes az érzéstelenítésnek köszönhetően, de ha igény van rá, altatásban is elvégezhető. A műtét után a regenerálódási időszakban antibiotikumos kúrát kell alkalmazni a bölcsességfog gyulladásos panaszainak megszüntetése, illetve a csontsebbe jutó kórokozók káros hatásának elkerülése érdekében. A hideg vizes borogatás, a fájdalomcsillapító és a szájfertőtlenítő használata elősegíti a javulást. A teljes gyógyulási idő a felső bölcsességfogak esetén körülbelül 3-4, míg az alsó bölcsességfogak eltávolításakor 5-6 nap

Bölcsességfog kezelések Budapest szívében, egy megbízható szájsebészeti klinikán

fogászat budapest

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

  • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!