A frizura, a ruhaösszeállítás és az ápolt körmök mellett a szép fogsor ugyanúgy az igényes külső ismérve. A fogászati beavatkozásokkal nem minden esetben csak a megfelelő rágóképességet vagyunk képesek visszanyerni, ugyanúgy lehetőségünk van esztétikailag is hozzájárulni a megjelenésünkhöz.

Az elmúlt években hatalmas előrelépés volt, hogy a fogászaton belül is alkalmazni kezdték a cirkónium-dioxidot, aminek köszönhetően a protetikai megoldások mellett lehetőség nyílt a tökéletes mosoly kialakítására. A cirkon korona korszerűsége vitathatatlan, hiszen színárnyalata, tartóssága, fényáteresztő képessége egytől egyig hozzájárul a komplex fogászati megoldásokhoz, és a páciensek önbizalmához, boldogságához. 

A fogászati koronák legkorszerűbb alternatívája

A cirkónium korona egészen nyugodtan értelmezhető úgy is, mint a klasszikus fogpótlások továbbgondolása, napjainkban az egyik legkorszerűbb alternatívaként tartják számon. Előnyös tulajdonságainak hála a súlyosabb sérülések rendbehozása mellett olyan szép fogsort biztosít, hogyha lehetőség van rá, a legtöbb páciens inkább mellette dönt.

A cirkon korona előnyei és hátrányai

A cirkónium egy nagy szilárdsággal rendelkező kémiai elem. A megfelelő eljárás mellett, oxigénnel reakcióba lépve pedig cirkónium-oxiddá, pontosabban cirkónium-dioxiddá változik. Ennek következtében egy olyan magas olvadásponttal bíró, fehér színű és egyben fémmentes anyag jön létre, ami a természetes fogzománc erősségét és tartósságát is meghaladja – nem törik el vagy reped meg, hosszabb távon ezért is az egyik legkifizetődőbb fogpótlási lehetőség. További előnyei mellett sem lehet szó nélkül elmenni, miszerint:

 • sokkal nagyobb a fényáteresztő képessége,
 • maximálisan és precízen alkalmazható/beilleszthető,
 • fémmentessége miatt nem allergizál,
 • alkalmazása esetén az íny egészséges marad, nem színeződik el,
 • kifejezetten élethű, a fémkerámiából készült koronával ellentétben, képes utánozni az eredeti fogakat, könnyen harmonizál,
 • nem utolsó sorban pedig a felhasználási módja is változatos: fogászati híd is készíthető belőle, de eredeti foggyökéren, illetve implantátumon egyaránt alkalmazható.

A sok pozitívummal szemben viszont elengedhetetlen, hogy megismerje a cirkon korona legnagyobb hátrányát is, ami elsősorban a felépítésében rejlik. Tévhit ugyanis, hogy ez a fogpótlási típus kizárólag cirkóniumból áll, mert a látható része (azaz a bevonat) porcelánból készül, ezzel biztosítva a minél esztétikusabb fogsor elérését.

Igen ám, de ez a külső réteg olyannyira merev és a rugalmatlan, hogy elég egy kisebb erőbehatás, és máris meg kell küzdeni egy kellemetlen problémával, a porcelán lepattanásával. Ennek kiküszöbölésére viszont általános konszenzus van a szakemberek között, miszerint célszerű elkerülni, hogy egy alsó és felső fogpótlás is ugyanolyan érzékeny, porcelánbevonattal készüljön.

Továbbá fontos tudni, hogy a cirkónium korona árai meghaladják a klasszikus fogpótlási díjakat, hiszen egy hosszabb beavatkozási időről és egy magasabb minőségű anyag– és eszközhasználatról van szó. Oda kell figyelni arra is, hogy a korona alatt meginduló szuvasodás csak némileg, vagy egyáltalán nem észlelhető a fogászati kontrollok alatt. Ezért, ha minden szempontból szeretne meggyőződni fogai egészségéről, akkor a diagnosztizálások alkalmával el kell távolíttatni a korábban felhelyezett fogpótlást.

Cirkonkorona-típusok

A klasszikus fajta mellett, napjainkban megjelentek a full cirkon, másnéven monolitikus vagy anatomikus cirkon koronák is. Ez a fejlesztés gyakorlatilag a korábban emlegetett, porcelánbevonatból fakadó hátrány elkerülésére reflektál. Az új típusú fogpótlások sajátossága, hogy teljes mértékben cirkonból készülnek, aminek hála az eredmény egy még kiválóbb technológia: a monolitikus változat szinte maximálisan leutánozza a természetes fog színét és működési mechanizmusát.

A cirkon korona felhelyezése

A cirkónium fogakat egy többlépcsős folyamat során készítik el a szakemberek:

 1. Mindenekelőtt a panaszok megértése, mérlegelése, és a precíz diagnózis felállítása a cél. A felmérés során a szakemberek sorra veszik a meglévő tüneteket, a páciens általános egészségügyi állapotát, tehát minden olyan tényezőt, ami számottevő lehet a fogpótlás későbbi elkészítése során. Ilyenkor gyakran egy panorámaröntgenre is szükség van.
 2. Utána a problémát okozó fogak visszacsiszolása, majd lenyomatvétele következik. Utóbbi egy számítógép vezérelt, digitális eszköz segítségével megy végbe, ami a CAD/CAM-technológiájával képes a pontos mintavételre és a váz kifaragására, azaz a tökéletes illeszkedés megtervezésére. 
 3. Miután ez megtörtént, jöhet a vázpróba, avagy a minta felhelyezése oda, ahol később a fogpótlás lesz. Ha ekkor minden a helyén van, akkor már csak a tényleges, végső kialakítás van hátra, aminek ragasztója nem tér el a klasszikus fogpótlások (korona, híd) rögzítésére alkalmas anyagtól. 

Cirkónium esetén is mindig ügyeljen az utóápolásra!

A cirkónium koronák megfelelő ápolása legalább annyira elengedhetetlen, mint a fémkerámiából vagy porcelánból készült fogpótlások esetében, ezért soha ne feledkezzen el az utókezelésükről! A megszokott rutinon nem kell sokat változtatni, elég, ha egy 2-3 perces fogmosást követően naponta egyszer megtisztítja azt a felületet és részt, ahol az íny és a korona találkozik.

Ilyenkor az egycsomós fogkefék jó szolgálatot tesznek, de ha csak egy szóló, önmagában álló korona ápolása a cél, egy fogközkefe használata is éppen elengedő. A tartós baktériummentesség fenntartásához az íny higiéniájára is oda kell figyelni – az optimális állapot megőrzésében az antibakteriális szájvizek lesznek a segítségére. 

Ezekben az esetekben válassza a cirkónium koronát!

Gyakran megesik, hogy a kusza és szabálytalan fogsor, illetve az elszíneződött természetes fogak pszichésen is negatívan befolyásolják a pácienst. Ha kifejezetten elégedetlen a természetes fogainak küllemével, színével, a cirkon korona tökéletes választás az önbizalomnöveléshez. Mindemellett akkor is megoldás jelent, ha:

 • a korábbi, elszíneződött, gyökérkezelt fogait szeretné helyrehozni,
 • egy vagy több fogat a lehető legjobb módon szeretne pótolni,
 • a meglévő fogimplantátumát szívesen varázsolná még esztétikusabbá,
 • szüksége van a rágófogainak rendbetételére,
 • fogágybetegségét kezelné,
 • vagy egy hosszas fogszabályzási eljárást egy gyors beavatkozással helyettesítene.

Minőségi szájhigéniai kezelések Budapest szívében, egy megbízható szájsebészeti klinikán

fogászat budapest

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

paradontológia budapest

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!