A digitális technológiák előretörését senkinek sem kell bemutatni. A számítógépek és okoseszközök, illetve a különféle területeken használt bonyolult eszközök a mindennapjaink részét képezik, hatékonyabbá és egyszerűbbé téve számos tevékenységet és munkafolyamatot. Nincs ez másképp a fogorvoslásban sem; az elmúlt évtizedben egyre gyorsabb a fogászat digitalizációja is. Mit takar ez? Miért jó a pácienseknek? És hogy milyen digitális fogászati technológiákat alkalmazunk rendelőnkben? Cikkünkből kiderül!

Mi az a digitális fogászat?

A digitális fogászat a számítógépekkel és digitális technológiákkal végzett vagy kiegészített fogászatot jelenti. Az informatikai forradalom óta folyamatosan fejlődő technológiákról van szó, amelyek számos előnnyel kecsegtetnek. De mit is takar ez a konkrétumok szintjén?

Pontosabb képalkotó eljárások

Ahogy az orvoslás sok területén, a fogorvoslásban is alapvető fontosságú a képalkotó eljárások használata. A fogászati tükröktől kezdve a panorámaröntgenig számos hatékony eszköz áll a fogorvosok rendelkezésére, a leghatékonyabbak azonban kétségkívül a digitális fogászat újabb generációs eljárásai. Az intraorális kamerák vagy éppen szkennerek gyorsan és fájdalommentesen képesek minden eddiginél részletesebb képet adni a páciens szájüregéről. A CBCT szkennerek pedig remek minőségű, háromdimenziós képek készítésére is képesek.

Mindezen technikák pedig amellett, hogy több információval szolgálnak a fogorvosoknak, jóval komfortosabbak a betegnek, mint a hagyományos eljárások.

Jobb minőségű implantátumok

A fog implantátumokat hagyományosan egy puha anyaggal vett lenyomat alapján készíttetik. A legtöbb klinikán még ez a bevett eljárás, ami figyelembe véve a tényt, hogy ma már fantasztikus képalkotó eljárások és digitális tervező szoftverek állnak rendelkezésünkre, kissé idejétmúlt. Természetesen nem állítjuk, hogy a régebbi eljárások rosszak vagy pontatlanok, csupán azt, hogy a digitális képalkotást követő digitális tervezés (CAD/CAM, Computer-aided design/manufacture) még komfortosabb és precízebb – ezt kutatások is alátámasztják.

Rendelőnkben mi többek között ezért is használunk egy Straumann Series 7 szkennert, mert gyorsan és komfortosan digitális   „lenyomatot” tudunk venni pácienseink fogairól. Az adatokat a Straumann központjába küldve pedig gyorsan elkészülhetnek a precíz implantátum tervek!

Pár szó a rendelőnkben használt Strauman Series 7 szkennerről

A Straumann Series 7 egy csúcskategóriás, modern szkenner:

  • 15 perc alatt akár 30(!) kép elkészítésére is alkalmas
  • A Blue Laser Illumination rendszer legújabb generációjával szerelték fel, kiváló minőségű képet alkot
  • A teljesen integrált CARES® Visual szoftver tűpontos illeszkedésű implantátumok készítését teszi lehetővé

digitális straumann series 7 scanner fogászati rendelőbe

A Straumann Series 7 szkenner

A Straumann Series 7 szkenner lényege, hogy a lehető legpontosabb koronák és hidak készíthetők a már beültetett implantátumokra.

Pácienseink beszámolói alapján gyorsabb és kényelmesebb a digitális lenyomatkészítés, és a végeredménnyel is maximálisan elégedettek!

A digitális fogászat trendjei

Ezzel együtt a digitális fogászatot hiba lenne összekeverni néhány valóban kiváló és úttörő technológiával. Ugyanis jóval több annál. A digitális fogászat terjedése egy általános trend, amely során egyre több adat begyűjtésére vagyunk képesek, amely alapján egyre pontosabb diagnózisokat és hatékonyabb kezelési terveket tudunk felállítani.

Mindemellett az adatok a személyre szabott kezelés lehetőségeit is kiterjesztik. A felsőkategóriás, modern elektromos fogkefék például már most képesek használóikhoz szabni a fogtisztítási programokat, de  beszélhetnénk az okostelefonos alkalmazásokról is. Már most látszik, hogy a jövő a személyre szabott, digitális prevenció és kezelés.

A digitális fogászat helyzete Magyarországon

A digitális fogászat trendjei hazánkban is nyomon érhetők. A modern, a minőséget előtérbe helyező rendelőkben már most számos újhullámos eszköz és szoftver használata elterjedt, ezzel együtt az igazsághoz hozzátartozik, hogy a trendek jelentős része csak lassan ver gyökeret világszerte, hazánkban meg főképp. A legjobb helyzetben talán még az USA, Kanada és a skandináv országok vannak, mi itt Közép-Európában még kissé le vagyunk azért maradva. (És hozzátesszük, hogy a fogápolással kapcsolatos ismeretek terén sajnos még égetőbb ez a lemaradás.) 

Ezzel együtt ha bármit is le lehet szűrni a digitalizáció eddigi történetéből, az az, hogy előbb-utóbb meghódít mindent… Szóval ne lepődjünk meg, ha kedvenc rendelőnkben új gépek jelennek meg két féléves kontrollvizsgálat között!

Szeretne csúcsminőségű implantátumot csináltatni? Vegye fel velünk a kapcsolatot!