Az egészséges fogsor és a fogpótlások fajtái

Az egészséges fogak egy életen át tartó gondozást igényelnek a mindennapos szájhigiéniától kezdve a rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken át. Miből áll egy egészséges fogsor, és hogyan lehet a hiányzó fogakat pótolni?

Hány foga van az embernek? Az emberi fogsor jellemzői

Az állkapocs összes foga már megtalálható a fogmedrekben, amikor a baba megszületik. Körülbelül a hatodik hónaptól kezdve törnek ki a csecsemő első tejfogai, többnyire a két alsó metszőfoggal kezdve. Körülbelül két és fél éves korra az összes, azaz mind a 20 tejfog előbújik. 

Hány fogunk van felnőttként? Az emberi fogazat összesen 32 fogból áll: 16 fog a felső állkapocsban és 16 fog az alsó állkapocsban. Vannak azonban olyan emberek, akiknek nincsenek bölcsességfogaik, így fogazatuk csak 28 fogból áll. Ritka esetekben 32-nél több fog is előfordulhat, amelyek közül néhány eléri a felszínt, míg mások megrekednek a csontban.

Emberi fog típusai: az emberi fogazat részei

Funkciójuk és a fogazatban elfoglalt helyük alapján négy különböző fogtípust különböztetünk meg

 • Metszőfogak: az állkapocs elülső részén helyezkednek el, feladatuk pedig a harapás.
 • A szemfogak: oldalról csatlakoznak a metszőfogakhoz.
 • Örlőfogak: a szemfogak mögött helyezkednek el. Különbséget teszünk a kisőrlők, más néven előzápfogak, illetve a nagyörlők vagy zápfogak között. Élelmiszerek rágására, őrlésére használjuk őket. 
 • Bölcsességfogak: az állkapocs mindkét oldalán a leghátsó őrlőfogak.

Kivehető fogsor vs rögzített műfogsor

Eljön az idő, amikor hiányzó fogainkat pótolni kell a megfelelő rágás, a beszéd vagy a külső megjelenésünk miatt. Itt jönnek képbe a kivehető fogpótlások, amelyek fogsorunkat helyreállítják. 

A fogpótlás fajtái 

Alapvetően a rögzített és a kivehető fogpótlásokat különböztethetjük meg. A koronák és a fogászati hidak a rögzített fogpótlások közé tartoznak. Kivehető fogpótlás minden olyan fogpótlás, amely nincs más fogakhoz ragasztva, vagy egyéb módon szilárdan az állkapocsba rögzítve. A teljes és részleges műfogsorok ebbe a kategóriába tartoznak. 

szép fogsor, kivehető fogsor

Kivehető fogsor árak

A fogsor árak függnek

 • a felhasznált anyagoktól és technológiáktól,
 • a rögzítés módjától, illetve
 • a hiányzó fogak mennyiségétől is. 

Rendelőnk árait  itt lehet megtekinteni

A kivehető fogpótlások fajtái

A részleges kivehető fogpótlás helyettesíti a szájüreg adott részén hiányzó fogakat.

Teljes foghiány esetén pedig a teljes kivehető fogpótlás jöhet szóba. 

A műfogsor fajták a rögzítés módjában is eltérnek, így megkülönböztethető egymástól

 • a teleszkópos fogsor,
 • a stéges fogsor,
 • a kapcsos kivehető fogpótlás, illetve
 • a csúsztatós fogpótlás.

Többet szeretne tudni a fogpótlásokról? Olvassa el A fogpótlás fajtái című cikkünket is!

Fogsorok implantátumokkal: milyen lehetőségek léteznek?

Az implantációs fogpótlás biztonságos megoldást jelent egyetlen hiányzó fog, nagyobb foghiány vagy akár egy teljesen fogatlan állkapocs esetén is. A modern fogászatban lehetőség van implantátumokon fixen rögzített, illetve kivehető vagy részlegesen kivehető fogsorok készítésére is.

Az implantációs protéziseknél a fogpótlást fogászati implantátumokra teszik fel, így stabil tartást biztosítanak számukra. Az implantátumokra helyezett fogászati hidak jobb esztétikát és funkcionalitást biztosítanak rágás és beszéd közben. 

A modern implantológiában különböző módszerek léteznek, amelyek kombinálhatók akár a szájpadlás nélküli kivehető fogsorokkal is:

 • A fogatlan felső állkapocs esetében a standard kezelés 8 implantátum fix protéziseknél és 6 implantátum kivehető protéziseknél. 
 • A fogatlan alsó állkapocsban általában 6 műgyökér elegendő a rögzített fogsorhoz és 4 a kivehető fogsorhoz.

A szép fogsor titkai

A szép, egészséges mosoly titkai sokkal egyszerűbbek, mint gondolnánk. Mutatunk néhány egyszerű tippet hozzá!

 • Rendszeres fogászati szűrővizsgálatok

Évente legalább egyszer-kétszer mindannyiunknak fel kellene keresnie a fogorvosát ellenőrzésre vagy a fogkő eltávolítása miatt. A rendszeres vizsgálatokkal rengeteg pénzt és időt takaríthatunk meg, ha időben kiderülnek a fogainkkal kapcsolatos problémák.

 • Esztétikai fogászat: így lesz igazán mutatós a fogsor

Fogfehérítéssel, a girbe-gurba fogak szabályozásával, porcelán héjak felhelyezésével nagyot dobhatunk mosolyunkon, és ezáltal az önbizalmunkon is. Milyen fogászati kezelések tartoznak még ebbe a körbe? Olvassa el az Esztétikai fogászat: kezelések a tökéletes mosolyért című blogposztunkat is!

 • Fogászati implantáció foghiány esetén

A fogászati implantátumok rendkívül esztétikus és természetes megoldást nyújtanak a hiányzó fogak pótlására, emellett hihetetlenül tartósak, hiszen megfelelő karbantartás mellett akár egy életen át is kitarthatnak. Ráadásul sokkal kényelmesebbek, mint a hagyományos fogpótlások, mivel úgy viselkednek, ahogy a természetes fogak.

Szeretne egészséges és ragyogó fogsort? Látogasson el kiválóan felszerelt rendelőnkbe!

További kérdései vannak a fogpótlások kapcsán? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

kivehető fogsor kép

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.