A gyógyszeres kezeléstől kezdve a nem megfelelő szájhigiéniáig számos okra visszavezethető, ha tartósan fémes ízt érzünk a szánkban. Ha sikerül feltárni a panasz eredetét, többnyire néhány egyszerű módszerrel megszabadulhatunk a problémától.

Ezeket az egészségi állapotokat kísérheti keserű szájíz 

A fémes íz a szájban egyfajta ízlelési rendellenesség, ami hirtelen vagy hosszabb idő alatt is kialakulhat. Az ízérzékelésért felelős ízlelőbimbók és a szaglásérzékelő neuronok információkat továbbítanak az agyba, hogy ott megtörténjek az egyes ízek azonosítása, de olykor hiba csúszik a folyamatba. Ilyenkor érzékeljük a kellemetlen ízt a szánkban. Nézzük, mi mindentől alakul ki hibás kódolás!

 1. Szájüregi megbetegedések

Az ínygyulladás, a fogágybetegségek és a fogfertőzések rossz szájízzel, lehelettel párosulnak. Ha a nem megfelelő szájhigiénia a ludas, akkor ínye duzzadttá vagy sötétvörössé válhat, esetleg könnyen vérzésnek indulhat.  Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, keresse fel fogorvosát egy professzionális tisztításért, és kérdezze meg, hogy szüksége van-e gyógyszeres terápiára az esetleges fertőzések kezelésére.

 1. Megfázás és egyéb felső légúti fertőzések

A megfázás, az arcüreggyulladás és a felső légúti fertőzések megváltoztathatják az ízérzékelést, ami még orrfolyással, orrdugulással, torokfájással és köhögéssel is párosulhat. Pihenjen, igyon sok folyadékot, és szükség esetén szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót. Amint felgyógyul a fertőzésből, a keserű íz elmúlik. 

 1. Emésztési zavarok

A gyomorégés, a savas reflux és az emésztési zavarok is felelősek lehetnek a fémes ízért. Kísérő tünetek, melyeket még  tapasztalhatunk ennél a jelenségnél: puffadás és égő érzés a mellkasban evés után. Ebben az esetben érdemes kerülni a nehéz ételeket, korábban vacsorázni, és savlekötőt szedni.

 1. Terhesség

Jól tudjuk, hogy a terhesség alaposan megkavarja a hormonrendszert, így előfordulhat az állapotosság kezdetén fémes íz érzékelése is. Az élmény többnyire átmeneti, és magától elmúlik.

 1. Demencia

Az ételek, italok íze gyakran megváltozik demenciában szenvedőknél, mivel az agynak az ízlelést irányító részében is zavarok keletkezhetnek.

Fémes íz a szájban: további eshetőségek

 1. Bizonyos gyógyszerek

A leggyakoribb gyógyszertípus, ami fémes ízt okozhat a szájban, az az antibiotikum. 

Egyéb lehetséges okok a gyógyszeres dobozból:

 • Szívgyógyszerek
 • Köszvény elleni gyógyszerek
 • Antidepresszánsok 

Ha a fémes íz zavarja, kérdezze meg orvosát a teendőkről, de ne hagyja abba a gyógyszer szedését a jóváhagyása nélkül.

 1. Bizonyos vitaminok

A terhességi vitaminok, vas- vagy kalcium-kiegészítők, illetve a réz-, cink- vagy krómtartalmú multivitaminok hagyhatnak maguk után keserű szájízt, aminek a tabletták lenyelése után kisvártatva el kell múlnia. 

 1. Kemoterápia és sugárkezelés

A kemoterápia és a sugárkezelés bizonyos típusai ízzavarokat okozhatnak, amit egyes tanulmányok szerint a D-vitamin és a cink segíthet megelőzni. Ez arra is utalhat akár, hogy bizonyos vitaminok hiánya hozzájárul az íztorzuláshoz. 

keserű szájíz megszűntetése paradontológián

Így szüntessük meg a fémes ízt a szánkban

A fémes szájíz kezelése vagy megelőzése a kiváltó októl függ. Bizonyos esetekben ez a kellemetlen tünet magától is elmúlhat, például ha abbahagyja a vitaminok szedését. Máskor azonban érdemes további módszerekkel próbálkozni:

 • Keresse fel fogorvosát, hogy kizárja a szájüregi fertőzések lehetőségét.
 • A jó szájhigiénia érdekében naponta kétszer mosson fogat, tisztítsa meg a nyelvét is, használjon fogselymet is rendszeresen. 
 • Rágjon cukormentes rágógumit.
 • Étkezés előtt öblítse ki a száját fél teáskanál só és fél teáskanál szódabikarbóna egy pohár meleg vízben feloldott keverékével.
 • Kerülje a dohányzást, igyon sok folyadékot. 
 • Használjon műanyag evőeszközöket, üveg vagy kerámia edényeket a fémek helyett.
 • Kísérletezzen különböző ételekkel, fűszerekkel és ízesítőkkel.

Minőségi szájhigéniai kezelések Budapest szívében, egy megbízható szájsebészeti klinikán

fogászat budapest

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

paradontológia budapest

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!