A legtöbben csak akkor foglalkozunk a fogainkkal, ha gond van velük. Fájnak, lyukasak, nem úgy állnak, ahogy szeretnénk… Pedig egy nagyon érdekes struktúráról van szó, amelyet érdemes alaposabban megismerni. Egyfelől jobban fogjuk érteni, miért fontos a fogápolás, másfelől kicsit rá is csodálkozhatunk, mi mindenre képes az emberi szervezet!

Mi az a fog, és mik a funkciói?

Kezdjük az alapoktól! Az emberi állkapocsban 32 maradandó fog található, állkapcsonként négy metszőfog, két szemfog, két-két kisőrlő és nagyőrlő, és két bölcsességfog. Az emberi fog több funkcióval rendelkezik, egyszerre a harapás és a rágás szerve, illetve fontos szerepe van a hangképzésben. De milyen részekből is áll?

A fog részei

a fog részei

Forrás: Webbeteg

A fog három fő részből áll, a fogkoronából, a fognyakból és a foggyökérből.

  • A fogkorona

A fogkorona a fog szájüregben elhelyezkedő része. A fogkoronával harapunk és rágunk, illetve a fog ezen részét használjuk a hangképzésre. A fogkorona alakja fogtípustól függően eltérő.

  • A fognyak

A fognyak a fog íny által körbeölelt része. Egészséges esetben nem látszik ki a halvány rózsaszín fogíny alól, de fogínysorvadás és fogágybetegség esetén sajnos szabaddá válhat.

  • A foggyökér

A foggyökér a fog “legalsóbb” része. A foggyökér rögzíti a fogat az állkapocsban, illetve a foggyökér alján lépnek be a fogba a fogbelet tápláló erek és idegek.

A fog felépítése – egy másik felosztás szerint

  • Fogzománc
  • Dentin
  • Fogcement
  • Fogbél / pulpa

A fogzománc a szervezet legkeményebb anyaga. Szinte teljesen ásványi anyagokból áll (hidroxilapatit, fluorapatit). A hátralévő részét pedig szerves anyagok és víz teszik ki. Színe az elefántcsontfehértől a sárgás árnyalatokig terjed. Kopásálló, kemény anyag, azonban a szájüreg baktériumainak anyagcseretermékei kikezdhetik (fogszuvasodás).

fog felépítése

Érdekesség: a fog színét nem is feltétlenül a fogzománc színe, hanem a vastagsága határozza meg. Minél vékonyabb a fogzománc, annál jobban átlátszik az alatta lévő dentinréteg, és annál sárgásabb a fog.

A fog színét a fogzománc vastagsága is meghatározza

A dentin a fogzománc alatti réteg. Nagyrészt szervetlen ásványi anyagokból (hidroxilapatit)épül fel, a hátramaradó részt, szerves anyagok és víz teszik ki. A dentinréteg belsejében helyezkedik el a lágy, érző fogbél, más néven pulpa. Vékony, mikrométeres csatornák hálózzák át. Kismértékű alkalmazkodásra, regenerációra képes.

A fogcement a fognyakat és a foggyökeret borító ásványos réteg. Ugyanis a fogzománc nem “megy le” a foggyökerekig. Hanem a fognyaknál átadja a helyét a fogcementnek.

A fogbél a fog belső részében elhelyezkedő erek és idegek összessége. Az erek táplálják a fog élő sejtjeit, az idegek pedig a hő-és fájdalomérzékelésért felelősek.

fogak számozása

Bár a fogak képesek kisfokú regenerációra, nagyon fontos a fogápolás

A fogak számozása, sorrendje

fogak sorrendje

Összességében tehát a fog egy részben élő, részben szervetlen részekből álló struktúra. Képes bizonyos fokú regenerációra, de sok esetben nem képes regenerálni a komoly mechanikai sérüléseket, vagy a rossz szájhigiénia következtében kialakult komoly fogászati problémákat. Mindenképpen ügyeljünk tehát fogainkra, ha sokáig szeretnénk problémamentes mosolyt!

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!