A fogvesztés rendkívül kellemetlen élmény. Egyfelől kiesik az adott fog funkciója: nem tud rágni vele, a hangokat sem tudja mindig úgy képezni, ahogy előtte, az esztétikai problémáról nem is beszélve… A foghiány pótlása tehát égetően fontos. Az egyik lehetőség a fogászati híd alkalmazása. Mit kell tudnia erről a megoldásról, és mire számítson az árakkal kapcsolatban?

Miért fontos a foghiány azonnali kezelése?

Ha Ön nemrégiben veszítette el valamelyik fogát, és gondolkodik rajta, hogy felkeressen egy fogorvost, következzék néhány ok, hogy miért ne késlekedjen:

 • A fog kiesésével megváltoznak a rágási szokások. Gyakran például az ellenkező oldal terhelése nő, ami a fogak elmozdulásával és további problémákkal járhat.
 • Az állkapocs csontjai számára fontos a folyamatos terhelés. Amennyiben nem éri őket a rágásból származó mechanikai erőhatás, elkezdhetnek sorvadni. A lecsökkent mennyiségű csontállomány pedig az arc beeséséhez vezethet, ezen túl pedig megnehezíti a későbbi beavatkozásokat. Implantációhoz például csontpótlásra lehet szükség, amely drága, illetve meghosszabbítja a kezelést.
 • A hangképzés és az esztétikai probléma sok esetben önbizalomhiányhoz, szorongáshoz vezet. Az életminőség visszaállításához fontos mihamarabb megszüntetni a problémát.

Fogászati híd árak: ettől függ, mennyi az annyi

A legtöbb esetben nem lehet előre megmondani, mennyibe fog kerülni a fogászati híd elkészítése. A végleges ár az alábbi tényezők függvénye:

 • A fogászati híd típusa (implantációs vagy fogakon elhorgonyzott)
 • A fogászati híd beépítéséhez szükséges beavatkozások száma (implantáció esetén például jóval magasabb, főleg, ha csontpótlásra is szükség van)
 • Az alkalmazott anyagok, technológiák minőségétől
 • Attól, hogy hány tagból áll a híd, mennyi koronára lesz szükség

A jelenlegi árlistánkat az alábbi linkre kattintva éri el. Ha szeretne pontosabb kalkulációkat kapni, ajánljuk, hogy foglaljon egy időpontot konzultációra!

Hogy minél megalapozottabb döntést hozhasson, röviden áttekintjük a különféle technológiák és anyagok előnyeit, illetve hátrányait.

fogászati híd kezelés, technológia

A fogászati híd árak mögött álló technológiák

A fogászati híd egy olyan fogpótlás, amely során a foghiányt egy kétoldalt rögzített fogpótlással hidaljuk át. Ez a foghiány lehet csak egy fog, de kiterjedhet több fogra is.

A fogászati hidak rögzítésére alapvetően kétféle módszer van. Használhatjuk a szomszédos fogakat (pillérfogak), ebben az esetben dentálisan elhorgonyzott hídról van szó. A másik esetben implantátumokon rögzül a hídpótlás.

Dentálisan elhorgonyzott foghíd

A dentálisan elhorgonyzott foghíd felhelyezése előtt le kell csiszolni a szomszédos fogakat. Ha többszörös foghiányt kell átívelni, úgynevezett segédpillérek kialakítására is szükség lehet. A pillérfogakon a fogíny vonala fölött egy kis peremet kell kialakítani, ezen fog rögzülni a korona. Előfordul, hogy a foganyag nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű. Ebben az esetben csonkfelépítésre vagy gyökérkezelésre, illetve gyökércsapos megoldásra lehet szükség.

A dentálisan elhorgonyzott foghíd előnye, hogy gyorsabban kialakítható és olcsóbb, mint az implantátumokon rögzülő híd. Hátránya viszont, hogy sajnos egészséges fogakat is le kell csiszolni hozzá. A rágási funkció nem 100%-os, emellett könnyebben alakulhat ki szuvasodás a koronák alatt. Ezen túl nem terheli megfelelően az állkapocscsontot, így sajnos degradálódhat a csontállomány. Összességében egy körülbelül 10 évre jelent megoldást, utána a legtöbb esetben cserére szorul.

Implantátumokon rögzülő foghíd

Az implantátumokon rögzülő hídnál titánium csavarokat építünk be az állkapocsba. Meg kell várni ezek becsontosodását, majd az ínyformázás után meg kell várni a gyógyulási idő leteltét. Amint viszont sikeresen beépültek az implantátumok, sokkal jobb rögzítést biztosítanak, mint a lecsiszolt pillérfogak.

Az implantátumokon rögzülő híd jóval drágább, és kialakítása is több időbe telik. Ezzel együtt jóval stabilabb rögzítést kínál, mint a dentálisan elhorgonyzott híd és 100%-os funkcionalitást biztosít. Az állkapocs csontállománya nem fog leépülni, és higiéniai szempontból is jobb. Élettartama pedig több évtizedre, akár egy egész életre is szól.

Ha tehát a hosszú távú költségeket és ár-érték arányt nézzük, az implantátumos megoldás jóval előnyösebb.

Az alkalmazott anyagok

Alapvetően kétféle anyagtípusból választhatunk fogászati hidat, dönthetünk fémkerámia és fémmentes híd mellett is.

A fémkerámia hidaknál a fém vázra hordanak fel kerámia rétegeket. Erős, rugalmas és masszív konstrukció, viszont esztétikailag nem nyújt tökéletes eredményt. A kis- és nagyőrlő fogaknál érdemes alkalmazni, mert azok nincsenek szem előtt. 

A fémmentes hidak cirkóniumból vagy porcelánból készülnek. Bár nem annyira erősek, mint a fémkerámia konstrukciók, esztétikailag a valódi fogakkal egyenértékű megjelenést kapunk.

A különféle anyagok eltérő előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek, így az áraik is eltérnek. Az ideális megoldást mindig a páciens igényei határozzák meg.

fogászat budapest

Miért forduljon hozzánk fogpótlás esetén?

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a fogászati hidak esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!