Mi okozza a fogciszta megjelenését a szájüregben és a fogaknál, milyen panaszokkal járhat, és hogyan kezelhető? Mit tehetünk, hogy megelőzzük ezt a fogászati problémát, és miért fontos panaszok esetén azonnal fogorvoshoz fordulni?

Ciszta a fogon: mit kell tudni róla?

A ciszta egy levegővel, illetve folyadékkal teli tok, amely folyamatosan növekszik. A fogciszták az állkapocsnak a fogképződésben részt vevő területein jelennek meg az ínyen, illetve a fogak körül. A fogászati ciszták bizonyos típusai vissza is nőhetnek, ha a kezelés során nem távolítják el teljesen a ciszta szövetét a szájüregből. Fogínyciszta az íny sérülése miatt is kialakulhat, de leggyakrabban a begyulladt foggyökér a ludas.

A fogciszták legfőbb típusai

A fogcisztákat többféle módon csoportosíthatjuk, de a legfontosabb ezek közül a fogeredetű, illetve a nem fogeredetű ciszták megkülönböztetése.

A fogeredetű ciszták a csontban fejlődnek ki, belsejükben általában sárgás folyadékkal, és a fogak elmozdulását, illetve a csontfelszín elődomborodását okozhatják.

 • A leggyakoribb típus a foggyökérciszta, amelyet még radikuláris cisztának is neveznek, és a fog belsejében lévő pulpaszövet elhalása okozza, ami általában fogszuvasodás vagy sérülés következménye. Amikor a pulpa elhalása bekövetkezik, az gyulladással és toxinok felszabadulásával jár, többnyire a gyökércsúcs végén.
 • A retineált ciszták általában az elő nem tört alsó bölcsességfogak vagy a felső szemfogak területén jelennek meg.

A nem fog eredetű ciszták lehetnek csont- vagy lágyszöveti elváltozások, illetve szájpadi ciszták.

fogíny ciszta képen, amit a fogorvos mutat a páciensnek

Ciszta a szájban: mit okozhat a fogciszta?

A fogciszta hatása a szervezetre hosszú távon súlyos következményekkel járhat. A kezeletlen fogciszta szövődményei bizonyos gócbetegségek képében is megjelenhetnek, de a súlyosabb esetek az állkapocs egy részének eltávolítását is eredményezhetik, vagy más súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Így már a legkisebb cisztákat is el kell távolítani, amelyek esetleg nem okoznak aktuális tüneteket, mivel idővel a következőkhöz vezethetnek:

 • fogászati fertőzések
 • fogvesztés
 • jóindulatú állkapocs-daganatok (ameloblasztómák)
 • állkapocs törések

A fogciszta tünetei

Általánosságban elmondható, hogy ha egy fogciszta gyulladásban van, akkor valószínűleg duzzadt és fájdalmas a körülötte lévő terület. Ha a ciszta a szájüreg nyálkahártyáján helyezkedik el, akkor kitüremkedéssel hívhatja fel magára a figyelmet. Ha nem gyulladt, gyakran egyáltalán nem jelentkeznek nyilvánvaló tünetek. Így hacsak a ciszta a fogon nem nőtt meg annyira, hogy látható vagy tapintható csomó alakult ki, általában csak diagnosztikai vizsgálat vagy röntgenfelvétel segítségével lehet kimutatni. A szájüregi ciszta tünetei közé tartozhat az arc duzzanata, illetve a fog helyzetének megváltozása.

A fogciszta és a foggyökérciszta kezelése

A leghatékonyabb kezelés a fogciszta eltávolítására műtéti úton történik. A ciszta kimetszése után fontos annak okát is kezelni. Például bizonyos esetekben indokolt lehet a cisztás fog kihúzása, illetve gyökérkezelés elvégzése a fertőzés kezelésére.

Ha a ciszta a foggyökéren található, úgy gyökércsúcs rezekcióra lehet szükség az eltávolításához. A helyi érzéstelenítésben végzett fogciszta műtét során a gyökércsúcs a cisztával együtt kerül eltávolításra. A foggyökér rezekció, más néven gyökércsúcs amputáció gyökércsúcs gyulladás esetén segít, méghozzá a gyökér gyulladt végének levágásával. A gyökércsúcs gyulladás tünetei közé soroljuk a fog gyökerénél nyomásra jelentkező ínyfájdalmat, illetve az érintett fog körüli duzzanatot.

A szájhigiéniai szokások betartása és a rendszeres fogorvosi kontroll óriási lépés a fogászati ciszták és számos más gyakori fogászati probléma megelőzésében. A fogászati ciszták bárkit érinthetnek, de sokkal ritkábban fordulnak elő azoknál, akik megfelelő szájhigiéniai rutinnal rendelkeznek.

elhalt fog röntgenképe - ezt okozhatja a fogciszta

Fogciszta otthoni kezelése helyett gyors és profi ellátás

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.