Ha a célt a makulátlanul fehér fogak jelentik, mindkét eljárás szóba jöhet. Cikkünkben kitérünk a rendelői fogfehérítés lépéseire és sorra vesszük, hogyan történik a fogfehérítés otthon. 

A fehér fogak az egészség, a jól ápoltság, a jó megjelenés védjegyei, azonban számos élelmiszer és más tényező elszínezheti a fogakat. Ilyen például: 

 • kávé, tea,
 • vörösbor, 
 • cékla, 
 • egyes mesterséges ételszínezékek, 
 • dohányzás, 
 • elsötétedő fogtömések,
 • gyökérkezelt fogak elszíneződése stb. 

A fogak elszíneződését tehát általában olyan élelmiszerek és italok okozzák, amelyeket a legtöbben nap mint nap fogyasztanak. Szerencsére többféle eljárás is rendelkezésre áll, amelyekkel a fehér fogak által megszépített ragyogó mosoly helyreállítható.  

Fogfehérítés rendelőben 

A rendelői fogfehérítés a fog fehérítés egyik bevett módszere

1. Az első lépés: szűrővizsgálatok

A legelső lépés egy fogászati szűrővizsgálat, Erre azért van szükség, mert bizonyos rendellenességek, panaszok kizárják a fogfehérítés megkezdését:

 • pontatlanul záródó, kilazult tömések,
 • fogágybetegség,
 • fogszuvasodás,
 • ínygyulladás,
 • fogkő jelenléte,
 • hibák a fogzománcon.

A fogfehérítés előtt tehát, amennyiben a felsorolt problémák közül bármelyik jelen van a páciens szájüregében, előbb ezt a panaszt kell kezelni. 

2. A fogsor és a fogíny előkészítése

A nyelvet és az arcüreg felületét a szájterpesz nevű eszköz segítségével védjük meg attól, hogy a fogfehérítő anyaggal érintkezzen. Ugyanezt a célt szolgálja a fogínyre felvitt védőanyag, ami hatékonyan óvja meg a lágyszöveteket. 

3. Az orvosi fogfehérítés lépései

A rendelői fogfehérítés egyik eleme a fogfehérítő gél, illetve a benne lévő hidrogén-peroxid fogra való felvitele. A hidrogén-peroxid fogfehérítés során történő alkalmazása egy kémiai reakción alapszik. 

Ennek lényege, hogy a peroxidos fogfehérítés közben egy speciális UV-lámpával világítják meg a fogfehérítő anyagot. (Ezért – pontatlanul – ezt az eljárást LED lámpás fogfehérítés néven is emlegetik.) A fény hatására a fogfehérítő gél, illetve a benne lévő hidrogén-peroxid eltávolítja a fog felületéről, valamint kivonja a fogzománc felső rétegeiből az elszíneződésért felelős anyagokat. 

A kezelés végén természetesen a fehérítő és az ínyvédő anyagot is eltávolítják, a végeredmény pedig a hófehér fogsor.  

Fogfehérítés otthon

Az otthoni fogfehérítés egy bevett módszer, ami orvosi felügyelettel, de kényelmesen, a páciens saját otthonában elvégezhető. Nem összekeverendő a különféle házilagos “barkács módszerekkel”, amelyekkel indokolt megfelelő óvatossággal bánni. 

Az otthoni fogfehérítés menete

Az első lépés, hogy a fogorvosi rendelőben mintát, lenyomatot vesznek a páciens fogsoráról. Ennek alapján a fogtechnikus elkészíti a személyre szabott fogfehérítő sínt. A fogorvostól kapott fogfehérítő anyagot erre a sínre kell felvinni, majd a sínt a fogsorra helyezni. 

A fogfehérítés otthon ugyanolyan biztonságos, mint a rendelői fogfehérítés.

A fogfehérítő sínt fogmosás után kell felhelyezni. A legjobb este, lefekvés előtt – így a fogfehérítő anyag egész éjszaka kifejtheti a hatását. Reggel, illetve a fogfehérítő sín levétele után ismét fogat kell mosni. 

Az otthoni fogfehérítés több napig tart, hogy pontosan meddig, az a fogorvostól kapott instrukcióktól függ. Általában maximum 7-10 napig folyik a kezelés. 

Fogfehérítés házilag: mire kell odafigyelni?

Az interneten számos tippet, “jó tanácsot” olvashatunk a házi fogfehérítéssel kapcsolatban. Népszerű javaslat például a fogmosás szódabikarbónával, de vannak, akik szerint a fogfehérítés házilag, sütőpor segítségével is hatékony lehet. Népszerű praktika a fogfehérítés szénnel, sóval vagy éppen tömény citromlével is. 

Valamennyi valós alapja van ezeknek az eljárásoknak, hiszen a savas, kristályos anyagok hatékonyan oldhatják, eltávolíthatják a fogak felületét elszínező szennyeződéseket. A probléma az, hogy nagyon nehéz meghatározni a megfelelő dózist. Ha nem elég tömény a fogfehérítésre használt anyag, nem lesz látható eredménye. Azonban nagyon könnyű túlzásba vinni a mennyiségeket. Márpedig a tömény citromsav, a túl sok só vagy szódabikarbóna könnyen kárt tehet a fogzománcban. 

Ezért a házi praktikákkal történő kísérletezgetés a fogfehérítés kapcsán nem javasolt. A fogfehérítést, akár rendelőben, akár otthon történik, bízzuk szakemberre. A saját érdekünkben soha ne kezdjünk bele anélkül, hogy a fogorvosunkkal konzultálnánk. 

Gyakori kérdések

Mennyire fájdalmas a fogfehérítés?

A fogfehérítés fájdalommentes kezelés, ez a rendelői fogfehérítés esetében éppúgy igaz, mint az otthoni fogfehérítésnél. Előbbinél ugyanakkor bizonyos mértékű fogérzékenység előfordulhat. Ennek oka, hogy az orvosi fogfehérítésnél a fogfehérítő gél vizet von el a fogak anyagából. Ez néha fokozott érzékenységgel, esetleg enyhe fájdalommal jár. Ezek a panaszok azonban legkésőbb a beavatkozást követő 1-2 napban megszűnnek.

A rendelőben végzett vagy az otthoni fogfehérítést válasszam?

Mindkét módszer megfelelő, de előfordulhat, hogy az egyik vagy a másik bizonyos szempontból előnyösebb lehet. Az otthoni fogfehérítés legnagyobb előnye, hogy nem kell bejárni a rendelőbe, az otthon kényelmében elvégezhető a kezelés. Ráadásul biztos, hogy semmilyen fájdalom vagy kellemetlen érzés nem kíséri a beavatkozást. Az orvosi fogfehérítés előnye, hogy nem kell napokig ismételni, egyetlen, 1-2 órás kezelés elegendő hozzá. Hatása ugyanakkor évekig tart, ráadásul folyamatos orvosi kontroll mellett zajlik. Hátránya viszont, hogy rövid ideig tartó fogérzékenység, enyhe fájdalom felléphet. 

Mire figyeljek fogfehérítés után?

A legfontosabb, hogy a rendelői fogfehérítést követő néhány órában ne mossunk fogat. Az orvosi fogfehérítés hatására ugyanis a fogzománc sérülékenyebbé válik, és ennyi idő szükséges ahhoz, hogy regenerálódjon. A fogfehérítés után 1-2 napig mellőzzük a dohányzást és az erősen színező élelmiszerek fogyasztását. A fogfehérítés hatása még tartósabb lesz, ha az elvégzése után fehérítő fogkrémet használunk. 

A legjobb fogfehérítés Budapesten

Csapatunk fogfehérítésben is szívesen segít

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez fogfehérítés esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél. Ezért ha a fogfehérítés Budapest vonzáskörzetében, vagy magában a fővárosban válik aktuálissá, jó szívvel ajánljuk magunkat. 

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.

Bár az otthoni fogfehérítés is hatékony, a rendelői fogfehérítés gyorsabb eredményt hoz.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!