Foghúzás után mikor és mit lehet enni? Foghúzás után meddig vérzik a seb, és meddig tart a sebgyógyulás? Mit kell tudni a fogmosásról foghúzás után és milyen foghúzás utáni teendőink lehetnek? Cikkünkben minden, foghúzás után felmerülő fontos kérdésre választ adunk. 

Foghúzás után meddig vérzik a seb? Meddig tart a foghúzás utáni sebgyógyulás? 

Foghúzás után mikor gyógyul be a seb?

Foghúzás után egy nyílt seb keletkezik az eltávolított fog helyén. A fogorvos egy steril gézlapot helyez a sebre, amire a páciens ráharap és 15 percig szorítja. Ezután a gézcsomó kiköphető, és általában a vérzés is eláll ekkorra, vagy legfeljebb enyhén szivárog csak a vér a sebből. 

Az enyhe vérzés akár órákkal a foghúzás után is természetes, ilyenkor legfeljebb egy újabb gézlapot tegyünk a sebre. A gézt 15 perc után vegyük ki – de ha nem zavaró az enyhén szivárgó vér, a géz el is hagyható.

Amennyiben azonban a vérzés órákkal a foghúzás után is intenzív, mindenképpen forduljunk a fogorvosunkhoz, késlekedés nélkül. 

Foghúzás utáni fájdalom

A foghúzás az egyik legegyszerűbb, mondhatni rutin fogorvosi kezelés. Így aztán a gyulladt, gennyes fogakat vagy a problémás bölcsességfogakat kivéve – a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően – általában teljes mértékben fájdalommentes. 

Foghúzás után mit lehet enni? Kerülni kell pl. az apró magvas ételeket és az alkoholt.
Foghúzás után mit lehet enni? Kerülni kell pl. az apró magvas ételeket és az alkoholt.

A foghúzás utáni fájdalom azonban, bár nagyon sokszor nem jelentkezik, bizonyos mértékig természetesnek mondható. A fájdalom csillapítható erre szolgáló gyógyszerekkel. Érdemes olyan fájdalomcsillapítókat használni, amelyekben gyulladáscsökkentő hatóanyag is van (pl. Catafalm, Advil), hogy az esetleges gyulladás kialakulását is megelőzzük. 

Az alkalmazott fájdalomcsillapítóval kapcsolatban azonban mindenképpen kérjük a fogorvos tanácsát. Ha pedig intenzív fájdalomról van szó, ami néhány nappal a foghúzás után változatlanul fennáll, mindenképpen keressük fel fogorvosunkat.  

Foghúzás után dudor az ínyen

A foghúzás utáni duzzanat szintén egy olyan tünet, ami az első néhány napban természetes kísérője lehet a beavatkozásnak. A legjobb jeges borogatással kezelni az ilyen duzzanatokat. Ehhez jeget, vagy akár a mélyhűtőben tárolt mirelit árut is használhatunk, a legjobb, ha olyat választunk, ami képes rá, hogy kövesse az arcunk formáját. 

Foghúzás utáni vérdugó

Az egyik legfontosabb tanács, amit foghúzás után a fogorvosunktól kaphatunk, az az, hogy “Ne öblögessen!”. A fog eltávolítása után ugyanis a helyén egy véralvadékból álló úgynevezett vérdugó alakul ki. Ez a vérdugó egyrészt olyan szerepet tölt be, mint a test többi részén keletkező sebek esetében a var. Vagyis óvja a nyílt sebet a kórokozóktól és a fertőzésektől. 

Másrészt a vérdugóból alakul ki a kihúzott fog helyén felépülő szövetállomány. A vérdugó tehát nagyon fontos szerepet tölt be foghúzás utáni sebgyógyulásban. A vérdugó eltávolítása esetén a gyógyulási idő sokkal hosszabb lehet, de akár gyulladások is keletkezhetnek. Emiatt nem csak közvetlenül a foghúzás után nem szabad öblögetni, de az utána következő néhány napban sem. 

A vérdugó épsége érdekében kerülendő: 

 • a forró italok, levesek fogyasztása,
 • a dohányzás,
 • a szívószál használata,
 • orrfújás (csak törölgetni szabad!),
 • és minden olyan tevékenység, amely a vérdugót kiszippanthatja a helyéről (pl. a köpködés, lufi vagy gumimatrac felfújása, fúvós hangszer használata  stb.).

További foghúzás utáni teendők, jó tanácsok

Foghúzás után a seb megfelelő gyógyulása érdekében érdemes odafigyelni az alábbiakra:

 • kerüljük a túlzott fizikai megerőltetést,
 • a nehéz munkát,
 • az intenzív sportot,
 • a nehéz tárgyak emelését,
 • és pihenjünk minél többet.

Minél közelebb vagyunk a foghúzás időpontjához, annál fontosabb, hogy ne erőltessük túl magunkat. A seb gyógyulása után visszatérhetünk ezekhez a tevékenységekhez, ez legkésőbb egy héttel a foghúzás után általában lehetséges.  

A meleg, a forróság sem kedvez a kihúzott fog után keletkező seb gyógyulásának. Ezért a foghúzás utáni napokban lehetőség szerint kerüljük:

 • a forró fürdőt,
 • a szaunát,
 • a napozást, 
 • és bármilyen olyan behatást, ami hő hatásának teszi ki az érintett területet. 
A foghúzás utáni sebgyógyulás sok pihenéssel segíthető.
A foghúzás utáni sebgyógyulás sok pihenéssel segíthető.

Foghúzás után mikor és mit lehet enni?

Mikor lehet foghúzás után enni?

Az, hogy mikor és főleg mit lehet foghúzás után enni, a két, talán leggyakrabban visszatérő kérdés. 

Az első kérdésre a válasz, hogy addig nem lehet szilárd halmazállapotú táplálékot fogyasztani, amíg a foghúzás során alkalmazott helyi érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik. Ugyanis a tökéletesen zsibbadt nyelvre nagyon könnyen rá lehet harapni, anélkül, hogy észrevennénk. Emiatt addig, amíg el nem múlik a zsibbadás, inkább csak igyunk. Utána pedig gondosan ügyeljünk, hogy lehetőleg minél kevesebb étel érintse a friss sebet és környékét. 

Melyek a kerülendő foghúzás utáni ételek?

Tej és tejtermékek

A tejben, joghurtban, kefírben található mikroorganizmusok nagy veszélyt jelentenek, mert könnyen elfertőzhetik az eltávolított fog helyét. Emiatt foghúzás után tej vagy bármilyen tejtermék fogyasztása legalább egy hétig mellőzendő. Amennyiben mégis fogyasztunk ilyesmit, utána azonnal mossunk fogat. 

Apró magvas ételek 

A kis magvakból álló vagy ilyeneket tartalmazó ételekkel az a probléma, hogy az apró magvak könnyen bekerülnek a sebbe. Onnan pedig igen nehéz utána eltávolítani őket, hiszen a gyógyuló sebet nem tisztogathatjuk úgy fogkefével vagy más eszközzel, mint a szájüreg többi részét. Öblögetni pedig a vérdugó miatt nem tanácsos. Ezért az apró magvas ételeket legalább egy hétig érdemes elkerülni. 

Néhány példa:

 • chiamag,
 • lenmag,
 • szezámmag,
 • müzli, 
 • mák, 
 • gríz, 
 • kuszkusz, 
 • bulgur,
 • rizs, 
 • kukorica,
 • árpagyöngy.

Forró és fűszeres ételek

A forró, csípős vagy túlságosan kemény ételek szintén irritálhatják a sebet. A forró italok, levesek pedig a vérdugót is veszélyeztetik, ezért a foghúzás után egy hétig érdemes ezeket is mellőzni.

Alkohol és kávé

Közvetlenül a foghúzás után alkohol fogyasztása nem a legjobb ötlet. Az alkohol ugyanis értágító hatású, így az éppen beforrni készülő seb gyógyulásának nem kedvez. Minél közelebb vagyunk a foghúzáshoz időben, annál inkább tanácsos elkerülni az alkoholos italokat. A seb állapotától függően a foghúzás után néhány nappal már fogyaszthatunk alkoholt. Túlzásba azonban ekkor sem érdemes vinni, a már említett értágító hatása miatt. 

A koffein ugyancsak értágító tulajdonsággal rendelkezik. Ezért a foghúzás után kávé vagy erős tea fogyasztását legalább egy-két napig érdemes kerülni. 

Dohányzás

A dohányzás egészséges fogak és szájüreg esetén is rendkívül káros a szájüreg egészségére. A foghúzás utáni dohányzás azonban kifejezetten ellenjavalt. 

Ennek több oka van:

 • A dohányfüstben található mérgező anyagok egy része irritálja a szájüreg nyálkahártyáját, ahol gyulladásokat okozhat. 
 • Csökkenti a nyálkahártya ellenálló képességét, ami szintén a fertőzésekre, gyulladásokra hajlamosít. 
 • Gátolja a megfelelő vérkeringést, az elégtelen vérellátás pedig lassítja a sebgyógyulást. 

Fogmosás foghúzás után

A foghúzás utáni sebgyógyulás első szakasza 1-2 hétig tart. A fogmosást ebben az időszakban sem szabad elhanyagolni. Sőt, nagyon fontos a megfelelő szájhigiéné fenntartása, különben a szájüregben található kórokozók elfertőzhetik a sebet. 

A foghúzás utáni első nap még ne tisztítsuk ki a fog helyét. Néhány napig érdemes mellőzni a különféle öblögetők, szájvizek és a szájzuhany használatát is. Másnap már óvatosan meg lehet mosni az eltávolított fog helyét is. Ehhez kifejezetten puha sörtéjű fogkefét használjunk, és inkább törlő, seprő, simító mozdulatokkal tisztítsuk meg a kihúzott fog helyét.  

Nagyon fontos, hogy a fog helyén keletkező vérdugót fogmosás közben sem távolítsuk el. Az első napokban ezért sokkal fontosabb az óvatosság, mint a fog helyének erőteljes és alapos tisztítása. 

Egy megbízható szájsebészeti klinika Budapest szívében – miért válasszon bennünket?

Rendelőnkben minden kérdésre választ kaphat, pl. arra is, hogy foghúzás után meddig vérzik a fog helye.
Rendelőnkben minden kérdésre választ kaphat!

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogpótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

A foghúzás utáni fájdalom ritka, rendelőnkben mindent megteszünk, hogy elkerüljük.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!