Mi az a dentális plakk, és hogyan távolítsuk el fogainkról hatékonyan? Milyen fogköztisztító eszközökkel vehetjük fel eredményesen a harcot a fogkő ellen? Hogyan használjuk helyesen a fogselymet és a fogköztisztító kefét? 

A fogkőképződés folyamata

A baktériumok mindenhol jelen vannak az életünkben: a levegőben, az élelmiszerekben, a bőrünkön és bizony a fogainkon is. 

 • Többnyire tökéletes egyensúlyi állapotot vesznek fel a szánkban lévő antibakteriális anyagokkal, amelyek kordában tartják a normál baktériumflórát. 
 • Amikor azonban a baktériumok nedves környezetben kemény felülettel – a fogainkkal – találkoznak, hajlamosak megtelepedni ezeken a felületen, majd elkezdenek felhalmozódni.
 • A szánkban a baktériumok úgynevezett biofilmet hoznak létre: egy élő szervezetekből álló réteget, ami lehetővé teszi a baktériumok számára, hogy védettebb környezetben éljenek és szaporodjanak, rengeteg salakanyagot termelve. 
 • Ezek a melléktermékek felborítják a fogaink kémiai egyensúlyát, ami fogszuvasodáshoz, rossz lehelethez és ínybetegségekhez vezet. Ha a film vastaggá és erőssé válik, akkor fogkőnek nevezzük. 

Fogköztisztító eszközök a plakk eltávolítására

Hogyan akadályozzuk meg a dentális plakk, azaz a biofilm térnyerését? Természetesen a megfelelő szájhigiéniával. 

 • Ha nem mosunk naponta legalább kétszer alaposan fogat, a biofilm a fogakon marad, így a baktériumok gond nélkül újraépíthetik a kolóniáikat. 
 • Csakhogy sokaknál a fogmosás csupán a fogak elülső részét fedi le, sőt, még aki szabályosan is végzi a műveletet, akkor is csak az elülső és a hátsó felületeket tudja kellően megtisztítani.
 • Sajnos egyetlen hagyományos fogkefe sem éri el a fogak oldalsó részeit, amelyeket fogközöknek nevezünk. Itt jönnek viszont a képbe a fogköztisztító eszközök, hogy elvégezzék a piszkos munkát. 
 • A fogközkefék segítenek megelőzni a fogínybetegségeket azáltal, hogy megszabadítják a fogakat a fogak közé beszorult ételdarabkáktól és a lepedéktől.

Fogköztisztító kefe vs fogselyem

A fogközök tisztításának két leggyakoribb módja a fogselyem, illetve a fogköztisztító kefe használata. 

Egy nemrégiben készült elemzés szerint a kefék hatékonyabbak és kevésbé agresszívek, mint a fogselyem. A fogselyem ugyanis felsértheti a fogínyt, míg az interdentális kefe nem tesz ilyet. A fogselyemmel ellentétben az interdentális kefék sörtéi minden rejtett zugba bejutnak, és eltávolítják a lepedéket, ezért is lehetnek sokszor eredményesebbek a fogselyemnél. 

Egyes helyekhez azonban csak fogselyemmel lehet hozzáférni, ezért semmiképp ne vessük el a használatát, főleg, ha megtanuljuk a helyes kivitelezést. A fogselymet C alakban kell bejuttatni a fogközökbe, úgy, hogy a fog minél nagyobb felületét fedjük le vele. Óvatosan mozgassuk fel-le a külső fogfelszínen és az ínyszövet alatt is, hogy a fogak külső és belső felületéről, valamint az ínyszövet alól is eltávolítsuk a lepedéket.

fogselyem vagy fogköztisztító?

A fogköztisztító kefe használata

A különböző méretű fogközökhöz különböző méretű fogköztisztító kefére van szükség. Előfordulhat, hogy a száj különböző részeihez különböző interdentális fogkeféket kell beszereznie. 

Lehetséges, hogy az elülső fogakat egy vékonyabb kefével, a hátsó fogakat pedig egy vastagabbal szükséges tisztítani. Fontos, hogy kövesse fogorvosa javaslatát a méretre vonatkozóan, hiszen egy túl kicsi kefe nem lesz hatékony, ha viszont túl nagyot vásárol, az eszköz nem fog beleférni a fogközbe. 

A fogköztisztító használata: 

 • Törekedjen arra, hogy naponta egyszer fogmosás előtt fogköztisztító kefével is megtisztítsa fogait.
 • Óvatosan vezesse be a kefét a fogai közé:  ha túl szorosnak érzi, inkább próbáljon ki egy kisebb méretűt, de ne próbálja meg beleerőltetni a kefét a fogközbe.
 • Járja körbe alaposan az egész fogsort, ne hagyjon ki egyetlen rést sem.

A fogtisztító eszközök és a fogínyvérzés

Amikor először kezdi el használni a ezeket fogtisztító eszközöket, az ínye érzékeny lehet, és egy kicsit vérezhet, ahogy elkezd megszabadulni a lepedéktől. Folytassa a kefék használatát, és a vérzésnek csökkenni kell, ahogy ínye egészségesebbé válik. Ha néhány nap elteltével sem javul a helyzet, kérjen tanácsot fogorvosától, aki leellenőrzi, helyesen használja-e a fogköztisztító eszközt. 

Az interdentális fogkefe és a periodontális betegségek

A megfelelő szájhigiénia nemcsak a fogak és az íny egészségét támogatja, hanem a periodontális (fogágy és fog körüli) betegségek megelőzését is, amelyek akár növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát is. Ezért legközelebb, amikor előveszi a fogkeféjét, készítsen elő egy fogköztisztítót is, így nemcsak a mosolyát, hanem az általános egészségi állapotát is javíthatja.

Szájhigiéniai kezelésre van szüksége? Látogasson el kiválóan felszerelt rendelőnkbe!

További kérdései vannak a fogköztisztítással kapcsolatban, vagy fogászati konzultációra van szüksége? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

interdentalis fogkefe

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.