A fogtömés utáni fogérzékenység, fájdalom bizonyos esetekben természetesnek mondható és gyorsan elmúlik. Legtöbbször azonban, főleg, ha hosszabb ideig fennáll, nem tekinthető magától értetődőnek. Ebben a cikkben sorra vesszük a fogtömés utáni fájdalom lehetséges okait, és megvizsgáljuk a fogtömés utáni evés témakörét is. 

 

A fogtömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, rutineljárásnak számít. Mégis fontos szerepe van, mert segítségével az időben kezelt fog megmenthető, és még hosszú ideig problémamentesen betöltheti funkcióját. 

 

Egy kisebb lyuk betömése olyanoknál is előfordulhat, akiknek egyébként teljesen egészséges a fogsoruk. Tehát sok olyan embert is érint ez a témakör, akik egyébként nem járnak fogorvosi rendelőbe, maximum a szokásos fogászati ellenőrzésekre. Számukra is hasznos lehet, ha tudják, mire érdemes odafigyelni fogtömés után. 

A fogtömés utáni fájdalom okai

A fogtömés egyik áldásos következménye, amellett, hogy megszünteti a fogban található lyukat, az esetleges fogfájás kiküszöbölése. Ennek ellenére mégis előfordulhat, hogy fogtömés után hazatérve a páciens fájdalmat érez. 

 

Tekintsük át, minek a következménye lehet a fogfájás tömés után.

Járulékos fájdalom

A szomszédos fogak is észlelhetik és továbbíthatják a kezelt fog idegeinek jelzéseit. Így ezek a fogak is közvetíthetnek fájdalmat. Ez a típusú fájdalom azonban mindig ideiglenes, gyorsan megszűnik. 

Fogérzékenység

Fogtömés után találkozhatunk a melegre vagy hidegre érzékeny fog problémájával. A  meleg vagy hideg ételekre és italokra való fogérzékenység akár 1-2 hétig is tarthat. Amellett, hogy igyekszünk elkerülni ezek fogyasztását, speciális fogkrémmel vagy szájvízzel is csillapíthatjuk a fogérzékenységet. Ha a fogérzékenység két hét után sem szűnik meg, keressük fel a fogorvosunkat.     

Allergia

Főleg a régebben használt tömőanyagok váltottak ki allergiás reakciókat egyes pácienseknél. Elsősorban az amalgám töméseknél jelentkezett ez a probléma, illetve az arany és amalgám tömések esetében fordult elő, hogy a két fém reakcióba lépett egymással. Ez a jelenség intenzív fájdalommal járhat. 

Gyökértömés után feszítő érzés

fogtömés után

Gyökérkezelés után a páciensek egy részétől néha halljuk, hogy “a gyógyszeres tömés után fáj a fogam”. A gyökértömés utáni feszítő érzés, sőt, a pár napig tartó fájdalom is természetesnek mondható. Amennyiben azonban néhány napon belül nem múlik el, feltétlenül forduljunk kezelőorvosunkhoz. 

Pontatlanul illeszkedő, túl magas fogtömés

A tömés után érzékeny fog egyik speciális esete, amikor a páciens arra panaszkodik, hogy “fogtömés után fáj, ha ráharapok”. A nyomásra érzékeny fog általában a rosszul illeszkedő, illetve túl magas tömés tipikus tünete. A modern fogászati technológiáknak és berendezéseknek köszönhetően szerencsére ez a probléma meglehetősen ritkán fordul elő. Ha azonban két hét után sem szűnik meg, a panasszal keressük fel a fogorvosi rendelőt. Ha a tömés túl magas, a fogorvos gyorsan és könnyen tudja korrigálni. 

Sokk, trauma éri a kezelt fogat

Fogtömés során ritkán előfordulhat, hogy a fogbelet sokk éri. A trauma következtében fájdalom léphet fel. A tartós fájdalom további oka lehet, ha a fog belsejében található szövetek nem egyszerű tömést, hanem gyökérkezelést igényeltek volna. Ebben az esetben a tömést ki kell venni, és a fogat gyökérkezelésnek kell alávetni. 

 

A gyökérkezelést kivéve a fogtömés utáni fájdalom nem magától értetődő. Ha a tömött fog fáj, és a fájdalom rövid időn belül nem szűnik meg, mindenképpen keressük fel vele a fogorvosunkat. 

Fogtömés után mikor lehet enni?

Ez elsősorban attól függ, hogy a kezelés helyi érzéstelenítésben vagy anélkül zajlott.

Ha nem kaptunk helyi érzéstelenítést:

 

  • Amalgám fogtömés után enni a beavatkozást követően kb. 3-4 órával lehet. Ennek az az oka, hogy ez a tömőanyag utólag szilárdul meg. 
  • Kompozit tömés (direkt fogtömés) esetében akár azonnal ehetünk, mivel ez a tömőanyag fényre köt és rögtön megkeményedik. 
  • Porcelán vagy kompozit inlay (indirekt) töméseknél szintén rögtön lehet enni a kezelés után. 
  • Ideiglenes fogtömés után evés: ez egy speciális tömés, amit például gyökérkezelés vagy inlay készítés során, két kezelés között használunk, hogy védjük a fog belsejét. Így ne terheljük úgy, mint egy végleges tömést: a kezelés után 2-3 órát mindenképpen várjunk az evéssel. Étkezéskor pedig kerüljük a nehezen rágható, kemény, túl meleg vagy túl hideg ételeket. 

Ha helyi érzéstelenítés mellett történt a beavatkozás

Az esetek többségében Lidocain injekcióval történő helyi érzéstelenítés mellett végezzük ezeket a kezeléseket. Általános szabály, hogy fogtömés után várjuk meg, amíg az érzéstelenítő hatása teljesen megszűnik, csak utána fogyasszunk szilárd ételt. Ez általában 2-4 óra alatt megtörténik. 

 

Érdemes teli gyomorral érkezni a kezelésre, így könnyen kibírjuk, amíg elmúlik az érzéstelenítő hatása. Ha ugyanis hamarabb étkezünk, könnyen ráharaphatunk a nyelvünkre, hiszen az is (vagy annak egy része is) teljesen érzéketlen. Így akár súlyos sérülés, komoly vérzés is kialakulhat, amit nem érdemes kockáztatni. 

Mire kell még figyelni fogtömés után?

A fogtöméssel megelőztük a fog elvesztését, de ez nem jelenti azt, hogy a szájhigiéniát elhanyagolhatjuk. Éppen ellenkezőleg: a tömés szélének és a fog anyagának találkozása fokozottan sérülékeny. Ezért a minimum napi kétszeri alapos fogmosás elengedhetetlenül szükséges, hogy megelőzzük a fogszuvasodás kiújulását. 

 

A helyes fogápolással kapcsolatban érdemes fogorvosunktól vagy dentálhigiénikusunktól tanácsot kérni. A megfelelő fogmosás és fogtisztítás ugyanis hatékonyan előzi meg a fogak különféle megbetegedéseit. Mint általában, a fogak esetében is hatékonyabb és eredményesebb a megelőzés, mint az utólagos kezelés. Nem is beszélve arról, hogyha szakszerű fogápolással tartósan fenntartjuk az egészséges szájhigiénét, azzal számos későbbi fogászati kezelést is megspórolhatunk. 

Rendelőnk a fogtömések tekintetében is a legmagasabb színvonalat képviseli

inysorvadas kezelese a rendeloben

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez fogtöméseket illetően éppen úgy igaz, mint a többi fogászati kezelésnél.

 

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 

  • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

 

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

ingygyulladas-ellen

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

 

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!