A fogváltás során a gyermekek tejfogai maradandó fogakra cserélődnek. Természetes, általában problémamentes folyamatról van szó, azonban szülőként néhány dologgal nem árt tisztában lenni, ezeket gyűjtöttük most össze. Vágjunk is bele!

Mi a fogváltás?

A fogváltás az a folyamat, amely során a tejfogak maradandó fogakra cserélődnek. Az állkapocsban elkezdenek növekedni, fejlődni a fogcsírák. Ahogyan növekednek, és haladnak felfelé, felettük lassan felszívódik a tejfog gyökere. Amikor elérték a kritikus magasságot, a tejfog rögzítése lényegében megszűnik, és magától kifordul, vagy könnyen kivehető.

Mennyi ideig tart a fogváltás?

A fogváltás általában 6 éves kor körül kezdődik, és 12-13 éves korig tart. A bölcsességfogak előtörése ennél később, 25 éves kor körül történik. Ezt már nem szoktuk a fogváltáshoz sorolni.

A fogváltás sorrendje

A fogváltás általában az alsó metszőfogakkal (egyes) kezdődik. Fontos megemlíteni, hogy erre az életkorra már legtöbbször kinőttek a nagyőrlő fogak (hatos), amelyek maradó fogak. Az alsó metszőket követik a felső metszőfogak. A 8-9. életévben az oldalsó metszőfogakra (kettes) kerül a sor, ezt követik a 9-10. évben a kisőrlők (tejőrlők). A kisörlőket a szemfogak követik a 10-12 év során. A fogváltás a második nagyőrlők (hetesek) kinövésével végződik 12-13 évesen.

A fogváltás sorrendje a középső metszőfogakkal indul, és a hátsó nagyőrlők kinövésével végződik.

Figyelem! Sok szülő nem tudja, hogy az 5-6 évesen kinövő nagyőrlő fogak már maradó fogak. Tehát ha nem vigyázunk rá, nem lesz helyette másik… Fontos tehát a megfelelő fogápolás! A fogszuvasodás elkerülése érdekében a barázdazárást is érdemes megfontolni.

A fogváltás tünetei

A fogváltás általában fájdalom- és tünetmentes. Van azonban pár tünet, ami adott esetben előfordulhat:

  • Fokozott nyáltermelés
  • Duzzadt, gyulladt fogíny
  • Előfordulhat, hogy a maradó fogat egy ideig íny borítja

A fogváltás néha tünetekkel is járhat.

Milyen problémák állhatnak elő?

A fogváltás általában problémamentesen lezajlik. Néhány esetben azonban előállhatnak problémák, amelyek fogorvosi beavatkozást igényelnek. Melyek ezek?

  • Csírahiány: előfordulhat, hogy a tejfogak alatt nincsen fogcsíra. Ilyenkor nem is esik ki a tejfog, mert nincs, ami kilökje.
  • Számfeletti fog: a normális fogakon túl kialakuló számfeletti fogak fogtorlódást okozhatnak
  • Szűk fogív: a keskeny állkapocs és a szűk fogív szintén fogtorlódáshoz vezethet, amelyet a legtöbb esetben fogszabályzással lehet korrigálni
  • Fogcsíra sérülése: a fogak gyermekkori mechanikai sérülései során károsodhatnak a fogcsírák

Mire figyeljen oda szülőként?

A fogváltás során érdemes évente minimum egyszer elmenni gyermekünkkel fogorvoshoz. Nemcsak remek első látogatás ez (nincsen fájdalommentes beavatkozás, így rossz első élmény se), hanem nyomon követhetjük a fogváltás menetét is.

A másik legfontosabb dolog a megfelelő fogápolási szokások kialakítása. Ha gyermekünk elsajátítja a helyes fogmosási technikát (módosított Bass-technika, fogköztisztítás), illetve kialakítjuk benne annak fontosságát, rengeteg későbbi problémát megelőzhetünk. Különösen fontos az 5-6 éves korban előtörő nagyőrlők ápolása, tisztán tartása, mert ezek már maradandó fogak.

Kérdése van? Keressen minket bizalommal!