A mélyharapás a leggyakoribb harapási rendellenesség. Definíció szerint akkor beszélünk mélyharapásról, ha a felső metszőfogak 2-3 mm-nél nagyobb felületet takarnak az alsó metszőfogakból, tehát kóros mértékben fedik be azokat. Ez az érték „szabályos harapás” esetében nem több, mint 2 mm nyugalmi állapotban, így ami ettől eltér harapási rendellenességnek számít. 

mélyharapás kialakulása és kezelése

1. ábra. Forrás: https://www.quora.com/Will-fixing-my-deep-bite-bring-out-my-lower-jaw

A mélyharapás kialakulása

A mélyharapás már gyermekkorban kialakulhat, szabad szemmel is látható rendellenességként jelenik meg, kritikus időszak a fogváltás, amikor a fogak elvesztése miatt kialakulhat harapási rendellenesség. Érdemes körültekintően figyelni a gyerekek fogazatát és szakemberhez fordulni probléma esetén a mielőbbi megoldáshoz, ha netán később kerül felfedezésre akkor felnőttkori fogszabályozással is kezelhető. 

A mélyharapás okai

A kialakulás okai lehetnek genetikai tényezők, amikor már gyermekkorban észrevehető a tejfogak esetében ez a jelenség. Ebben az esetben is a lehető leggyorsabban tervezett szakorvosi konzultáció és vizsgálat ajánlott.

Bizonyos betegségek következményei is lehetnek, amelyek az állkapocs- izom kóros túlterhelését eredményezik.

A maradó fogak esetében is kialakulhat például fogelvesztést követően, amikor a foghiány(ok) miatt a többi fog bedőlése, mesializálódása során csökken a harapási magasság. A kettő kombinációja során is előfordulhat mélyharapás.

A nem megfelelő fogsor következményei

  • Harapási magasság csökkenése miatt az íny károsodása, illetve gyulladása, mivel extrém esetben az alsó metszőfogak a felső metszőfogak mögötti fogínybe haraphatnak
  • A rágóizmok hatékonysága is csökkenhet, az ízület átalakul, deformálódik
  • Súlyos esetben a fogsor rágási és harapási működése is károsodhat, ezáltal elégtelen rágási funkció alakul ki
  • A fogak rágófelületei elkopnak, károsodnak, ezáltal érzékenység is kialakulása
  • Beszédzavar
  • Az arc beesése, különösen a szájzugok területén. Az ajkak elvékonyodása

A mélyharapás kezelése

A mélyharapás kezelésére szolgál a harapásemelő sín használata. Ez a rendelőben készül, a fogorvos lenyomatot vesz a páciensről, majd a fogtechnikus készít egy sima felszínű, patkó alakú, fogsor vonalát követő sínt, amely tökéletesen illeszkedik a páciensre. Ez segíti a rágás közben a fogakra ható erők egyenletes eloszlatását.

Protetikai úton is van lehetőség harapásemelésre. A fogpótlások elkészítése során az elkészített koronák, hidak, betétek behelyezésével emelik meg a harapást. Ennél a megoldásnál nagyon fontos, hogy az állkapocsízület terhelhetőségét figyelembe vegyük.

Komplexebb, előrehaladott esetekben szájsebészeti és orthodonciai kezelésekkel együttesen oldható meg a probléma.