Ha több hiányzó fogat kell pótolni, számos lehetőség közül választhatunk az ártól, a preferenciáktól, valamint az állcsont és a megmaradt fogak egészségétől függően. A különböző műfogsorok, fogpótlások és implantátumok is különböző előnyökkel és hátrányokkal járhatnak, ezért fontos, hogy részletesen megbeszéljük fogorvosunkkal a lehetőségeket. 

Mit értünk műfogsor alatt?

A műfogsor a hiányzó fogak pótlására készült protézis, amelyet a szájüreg környező lágy és kemény szövetei támasztanak alá. A hagyományos műfogsorok részlegesen vagy teljesen kivehetőek, már azonban számos fogpótlásterv létezik, amelyek közül némelyik a fogakra vagy fogászati implantátumokra való ragasztáson vagy rögzítésen alapul. 

A műfogsor segíthet javítani:

 • a rágási képességet;
 • a külső megjelenést, mivel a műfogak korrigálják a fogak korábbi hiányából fakadó arctorzulást;
 • a beszédkészséget, mivel a hiányzó fogak, különösen az elülső fogak pótlása segíti a helyes hangképzést;
 • az önbecsülést, mivel a jobb megjelenés és beszéd javulása növeli a társas érintkezésekkel kapcsolatos önbizalmat.

Műfogsor fajták: teljes és részleges fogprotézis

Kétféle fogpótlás létezik: a teljes és a részleges. A teljes műfogsor teljes foghiány esetén használatos, míg a részleges fogprotézisre akkor kerül sor, ha néhány természetes fog rendelkezésre áll.

A fogpótlások főként akrilból készülnek, mivel az anyag könnyen kezelhető és hasonlít a szájüregben lévő szövetekhez, azaz az ínyhez. A legtöbb fogpótlást hőre keményített akril polimetil-metakrilátból és gumival erősített polimetil-metakrilátból készítik. Színezőanyagokat és szintetikus szálakat adnak hozzá a szövetszerű árnyalat eléréséhez, illetve a szájnyálkahártya kis kapillárisainak utánzásához.

Részleges kivehető fogpótlás

A részleges fogpótlást gyakran alkalmazzák más fogpótlási módszerek helyett, ha a környező természetes fogak nem elég erősek ahhoz, hogy megtartsák az olyan szerkezeteket, mint a foghidak, vagy ha egynél vagy kettőnél több fog hiányzik. A részleges műfogsorokat a közeli természetes fogakhoz rögzítik, hogy ne essenek ki a helyükről, de nem véglegesen, hogy tisztításkor és alvás közben bármikor könnyen kivehetőek legyenek.

Teljes kivehető műfogsor

A teljes műfogsor az összes természetes fogat helyettesíti, készítése pedig akkor indokolt, ha anyagi vagy egyéb okok miatt fogbeültetésre nem kerülhet sor. A felső vagy az alsó ínyvonalra illeszthetőek, és a részleges műfogsorokhoz hasonlóan ezek is könnyen kivehetők. A felső állcsontnál a vákumhatás, míg az alsónál a gravitáció tartja helyben a fogprotézist. Az ilyen típusú műfogsor viselése kezdetben kellemetlen lehet, a páciensnek időbe telik, amíg hozzászokik használatához.

A műfogsor rögzítés legfőbb típusai

A kivehető fogsorok többféle eszközzel rögzíthetőek a megfelelően előkészített saját fogakhoz, illetve az ínyhez.

Teleszkópos fogsor

Ha a megmaradt fogak száma elenyésző, és stabilitásuk sem tökéletes, teleszkópos fogpótlás készítése javasolt. A lecsiszolt fogat fémkoronával borítják, amelyet cementtel rögzítenek a csonkokhoz. Ezeket a belső koronákat építik be a protézisbe, majd a műfogsor szájba helyezésekor a külső és a belső koronák egymásba csúsznak. 

Kapcsos rögzített műfogsor

Ezeknél a fogpótlásoknál a fémből öntött alaplemezt kapcsok rögzítik a megmaradt fogakhoz, amelyek stabilan illeszkednek, viszont esztétikailag nem túl előnyösek a viselőjük számára. 

Csúsztatós fogpótlás

Ez a fogsor-típus ötvözi a rögzített és a kivehető pótlások előnyeit, amikor is a meglévő fogakat hidak kötik össze. A két szélső foghoz csúsztatókat rögzítenek, melyeket a kivehető részbe illesztenek bele. A rögzítő elemek rejtve maradnak, így esztétikailag és stabilitás szempontjából is sokkal előnyösebbek a kapcsos változatnál.

Implantátummal rögzített műfogsor

Ezeket a fogpótlásokat fogászati implantátumok rögzítik, amelyek a foggyökerek pótlására szolgálnak, és erős alapot biztosítanak a rögzített (állandó) vagy a kivehető pótfogak számára. Az implantátummal rögzített fogsorokat ugyanúgy kell ápolni és kezelni, mint a hagyományos fogakat. Gyakoribb, hogy az alsó állkapocsra készíttetik, mivel a felső állkapcson kevesebb gondot okoz a biztonságos illeszkedés, de sokan mindkét állkapocsra beültetnek implantátumot.

Műfogsor készítés minőségi anyagokkal.

Protézisek vs implantátumok

 Mégis mi alapján döntsük, ha fogpótlásra van szükségünk? Összegyűjtöttük a műfogsor és az implantátum előnyeit, illetve hátrányait, hogy segítsünk a döntésben.

A hagyományos műfogsor előnyei

 • Alacsonyabb költség.
 • Jó lehetőség azon betegek számára, akiknek az ínye nem alkalmas az implantátumok beültetésére.
 • Egyszerűbb és olcsóbb, ha sok fog hiányzik.

A hagyományos műfogsor hátrányai

 • A nem túl stabil rögzítés elmozdulást eredményezhet.
 • Hozzá kell szokni a viseléséhez.
 • Problémás lehet az evés és a beszéd.
 • Irritáció léphet fel, és sebek keletkezhetnek.
 • Rendszeres tisztítás szükséges műfogsortisztító tablettával. 
 • Idővel cserére lesz szükség.
 • Nem őrzik meg a csontot, ezért további csontritkulás lép fel.

A fogászati implantátumok tartós megoldást jelentenek a hiányzó fogak pótlására. Ezek az implantátumok fémből és titánból készülnek, amelyek teljesen kompatibilisek az emberi testtel. Az implantátum automatikusan összeolvad az állkapocscsontokkal.

A fogászati implantátumok előnyei

 • Biztonságosan, stabilan rögzül, így nem kell aggódni az elmozdulás miatt.
 • Nem igényel speciális karbantartást. 
 • Úgy néznek ki és úgy is funkcionálnak, mint bármelyik természetes fog.
 • Hosszú távú, többnyire végleges megoldást jelentenek.
 • Megőrzik a csontállományt. 
 • Megakadályozzák az íny károsodását.

A fogászati implantátumok hátrányai

 • Drágábbak a műfogsornál.
 • Több beavatkozásra van szükség, beleértve a sebészeti eljárásokat is.
 • Egyes betegeknél csontátültetésre van szükség a fogászati implantátumok behelyezése előtt.

A két fogpótlási módszer kombinációjaként a fogorvos javasolhat implantátumokra rögzített kivehető műfogsort is, ami tud elmozdulni, így akár aludni is lehet benne. További információra van szüksége fog implantáció kapcsán? Olvassa el a Minden, amit az implantációról tudni szeretne című cikkünket is!

kivehető fogsor kép

Műfogsor árak

A protézis árak kapcsán meg kell említeni, hogy a műfogsor a legköltséghatékonyabb opció fogpótlás esetén. Számos tényező befolyásolja a kivehető fogsor árát, többek közt például: 

 • a rögzítés módja,
 • a felhasznált anyagok és technológiák költségszintje, illetve
 • a hiányzó fogak mennyisége.

Mivel minden páciens, minden kezelés különböző, a költségeket csak egy gondosan elvégzett állapotfelmérés után lehet felmérni. A fogpótlással összefüggő fix árainkat itt lehet megtekinteni

Fogpótlásra van szüksége? Várjuk kiválóan felszerelt rendelőnkben!

Implantátumot vagy fogsort szeretne? Esetleg egy fogászati konzultáció keretében kívánja felmérni a lehetőségeket? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

melyik a legjobb kivehető fogsor

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.