A fogászati szolgáltatások széles körben képesek megoldást nyújtani a legáltalánosabb és egyben legegyedibb fog– és szájproblémák orvoslására. A beavatkozások megkülönböztetésében minden esetben a jelentkező tünetek segítenek.

Vérző, duzzadt íny, és rossz lehelet esetén például érdemes azonnal egy parodontológus szakembert felkeresnie, aki kifejezetten a fogágybetegségekkel, illetve a fogak körüli tartó szövetek megbetegedésével foglalkozik. Így biztosan elkerülhetők az ebből adódó további kellemetlenségek: vegye időben elejét a problémának, segítünk az eligazodásban!

Parodontológia: tudjon meg többet az ínysorvadás és a fogágybetegség hátteréről!

A parodontológia a fogászaton belül egy olyan kivételes terület, ami speciálisan a fogínygyulladással, fogínyvisszahúzódással és fogágybetegséggel foglalkozik, azaz ezek összességére keresi és nyújtja a megoldást. Az ilyen jellegű problémák a szájhigiénés szokások elhanyagolása, ezáltal pedig elsősorban a baktériumok, agresszív kórokozók miatt jelentkeznek, amelyek végül a fogakat körülvevő szövetekben gyulladáshoz vezetnek. A leggyakoribb tünetek között:

 • a vörös és duzzadt ínyt,
 • az ínyvérzést
 • és a kellemetlen leheletet

szükséges megemlíteni, ugyanis ezek azok a szimptómák, amelyekből azonnal dekódolni lehet a nehézségek hátterét. Ebben az esetben az egyik problémából következik a másik, tehát ha egy ínygyulladás (gingivitis) nincs időben diagnosztizálva és kezelve, sajnos további hátulütőkkel kell számolni – ekkor beszélhetünk fogágybetegség/fogágygyulladás (parodontitis) kialakulásáról.

Ilyenkor a fogfelszín és a fellazult íny között fokozatosan kialakul egy rés – úgynevezett tasak –, aminek tisztítása nehézkes, így rövid időn belül a bakteriális fertőzések melegágyáva válik. Az oxigénhiányos közeg még tovább fokozza a fennálló helyzetet, aminek következtében más és más eljárásokra, illetve ezek kezelésére szakosodott fogászra van szükség. 

A probléma előrehaladottsága befolyásolja a kezelési típust

Az ínybetegség négy stádiuma

A parodontális megbetegedések a fogágy szöveteggyütesének problémáit jelentik, ami egyaránt érintheti az ínyt, a fogakat, a fogakat körülvevő csontot. Tünetek jelentkezése esetén egy komplex folyamat veszi kezdetét, ami a kezelés hiányában több – egészen pontosan – négy stádiumra bontható. 

 1. Első stádium: fogínygyulladás – gingvitisről akkor beszélünk, amikor “még csak” a fogakat körülvevő ínyszövet áll enyhébb gyulladásban. Kialakulásának háttere a korábban említett tünetekkel azonos, miszerint a szájápolási– és fogmosási szokások helytelenül történnek, így a lehelet kellemetlenné válik, az íny kipirosodik, megduzzad, majd vérezni kezd. Emellett a dohányzás is nagyban hozzájárul a folyamathoz, de bizonyos esetekben hormonális változások, egyes betegségek – mint például a cukorbetegség –, örökletes hajlam és gyógyszerhasználat is előidézheti a problémát. 
 2. Második stádium: korai fogágybetegség – ha az első stádium nincs megfelelően kezelve, kialakul egy körülbelül 4-5 milliméteres fogtasak, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. A tüneteket fokozza a fogkőképződés és a fellazult íny, ami a meglévő “rés” mélyülését eredményezi. Ekkor már az íny rendszeresen vérzik a fogmosások során, ami miatt elkezd visszahúzódni. Árulkodó szimptóma ilyenkor a fognyaki érzékenység.
 3. Harmadik stádium: középsúlyos fogágybetegség: a probléma egyre eszkalálódik, amikor az ínyvisszahúzódás miatt a fogak és a fogíny eltávolodik egymástól, és a stabilitást biztosító környezet meggyengül – ebben az időszakban már minimális csontvesztéssel lehet számolni. 
 4. Negyedik stádium: agresszív fogágybetegség: az utolsó szakaszban a fogíny már nagymértékű fertőzésnek van kitéve, a korábban pár milliméteres tasak eléri a 7 mm-t is. A természetes tartórendszer instabilitása végül fogveszteséghez vezet, ezért egyaránt szükség lehet csontpótlásra vagy implantátum behelyezésére. 

Ebből a rövid összegzésből tisztán látható, hogy minden beavatkozást a parodontális megbetegedés előrehaladottsága határoz meg. A korai stádiumokban többnyire elegendő egy szakorvos segítségével kialakított száj– és fogápolási rutin vagy fogkő-eltávolítás, míg később szükség van a tasak tisztítására és fertőtlenítésére.

Utóbbi esetében két módszert kell megkülönböztetni, ami a nyitott– és zárt kürettálás. A kettő közti eltérés csupán annyi, hogy a nyitott kürettálás esetén vágást kell ejteni az ínyen a gyulladt szövetek eltávolításához, míg értelemszerűen a zárt esetén erre nincs szükség. 

Így előzze meg a probléma kialakulását!

1) Rendszeres fogászati vizsgálat, kezelési terv

Banálisan és magától értetődően hangzik, hogyha rendszeres fogászati vizsgálatra buzdítjuk az embert, de valóban ez a kulcsa a parodontális megbetegedések megelőzésének. Az első stádiumban ugyanis gyakran egyáltalán nem, vagy csak kifejezetten zavaró tünetek nem jelentkeznek, ami hozzásegít a helyzet súlyosbodásához.

Ezzel szemben a szakember azonnal, és még időben észreveszi, hogyha közbe kell avatkozni: felhívja a figyelmet a körültekintőbb szájápolásra, és igény esetén egy konkrét, személyre szabott kezelési tervet is összeállít. Ilyenkor a fogmosás mellett egyaránt szóba jöhet a fogselyem vagy az antibakteriális szájöblögetők használata is.

2) Depurálás, avagy fogkő-eltávolítás

Az időközönként megejtett kontrollok során az is hamar kiderül, hogy a szájhigiénia fenntartását fogkő zavarja-e. Amennyiben igen, érdemes minél előbb megszabadulni tőle, amelyet a fogászok speciális kézi eszközökkel távolítanak el. Fontos tudni, hogy a fogkő-eltávolítás otthon nem lehetséges, az egyes próbálkozások viszont intenzíven bánthatják a fogzománcot. Ebből kifolyólag továbbra is ugyanazt javasoljuk: semmilyen körülmények között ne hanyagolja el a fogászati rendelők látogatását!

Minőségi szájhigéniai kezelések Budapest szívében, egy megbízható szájsebészeti klinikán

fogászat budapest

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

paradontológia budapest

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!