A rossz fogakon fogászatilag az elszuvasodott, lyukas, esetleg mozgó fogakat értjük. A rossz fogak okai szerteágazóak lehetnek, de a legtöbbször az életmóddal vannak kapcsolatban. Ezért megvizsgáljuk az okokat, és áttekintjük a legfontosabb dentálhigiéniai tudnivalókat is.

A rossz fogak tünetei

A rossz fogak tünetei a következők lehetnek:

  • Fájdalom, vörös, gyulladt fogíny
  • Elszíneződött, sárgás vagy barnás fogak
  • Matt tapintású fogkő a fogak felszínén
  • Egyenetlenségek, barázdák a fogzománcban
  • Lyukas vagy mozgó fogak
  • Hőérzékenység, nyilalló fájdalom

Ha a fenti tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon fogorvoshoz! Minél előbb kezelik a fennálló problémákat, annál kisebb lesz a károsodás mértéke és a későbbi beavatkozások költsége.

A rossz fogak következményei

Mielőtt kitárgyaljuk a rossz fogak kialakulásának okait, fontos végigvenni a fogszuvasodás lefutását és következményeit. A fogszuvasodás ugyanis sajnos csak a kezdet. A károsodott, szuvas fogak idővel kilyukadnak, és begyullad a fogbelük. Ha nem kerülnek időben kezelésre, akkor gyökérkezelésre lehet szükség, ami lényegében azt jelenti, hogy már elhalt a fogunk… Funkcionálisan még kiszolgál minket, de nem táplálják a fogbél erei, így kevésbé ellenálló. Ha pedig túl kiterjedt a gyulladás, a fog kihúzására is szükség lehet.

A fogszuvasodás másik problematikus következménye az íny begyulladása. A lepedéktől begyulladt íny egyre jobban visszahúzódik, és egyre mélyebben fekvő szövetek kerülnek gyulladásba. A fogínygyulladást így fogágybetegség követheti, amely során a foggyökereket körülvevő fogágy is begyullad. A fogakat rögzítő kötőszövetek is károsodnak, a fogak mozogni kezdenek, majd végul kihullanak. Ilyenkor sajnos már borítékolható a fogvesztés, és csak a fogpótlások jelentenek megoldást.

A rossz fogak okai, a problémák kialakulása

Most nézzük meg, hogyan kezdődik a fogszuvasodás! Az egészséges szájüregben egyensúlyban van a baktériumflóra, és nem károsodik a fogzománc. Amikor azonban a szájüregből nem kerülnek eltávolításra az ételmaradékok, a fogakra és fogközökbe tapadt lepedékben elszaporodnak a baktériumok. A baktériumok és anyagcseretermékeik a lepedékkel együtt plakkokat vagy fogkövet képeznek, amely már károsítja a zománcot.

A baktériumok savas anyagcseretermékei ugyanis marják a zománcot, és egyre mélyebbre hatolnak a dentin felé. Amikor  (általában az őrlőfogak barázdáiból elindulva) átmarták magukat a zománcon, a dentinbe kerülnek, majd a fogbélbe, gyulladást okozva. A fognyakra tapadt lepedék pedig irritálja az ínyt, amely emiatt visszahúzódik. A visszahúzódott íny pedig egyre kevésbé védi a fognyakat és a fogágyat, így a baktériumok egyre mélyebbre jutnak, és egyre kiterjedtebb a gyulladás… A vége pedig a sajnos fogvesztés.

A rossz fogak okai, kockázati tényezői

A legfontosabb ok mindenképp a megfelelő fogápolás hiánya. A legtöbb eset egyértelműen ennek tudható be.

A kockázati tényezőknél meg kell említeni, hogy a nem megfelelő táplálkozási szokások szintén hozzájárulnak a probléma kialakulásához. A szénhidrátban gazdag ételek és az ásványi anyagokban szegény étrend sajnos kedveznek a baktériumok elszaporodásának. A genetikai tényező sajnos szintén nem elhanyagolható. Vannak, akiknek hajlamosabbak a fogai a szuvasodásra, nekik kiemelt figyelmet kell fordítani a fogápolásra. 

További kockázati tényezők:

  • Egyes betegségek pl. cukorbetegség
  • Dohányzás
  • Cserére szoruló vagy rosszul illeszkedő fogpótlás
  • A rendszeres kontrollok és fogkőeltávolítás hiánya

A rossz fogak megelőzése

A napi kétszeri alapos, helyes technikával (módosított Bass-technika) történő fogmosás elengedhetetlen. Ha elektromos fogkefét használunk, akkor is győződjünk meg róla, hogy megfelő technikát alkalmazunk! Ezen túl a fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével történő fogköztisztítást sem szabad elhanyagolni, mert a fogkefe nem ér be a fogközök mélyére. Figyeljünk a táplálkozásra, és félévente-évente menjünk el fogorvosi kontrollra. Egy kontrollvizsgálaton ugyanis kiderül, ha elindult a szuvasodás, így még időben megelőzhetjük a további problémákat.

A rendszeres kontrollok során sok esetben fogkőeltávolításra is sor kerül. Ugyanis előfordul, hogy valaki kifejezetten ügyel a szájhigiéniára, mégis elindul a fogkőképződés. Ilyenkor el lehet távolítani a plakkokat és meg lehet előzni a későbbi problémákat.

A rossz fogak kezelése

A kezelés mindig az adott páciens fogainak állapotától függ. Van, amikor elegendő a fogápolási szokások megváltoztatása. Más esetekben összetett kezelésre és helyreállító beavatkozásokra is szükség lehet. A komoly gyulladások például szükségessé tehetik az antibiotikumos kúrát.

A helyreállító beavatkozások sokfélék lehetnek. Lyukas fogaknál szóba jöhet a tömés, illetve a gyökérkezelés is, amelyet követhet korona felhelyezése. A fogvesztés pedig csak fogpótlással kezelhető, ez lehet csavaros fog, fogászati híd, kivehető fogpótlás (műfogsor) vagy rögzített kivehető fogpótlás (fix fogsor). Az implantátumokra rögzülő fogpótlások drágábbak és több időbe kerül a kialakításuk, cserébe tartósabbak és jobb funkcionalitást biztosítanak. De a legjobb, ha nem hagyjuk, hogy idáig jusson a dolog, hanem ügyelünk a megelőzésre, és rendszeresen felkeressük fogorvosunkat!

Időpontot szeretnék foglalni fogászati kontrollvizsgálatra!