A szónikus fogkefe vagy a hagyományos elektromos az igazi?

Fogorvosként a páciensek gyakran kérdezik tőlünk, hogy milyen fogkefét érdemes választaniuk, melyik távolítja el leghatékonyabban a lepedéket és a baktériumokat? A válasz az igényeinktől, illetve a pénztárcánktól is függ, de a legtöbb szakember állítja, hogy elektromos fogkefékkel sokkal jobb eredményeket érhetünk el, mint a hagyományos, kézi változatokkal. Mit kell tudni a szónikus fogkefe hatásfokáról? Miben különböznek az egyes technológiák egymástól? 

Fogkefe – miért olyan fontos a fogmosás?

Ezt a kérdést kell feltennünk magunknak, még mielőtt elmélyednénk a fogkefék szerteágazó témakörében. A fogak fő funkciója az, hogy felaprítsák az ételt, amit megeszünk. A fogainknak köszönhetően nem vagyunk kénytelenek folyadékot vagy pépes ételt fogyasztani, így minden étkezést alaposan kiélvezhetünk. 

Mivel a fogak érintkeznek az élelmiszerekkel, naponta legalább kétszer (lehetőleg minden étkezés után) meg kell mosni őket. Még a legkisebb ételmaradékok is, amelyeket nem látunk vagy nem érzünk a nyelvünkkel, táplálékot jelentenek a szájban tanyázó baktériumok számára, amelyek jelenléte fogkőhöz vezethet. 

A lepedéktől csak úgy szabadulhatunk meg, ha rendszeresen mossuk a fogunkat, és ügyelünk a fogíny és a nyelv tisztítására is. Már az ókori Mezopotámia, Görögország és Róma lakói is próbálkoztak a plakk eltávolításával, amihez gallyakat használtak. Ezt a találmányt tekinthetjük a fogkefék első prototípusának, amely azóta szerencsére sokat fejlődött. 

A szónikus jelentése: mit tud egy szónikus fogkefe?

A szónikus fogkefe az elektromos fogkefék családjába tartozik. Az oszcilláló forgófejes fogkefékkel ellentétben ezek a modellek hosszabb kefefejjel rendelkeznek, amelyek a hagyományos kézi fogkefére emlékeztetnek. Azért hívják szónikus fogkefének, mert rezgő mozgást végez (körülbelül 31 000 rezgés/perc sebességgel), és körülbelül 12-24000 Hz frekvenciájú hanghullámot bocsát ki működés közben.

A szónikus elektromos fogkefe finom sörtéi 100-szor gyorsabb mozgást végeznek, mint ami a kézi fogkefével kivitelezhető. Ezek a rezgések alaposan és kíméletesen tisztítják a fogfelületeket, így a lepedék eltávolítása az íny irritálása nélkül történik, csökkentve az ínygyulladás valószínűségét.

elektromos fogkefe vélemények

Szónikus vs elektromos fogkefe forgófejjel

Melyik a jobb: a forgófejes vagy a szónikus fogkefe? Vizsgáljuk meg különböző szempontok alapján.

 • Teljesítmény

Bár mindkét típus felülmúlja a kézi fogkeféket, ha teljesítményről van szó, a nyertes egyértelműen a szónikus változat. A forgófejes elektromos fogkefe körülbelül 2500-7000 mozdulatszámra képes percenként. A szónikus fogkefe azonban percenként 30 000 rezgésszámmal büszkélkedhet. 

 • Tisztító hatás

A kézi fogkeféhez képest ugyan mindkét változat jobb munkát végez, ám a szónikus eszközök tagadhatatlanul hatékonyabbak a fogak tisztításában. Az elektromos fogkefék sörtéi jellemzően vagy előre és hátrafelé mozogva súrolnak, vagy mechanikus mozgással forognak. Így bár sok pluszmunkát végeznek el helyettünk, a fogkefét továbbra is fel-le kell mozgatni a fogainkon.

A szónikus elektromos fogkefével viszont a nagy fordulatszámú sebességre és a magas frekvenciás hanghullámokra is támaszkodhatunk, hogy eltávolítsák a lepedéket fogaink felszínéről. Ez a fogkefe még a nehezen hozzáférhető helyeken, például a fogak között és az ínyvonal mentén is alapos munkát végez. 

 • Ár

A nagy teljesítmény mellé sajnos tekintélyes árcédula jár, ezért anyagi szempontok alapján a hagyományos elektromos fogkefe a nyertes, mivel ezeket a készülékeket jóval olcsóbban vásárolhatjuk meg. 

Elektromos fogkefe teszt

Milyen elektromos fogkefét vegyek? Ez a kérdés gyakran elhangzik a rendelőben. 

Az elektromos fogkefék piacán a következő típusok közül választhatunk:

 • forgófejes
 • szónikus
 • ultrahangos elektromos fogkefék

A szónikus fogkefék a magas frekvenciának köszönhetően egyfajta zümmögő hangot adnak ki, ami nem egy egyszerű motorzaj, hanem a hanghullámok által gerjesztett rezgés hangja, ami által extra tisztító hatást érnek el ezek a készülékek a lepedékek és lerakódások gyorsabb, hatékonyabb feloldása által.

Az ultrahangos (ultrasonic avagy ultraszónikus) fogkefe olyan elektromos fogkefét jelent, amely ultrahanggal működik, hogy segítse a lepedék és a baktériumok eltávolítását. Általában 1,6 MHz-es frekvencián működnek, ami 96 000 000 impulzust jelent percenként. A kefefej valójában semmilyen mozgást nem végez, csak ultraszónikus hanghullámokat bocsát ki magából, melyek által rezgések jönnek létre. Egy ilyen fogkefe csak a megfelelő fogkrémmel működik, amelynek hatására mikrobuborékok jönnek létre, ezek pedig alaposan megtisztítják a fogakat.

A szónikus elektromos fogkefe használata

A legjobb elektromos fogkefe mindig az, amely az igényeinket leginkább képes kielégíteni, és megfizethető számunkra. Gyermekeknek, akik még nem képesek megfelelő technikával tisztítani fogaikat, illetve azoknak, akik nem szeretnek túl sok időt fogmosással tölteni, mindenképpen jó választás egy szónikus modell. 

Elsőre kellemes lehet a szónikus fogkefe használata, mert nagyban emlékeztet a kézi fogkefékre, amelyekhez korábban hozzászokhattunk. A kezdeti csiklandozó rezgésektől eltekintve ismerősebbek a fizikai érzetek, mint egy forgófejes kefénél. A szónikus fogkefék rendkívül hatékonyan működnek, és kíméletesek a száj érzékeny területeivel, például a szabadon lévő fognyakkal vagy az ínnyel.

Oral-B Sonic – Pulsonic

Az Oral-B szónikus fogkeféje percenként típustól függően 27 000 vagy akár 31 000 rezgő mozgást is képes végezni, amelynek segítségével a fogakat a magas frekvenciával működtetett rezgő sörték tisztítják némi manuális mozgatással kiegészítve. 

Philips Sonicare fogkefe

A Philips szónikus fogkefe a folyadékot a fogak közé juttatja, miközben a kefék gyengéden és hatékonyan távolítják el a lepedéket, így szolgálva az íny védelmét. A tisztító hatást a 62 000 mozdulatszám/perc teljesítményre képes mechanikus rezgőfej biztosítja. 

Oral-B IO mágneses fogkefe

Az Oral-B IO fogkefe az Oral-B legújabb generációja, ami forradalmasítja a hatékony, de kíméletes tisztítást. A mágneses technológia által az Oral-B IO akár 48% -al több lepedéket képes eltávolítani. Nyomásérzékelővel van ellátva, jelzi ha túl erősen nyomjuk a fogunkra/ínyünkre, de azt is jelzi, ha a nyomás nem megfelelő a tisztításhoz.

Oral B IO fogkefe

Fogápolási tanácsra van szüksége? Várjuk kiválóan felszerelt rendelőnkben!

Maradtak még kérdései fog- és szájápolással kapcsolatban? Keresi a legjobb elektromos fogkefét, és konzultációra lenne szüksége a megfelelő szájhigiénia fenntartásához? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

sonicare fogkefe

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.