A bölcsességfog eltávolítása gyakori eljárás a fogászati rendelőkben. Mikor elkerülhetetlen a bölcsességfog húzás, mire kell ügyelni a beavatkozás után, és mire számítsunk a gyógyulási folyamat során?

Mikor válik szükségessé a bölcsességfog kihúzása?

A harmadik nagyőrlő, amelyet általában bölcsességfognak neveznek, az emberi fogazat állcsontonkénti hat zápfogának egyike, és a fogsor 8. tagja. Az, hogy a bölcsességfog mikor nő ki, változó, de általában a tizenéves kor vége és a húszas évek eleje között következik be. A legtöbb felnőttnek négy bölcsességfoga van, de előfordulhat, hogy egy sem bújik elő, vagy akár több is előtörhet, amelyeket többletfogaknak nevezünk. A bölcsességfogak olykor beékelődhetnek, ha nincs elég hely ahhoz, hogy normálisan előtörjenek. 

A bölcsességfog-eltávolítás lehetséges okai

Ha a bölcsességfogak problémát okoznak, vagy a röntgenfelvételek azt mutatják, hogy a későbbiekben gondot jelenthetnek, indokolttá válik a bölcsességfog húzás.

Ezekben az esetekben szükségessé válhat a bölcsességfog eltávolítása:

 • A bölcsességfogak nyomhatják a többi fogat, ami fájdalmat és harapási problémákat okozhat.
 • Az újonnan kibújt fogak körül ciszták alakulhatnak ki, amelyeket ha nem kezelnek, állkapocs-problémákat és fogideg-károsodást okozhatnak.
 • A bölcsességfogakkal kapcsolatos gondok arcüregproblémákhoz vezethetnek.
 • A terület körüli szövetek megduzzadhatnak, ínygyulladás keletkezhet, amely nehezen tisztítható.
 • A duzzadt íny tasakokat hozhat létre a fogak között, amelyek elősegítik a baktériumok szaporodását és a szuvasodás kialakulását.
 • A beékelődött bölcsességfogak nyomhatják a többi fogat, amelyek ezáltal elmozdulhatnak a helyükről.

A szuvasodás sajnos ugyanúgy érintheti a hátsó fogakat, a bölcsességfog tömés így szükségessé válhat, olykor pedig szerencsére még egy letört bölcsességfog is menthető.

A bölcsességfog húzás kockázatai

Az alsó bölcsességfog húzás esetén gyakrabban fordulhatnak elő komplikációk, mivel ezek a fogak közelebb lehetnek a fogidegekhez és az artériákhoz. Az eltávolítást gondosan kell megtervezni és végrehajtani, hogy megelőzzük a szövődményeket, például az idegek sérülését, ami átmeneti vagy – nagyon ritka esetekben – tartós zsibbadást eredményezhet az alsó ajakban vagy a nyelvben.

A felső bölcsességfog húzás többnyire egyszerűbb az alsókhoz képest, de előfordulhat, hogy ezek a fogak nagyon közel esnek a felső állkapocsüreghez. Ha nagyon ritka esetben az arcüreg sérül a foghúzás során, sebészeti beavatkozásra lehet szükség a helyreállításához.

A bölcsességfog húzás után

A páciens érzéstelenítő injekciót kap, hogy elzsibbasszuk a fog körüli területet. Közvetlenül a fog eltávolítása előtt némi nyomást fog érezni, mivel a fogorvosnak vagy a szájsebésznek ki kell tágítania a fogágyat a fog előre-hátra történő mozgatásával. Olykor szükség lehet egy kis vágásra az ínyen, és előfordulhat, hogy a fogat kisebb darabokra kell vágni, mielőtt eltávolítják.

bölcsességfog gyökere

Íme néhány általános irányelv, amely segít a bölcsességfogak eltávolítása utáni gyógyulás elősegítésében:

 • Az első néhány napban pihenjen, amennyit csak tud.
 • Kerülje a megerőltető tevékenységet 48-72 órán keresztül.
 • Helyezzen hideg borogatást vagy egy kis jégpakolást az arcára, hogy csökkentse a duzzanatot.
 • Tartsa tisztán a műtéti területeket antimikrobiális szájvízzel való óvatos tisztogatással.
 • Ne öblögessen erőteljesen, mivel ez feloldhatja vagy eltávolíthatja a vérrögöket a foghúzás helyén.
 • A többi fogát viszont mossa meg rendesen.
 • Minden gyógyszert, beleértve az antibiotikumokat és a fájdalomcsillapítókat szedje be az előírt módon.

Tipp: Szeretne többet tudni a bölcsességfog eltávolítása utáni teendőkről? Olvassa el Hogyan segítsük a gyógyulást bölcsességfog műtét után című cikkünket további hasznos információkért!

A bölcsességfog húzás után meddig fáj?

A bölcsességfog foghúzás után duzzanat és kellemetlen érzés jelentkezhet, esetenként enyhe véraláfutás is látható. Ez általában az első 3 napban tapasztalható, de olykor akár 2 hétig is eltarthat.

Fogfájás, bölcsességfog műtét, foghúzás? Keresse rendelőnket!

Ha szenved bölcsességfogától, a legjobb, ha mielőbb felkeres bennünket! Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Bölcsességfog műtét utáni szövődmények

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.