Mikor van szükség fogcsiszolásra, hogyan zajlik az eljárás, és miért érzékeny a csiszolt fog? Mikor fordulhat elő elhúzódó fájdalom, és hogyan kell ápolni a lecsiszolt fogra kerülő ideiglenes fogpótlást?

A csiszolt fog tünetei: mikor van szükség a beavatkozásra?

A fogpreparáció vagyis a fogcsiszolás egy fogászati eljárás, amelynek során egy vagy több fog felszínét előkészítik a fogpótlás, például a korona vagy fogászati hidak rögzítéséhez. A fogkorona egy olyan “sapka”, amelyet a fogakra illesztenek, miután azok súlyosan meggyengültek egy sérülés, szuvasodás vagy fogászati beavatkozás, például gyökérkezelés következtében.

A fogcsiszolás menete

 • A fogorvos helyi érzéstelenítést alkalmaz a területen, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat, majd előkészíti a fogat a preparációhoz.
 • Ezután speciális fogászati fúróval, csiszolóval eltávolítja a fog felszínéről a károsodott részeket, hogy a fogpótlásnak megfelelő méretű és alakú alapot biztosítson.
 • A csiszolást mintavétel követi a csiszolt fogról a fogpótlás elkészítéséhez.
 • A lecsiszolt fogat ideiglenes fogpótlással zárják le, amely addig marad a helyén, amíg a tartós fogpótlás elkészül.

A csiszolás során jellemzően nem érzékelhető fájdalom, mivel a területen érzéstelenítést alkalmaznak, így a beavatkozás alatt a páciens csak enyhe nyomást tapasztalhat. Az érzéstelenítés megszűnését követően azonban a páciensnek lehetnek néhány napig vagy akár hosszabb ideig tartó tünetei:

 • A csiszolt fog érzékennyé válhat hideg, meleg, édes vagy savas ételekre és italokra.
 • A fog körül enyhe fájdalom vagy kellemetlenség jelentkezhet.

A fájdalom a fogcsiszolás mértékétől is függ. Foghéjnál például csak a foganyag minimális eltávolítására van szükség, koronánál viszont már jelentősebb mennyiségű zománcot kell lecsiszolni, ami erőteljesebb érzékenységet okozhat.

A lecsiszolt fog meddig fáj?

A lecsiszolt fog érzékeny lehet, mivel a zománcréteg nagy része, amely védi a fogbelet az idegekkel és erekkel, eltávolításra került. Az időszakos védelem egyik fontos eleme az ideiglenes, általában műanyagból készülő fogkorona, amely egyrészt esztétikailag pótolja a hiányzó foganyagot, másrészt védelmet nyújt a fogbélgyulladás és -elhalás ellen is.

A fogcsiszolás okozta stressz miatt olykor előfordulhat a fogbél enyhe vagy akár súlyos gyulladása, ami a fog elhalásához is vezethet. Fontos, hogy ha néhány nap után továbbra is fájdalmat észlel a beavatkozás helyén, mindenképp keresse fel fogorvosát!

Néhány napig az lecsiszolt fog körüli íny is érzékeny lehet, de így se maradjon el a gondos fogápolás, mivel a megfelelő szájhigiénia hozzájárul a gyógyuláshoz. Használjunk puha sörtéjű fogkefét, és ne feledkezzünk meg  a fogköztisztításról sem.

fog csiszolás során történő mintavétel

Fogcsiszolás után mit lehet enni?

Fogcsiszolás után az érzéstelenítés megszűnését követően ajánlott óvatosan kezelni a fogat, hogy elkerüljük a fájdalmat vagy a további problémákat. Íme néhány étrendi szempont, amelyek segíthetnek a gyógyulás folyamatában:

 • A fogcsiszolás utáni fájdalom és érzékenység miatt ne együnk és igyunk extrém hideg vagy forró ételeket és italokat.
 • Puha, könnyen rágható ételeket válasszunk, hogy elkerüljük a fogak terhelését.
 • A levesek, smoothie-k, turmixok könnyen fogyaszthatóak és nem igényelnek erőteljes rágást.
 • Kerüljük az alkoholt és a dohányzást, mivel ezek további irritációt okozhatnak a sérült fog területén.

Tökéletes fogpótlások profi fogászati rendelőnkben

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.