Mit kell tudni a fogprotézis fajtáiról, és mennyi idővel kell számolni, amíg a páciens hozzászokik a kivehető fogsor használatához? Tisztítás, karbantartás és a leggyakoribb kérdések a műfogsorok kapcsán, hogy viselésük minél kényelmesebb, élettartamuk pedig tartósabb legyen.

Kivehető fogsor, avagy protézis: mit kell tudni róla?

A műfogsor avagy a fogprotézis a hiányzó fogak és a környező szövetek kivehető pótlása. Kétféle fogpótlást különböztetünk meg: a részleges és a teljes fogpótlást. 

 • Teljes fogpótlás esetén az összes fog hiányzik a fogsorból, 
 • míg részleges fogpótlásnál néhány természetes fog még rendelkezésre áll. 

A teljes fogsor az ínyen nyugszik, és a szájpadlásra vagy az alsó állcsontra támaszkodik. Előfordulhat, hogy műfogsorragasztót kell használni, hogy a fogsor szilárdan a helyén maradjon.

A részleges fogsorok is az ínyre és az alatta lévő csontra támaszkodnak, azonban speciális kapcsokkal, rögzítésekkel rendelkeznek, amelyek a megmaradt természetes fogakhoz kapcsolódnak, így további stabilitást biztosítanak.

Műfogsor fajták implantátumokkal

Implantátumok segítségével még nagyobb komfortérzet érhető el a páciensek számára.

 • Implantátummal rögzített műfogsor

Az implantátummal rögzített fogprotézis a fogászati implantátumokhoz kapcsolódik. A hagyományos fogsorokhoz hasonlóan az implantátummal rögzített fogsorok is kivehetők, ám többnyire nagyobb stabilitást nyújtanak, mint a hagyományos fogsorok, mivel az állkapocsba ágyazott implantátumokon rögzülnek, így nincs szükség a felső vagy az alsó fogsor ragasztására sem.

 • Implantátumhoz rögzített fogsor

Más típusú műfogsorokkal ellentétben az implantátumhoz rögzített műfogsorok nem kivehetőek, így csak a fogorvos tudja eltávolítani őket, viszont rendkívül kényelmesek, viselésük pedig a természetes fogakhoz hasonló érzést jelent.

Tipp: Szeretne többet tudni a műfogsor rögzítés típusairól, illetve a fogprotézis fajták előnyeiről és hátrányairól? Olvassa el Műfogsor: kivehető fogpótlások implantátumokkal és nélkülük című cikkünket további hasznos információkért.

alsó fogsor pótlása

Alsó, felső fogsor pótlása: a fogprotézis használata és megszokása

A fogprotézis használatának megszokása a türelemről szól, ezért érdemes lassan és fokozatosan, lépésről lépésre haladni.

 • Az első napokban vagy akár hetekben furcsának érezheti a műfogsort a szájában. Ez normális. Adjon magának időt az alkalmazkodásra, és ne számítson azonnali tökéletes kényelemre.
 • Kezdje lágy ételek, például burgonyapüré, illetve főzelékek fogyasztásával, amelyek kíméletesek az ínyéhez.
 • Kezdetben próbálja csak rövid időre viselni a műfogsort, majd fokozatosan növelje az időt. Ez segít az izmoknak és az állkapocsnak megszokni az új helyzetet.
 • Az első nehézségek ellenére ne hagyja abba a protézis viselését. A folyamatos használat hozzájárul az állkapocs alkalmazkodásához és az izmok megerősödéséhez.

Gyakori kérdések a fogprotézisek viselésével kapcsolatban

 • Mennyi ideig tart megszokni a műfogsort?

A válasz erre a kérdésre mindenkinél más és más. Hetekbe vagy néha hónapokba telhet, amíg hozzászokik az új műfogsorához.

 • Mennyi ideig tart ki a műfogsor?

A műfogsor átlagos élettartama 7-10 év. A legtöbb embernek ennyi idő múltán új fogpótlást kell készíttetnie. Időközönként, amikor változást észlel a műfogsor illeszkedésében, igazításra lehet szükség, ezért is elengedhetetlen a rendszeres fogorvosi kontroll fogprotézis viselése esetén is.

 • A műfogsort éjszakára ki kell venni?

A megfelelő ápolás és karbantartás segít megőrizni a fogsor jó állapotát, ezért fontos a rendszeres tisztítás műfogsortisztító kefével, illetve a rendszeres öblítés. Használjon műfogsortisztító tablettákat, oldatokat, éjszakára pedig lehetőleg vegye ki a protézist. A lepedékek eltávolítása érdekében naponta kétszer mossa meg ínyét, nyelvét, szájpadlását és a maradó fogakat.

a fogprotézis, amit sokat úgy hívnak: protkó

Kedvező protézis árak, biztonság és szakértelem 

Fogprotézisre van szüksége? Esetleg egy fogászati konzultáció keretében kívánja felmérni a lehetőségeket? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.