A különböző fogimplantátum-fajták között nem könnyű eligazodni, méret, típus, alapanyag szerint is sokfélével találkozhatunk. Emellett többféle márka közül választhatunk. Posztunkban röviden bemutatjuk az egyes fogimplantátum-fajtákat, és támpontokat adunk annak eldöntéséhez, hogy számunkra melyik a legjobb fogimplantátum.

Mi az a fogimplantátum?

Az implantáció a fogászat viszonylag új ága, amely túlzás nélkül forradalmasította az elveszett fogak pótlását. Maga a fogimplantátum szűkebb értelemben egy kerámiából (cirkóniumból) vagy speciális fémből (titániumból) készült fémcsavar. Ezt a csavart ültetik az állkapocscsontba, és ez tölti be a foggyökér funkcióját. Erre kerül a megfelelő gyógyulási időt követően egy úgynevezett közti elem, majd a fog íny feletti részének megfelelő felépítmény. 

A fogimplantátum egyébként egy fiatal svéd orvos, Per-Ingmar Branemark zseniális felfedezése. Branemark a múlt század 50-es éveiben véletlenül jött rá, hogy a titánium protézis és a csontszövet képes szervesen összenőni. Vagyis felfedezte a csontintegráció (osszeointegráció) jelenségét, amin a fogászati implantáció alapszik.  

Melyik a legjobb fog implantátum? A mai modern fogászati implantátumok közül sokan a Straumann implantátumot ajánlják.

A fogimplantátum nagy előnye, hogy a híddal ellentétben nem szükséges a szomszédos, egészséges fogakat lecsiszolni. Így az élő foganyag feláldozása nélkül a hagyományos megoldásoknál tökéletesebb, kényelmesebb, stabilabb és tartósabb fogpótlások készíthetők. 

Az implantációval ugyanakkor nem csak szóló fogakat, hanem hidakat, de részleges és teljes kivehető fogpótlásokat (vagyis műfogsorokat) is rögzíthetünk. 

Fogimplantátum-fajták típusok szerint

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, számunkra melyik a legjobb fogimplantátum, érdemes megismerkedni a különféle fogimplantátum-fajtákkal. Először méret, alapanyag és a beültetés fázisai szerint elkülönülő kategóriákat ismertetjük, majd pedig az egyik legnagyobb gyártóról ejtünk néhány szót. 

Fogimplantátum-fajták méretük alapján csoportosítva

 • Vékony implantátumok (átmérő: 2-3,5 mm) – praktikusak olyankor, ha az állkapocs csontállománya nem elég nagyobb implantátumok beültetéséhez. Vagy ha a páciens fogsora sűrű, így a foggyökerek között viszonylag kevés hely van az implantációhoz. 
 • Standard méretű implantátumok (átmérő: 3,5-4,2 mm) – fogimplantátum említésekor általában ezt a típust értjük alatta, tipikus felhasználási területe az elülső frontfogak pótlása. 
 • Széles implantátumok (4,5-6mm) – a viszonylag nagyobb terhelésű (pl. a hátsó rágó) fogak pótlására ideális. 

Fogimplantátum-fajták alapanyag szerint

 • Cirkónium fogimplantátumok – a cirkónium-dioxid egy különleges, fémmentes kerámia, így ez az implantátum semmilyen allergiás reakciót nem vált ki. Anyagának köszönhetően a csontosodás gyorsan és hatékonyan lezajlik, a végeredmény egy kényelmes, nagy szilárdságú és stabil, tartós implantátum. 
 • Titánium fogimplantátumok – tulajdonságait tekintve a cirkóniumhoz hasonló. Ez az anyag sem vált ki allergiát, az implantátum ebben az esetben is rendkívül kényelmes, nagy teherbírású, stabil és tartós. A csontintegráció kicsit lassabb, mint a cirkónium esetében, de a gyakorlatban ez a különbség szinte észrevehetetlen. 
A fog implantátum fajták között van egy- és kétfázisú fog implantátum.

Az egyetlen jelentős különbség, hogy a titán valamivel rugalmasabb, mint a cirkónium. A mai, modern implantátumok bennmaradási aránya még az olcsóbb típusok esetében is minimum 95%. Ha azonban valamiért mégis ki kell emelni, akkor a titánium implantátumok esetében ez egyszerűbb, könnyebb, mint a cirkóniumból készült implantátumoknál. 

Egy- és kétfázisú fogászati implantátumok

 • Egyfázisú fogimplantátumok – Az implantátum beültetésére egy lépésben kerül sor. Akkor alkalmazható, ha a páciens vertikális állkapocscsont-állománya lehetővé teszi, vagyis a csontállomány elég magas. 
 • Kétfázisú fogimplantátumok – Ezeknél az implantátumoknál a kezelés két lépésben történik. Az első maga az implantáció, amit egy több hónapos gyógyulási folyamat követ, amíg végbemegy a csontintegráció. A végleges felépítmény csak ezután kerül rá az implantátumra. Ez a megoldás kisebb mennyiségű csontállomány esetén is alkalmazható. 

Fogimplantátum-fajták gyártó szerint

A fogászati implantátumok területén is vannak nagyobb, nevesebb gyártók és brandek, amelyek neve önmagában is garanciát jelent a kiváló minőségre és a hosszú élettartamra. Ezek közé tartozik a Straumann is. 

Straumann implantátumok

Okkal feltételezhető, hogy a legnagyobb múltú vagy forgalmú gyártó kínálja a legjobb termékeket egy piacon. Hiszen egy ilyen vállalat képes a szükséges, kiváló szakembereket megfizetni, innovatív fejlesztéseket végrehajtani, és így olyan prémium minőségű termékeket előállítani, amelyek az adott ágazat legjobbjai közé tartoznak. 

Nos, a Straumann pontosan ezt a kategóriát képviseli a fogimplantátum-gyártók között. A termékei ugyanis több mint 70 országban vannak jelen, miközben 5 különböző földrészen 6 gyáregység, 26 leányvállalat és csaknem 2000 munkatárs tartozik a vállalathoz. 

A Straumann eladások száma alapján is világelső: 2014-ben például 14 millió Straumann implantátum beültetésére került sor. 

Miért jó választás egy a Straumann implantátum?

 • Különleges csavarmenetük lehetővé teszi, hogy, a fog eltávolítása után azonnal beültessék. 
 • Ráadásul ezek a speciális implantátumok az állkapocscsontot is kevésbé terhelik. 
 • Mert minden Straumann implantátumra érvényes a gyártó által biztosított garancia:
  • a kerámia-alkatrészekre 5 év,
  • a fémalkatrészekre 10 év,
  • magára az implantátumra pedig örök garancia érvényes. 
 • A Straumann implantátumok bennmaradási aránya 98,8%.

Milyen egyedülálló szabadalmai vannak a Straumannak?

 A Straumann valóban a világ egyik leginnovatívabb implantátumgyártója, amit az alábbi – nem teljes – felsorolás is bizonyít:

 • Különleges implantátum-rendszerek

A Straumann Standard és Standard Plusz implantátumokat kifejezetten a fogágybetegségen átesett páciensek számára fejlesztették ki. A Straumann Bone Level különlegessége pedig rendkívül hatékony antiszeptikus védelme. Vagyis az, hogy szinte teljesen képes megelőzni az implantátum környezetében a gyulladások kialakulását. 

 • Straumann Roxolid: egy forradalmian új fémötvözet
A Straumann implantátum sokak szerint a megfelelő válasz a kérdésre: melyik a legjobb fog implantátum.

Ennek a speciális titánból és cikrónium-oxidból készülő ötvözetnek a mechanikai szilárdsága lényegesen meghaladja a hagyományos implantátumokét – ezért jóval tartósabb. Emellett a csontokhoz is erősebben kötődik, így kis átmérővel rendelkező mini implantátumok esetében ideális megoldás. Ezeket az implantátumokat a szokásosnál kisebb csontállomány mellett is be lehet ültetni. 

 •  Straumann SLActive® implantátumfelület 

Az implantátum beültetését követő csontintegrációt segíti és gyorsítja jelentősen ez a szabadalom. A speciálisan kialakított implantátumfelületnek hála a szokásos 6-8 héttel szemben 3-4 hét alatt lezajlik a csontosodás. 

További fogászati implantátum márkák

Természetesen a Straumann mellett vannak még elfogadható, sőt, kiváló gyártók és implantátumok a piacon. A Straumann ugyanakkor önmagában is lefedi azt a választékot, ami egy prémium minőségű implantátumokat alkalmazó szájsebészeti klinika számára szükséges. Mivel rendelőnk is a Straumann implantátumokat részesíti előnyben, ebben a posztban nem részletezzük a további implantátum brandeket – ez majd egy jövendő poszt témája lesz. 

Hogyan döntsük el, melyik a legjobb fogimplantátum?

Érdemes megvizsgálni, hogy az adott implantátum, illetve annak gyártója mennyire felel meg az alábbi kritériumoknak.

Van-e valamilyen újítás, szabadalom vagy más innovatív fejlesztés, ami az adott implantátum gyártójához fűződik?

Az új, hatékonyabb megoldások, eljárások, lényegesen javítják az implantátumok minőségét. Annak a gyártónak, amely képes ilyen fejlesztéseket megvalósítani, szinte biztos, hogy más tekintetben is prémium minőségűek az implantátumai.

Milyen az implantátumok bennmaradási aránya?

A fogimplantátumok minőségének egyik jól értelmezhető mutatószáma a bennmaradási arány. Ez az érték azt fejezi ki, hogy a fogimplantátumok hány százaléka marad benn tartósan az implantációt követően. Minél közelebb van ez a szám a 100-hoz, annál tartósabb az adott implantátum. 

Milyen háttere van a gyártónak?

Egy nagyvállalat több szakembert képes megfizetni és magasabb fizetés kínálni. Ennek megfelelően a kutatók, fejlesztők és más, magasan kvalifikált munkatársak tevékenysége a kutatás-fejlesztés, illetve az implantátumok minőségén is meglátszik. Általában az ilyen háttérrel rendelkező gyártók termékei is jobb minőségűek. 

Milyen múltja van a gyártónak?

Egy évtizedek óta fogimplantátumokat tervező, fejlesztő és gyártó cég feltételezhetően jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint egy néhány éve alapított vállalat. Egy nagymúltú, patinás vállalat termékei tehát nagyobb eséllyel jó minőségűek. 

Mennyire ismertek a termékei?

Amennyiben egy gyártó implantátumait fogorvosok ezrei, netán százezrei, és sok százezer, esetleg millió páciens alkalmazza, valószínű, hogy kiváló minőségű termékkel állunk szemben. 

Milyen garanciát kínál az általa gyártott fogimplantátumokra? 

Az egyik véglet, amikor semmilyen garanciát nem vállal a gyártó. Ez mindenképpen gyanús, mert az 5-10 éves gyártói garancia az olcsóbb implantátumok esetében is általánosnak tekinthető manapság. Olyan gyártó is van, amelyik örök garanciát vállal – ez természetesen önmagáért beszél, ilyenkor aligha van okunk aggódni az implantátum minősége miatt.

A klinikánkon érvényes fog implantátum árak ide kattintva, az implantációs kezelések menete pedig ezen az oldalon olvashatók. Ez az aloldalunk pedig további, részletes információkat tartalmaz a fogimplantátumokról. 

Kiváló minőségű, tartós implantátumok Budapest szívében, egy megbízható szájsebészeti klinikán

A fog implantátum árak szájsebészeti klinikánkon arányosak az implantációs kezelések színvonalával.

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Melyik a legjobb fog implantátum? Látogasson el klinikánkra, és mi segítünk kiválasztani.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!