A fogbeültetés vagy fogászati implantáció modern és komfortos megoldást jelent a fogpótlásra. Akár egy-két fogról, akár nagyobb vagy akár teljes foghiányról van szó, a fogbeültetés rendkívül stabil és tartós alternatíva a hagyományos fogpótlásokkal szemben. 

 

Mit jelent pontosan a fogbeültetés?

A fogbeültetés vagy fogászati implantáció a legmodernebb eljárás az elvesztett fogak pótlására. A fogbeültetés során fogimplantátum kerül behelyezésre az állcsontba. Az implantátum tulajdonképpen egy mesterséges foggyökér, amelyet műtéti beavatkozással ültetnek be a hiányzó fog helyére. 

A fogimplantátum műtéti behelyezése a fogbeültetés.

 

Maga a fogimplantátum tehát az eredeti fog gyökerének feleltethető meg. Ehhez rögzítik aztán a szükséges felépítményt, amely lehet:

 • fogászati korona,
 • fogászati híd,
 • de akár teljes vagy részleges kivehető fogpótlás is.  

A fogbeültetés egyik legfőbb előnye, hogy hidak esetén nem szükséges az ép fogak lecsiszolása. Vagyis a fogpótlás anélkül kivitelezhető, hogy az egészséges foganyag a legkisebb károsodást vagy veszteséget szenvedné. 

A fogbeültetés menete

A fogbeültetés egy több lépésből álló, összetett beavatkozás, lássuk a főbb lépéseit. 

 1. Állapotfelmérés, konzultáció, kezelési terv

A foghiány mértékét, az állkapocscsont állományát, valamint további tényezőket figyelembe véve állapítható meg, mi a sorra kerülő fogbeültetés, fogpótlás menete. Az állapotfelmérés során röntgenfelvétel, valamint CT is készülhet, ezek segítségével pontosan meghatározható a rendelkezésre álló csontállomány; illetve szükség esetén a csontpótlás mértéke. 

 1. A fogimplantátum beültetése

Amennyiben a fogbeültetéshez elegendő a csontállomány, vagy ennek hiányában megtörtént a szükséges csontpótlás, elkezdődhet maga a fogbeültetés, vagyis a fogászati implantátum behelyezése. Maga az implantátum tulajdonképpen egy csavar, amit a megfelelően előkészített állkapocscsontba, egy előzetesen kialakított furatba rögzítenek.

 1. Gyógyulási szakasz (az implantátum beépül az állkapocs csontszövetébe)

A fogbeültetés végeredménye szempontjából kulcsfontosságú, hogy az implantátum szervesen összeforrjon a meglévő csontszövettel. Ennek érdekében a fogászati implantátum behelyezése után egy 2-6 hónapos gyógyulási időszak következik. 

 1. A fogpótlás elkészítése, a felépítmény felhelyezése

 

A fogbeültetés menete konzultációval kezdődik.

A fogpótlás menete azzal kezdődik, hogy a fogakról, illetve az ínyről precíziós lenyomat készül. Ennek alapján a fogtechnikai laborban elkészítik a beültetett implantátumra tökéletesen illeszkedő fogpótlást. Ez lehet korona, híd vagy kivehető fogpótlás is. 

 1. Utómunkák

A fogimplantátumra helyezett felépítmény a legpontosabb tervezés mellett is igényelhet utólagos igazítást. Ekkor tulajdonképpen az implantátumra helyezett fogpótlás finomhangolása történik. A végeredmény egy tökéletesen stabil, jól illeszkedő, tartós és komfortos implantációs fogpótlás. 

Fogimplantátum – gyakori kérdések

Fogbeültetés után ugyanolyan jól tudok rágni, mint egy hagyományos korona vagy híd behelyezése után?

Igen, ugyanolyan jól – sőt: még jobban. Az implantátumok ugyanis rendkívül stabilan rögzülnek, ráadásul óriási terhelést kibírnak bármiféle deformáció nélkül. Rágás közben a fellépő nyomás eloszlása az állkapcson majdnem teljesen megegyezik azzal, amit a természetes fogak esetében tapasztalhatunk. Ez az oka, hogy fogbeültetés mellett a rágófunkciók 99%-ban helyreállíthatók. Ennek köszönhetően az implantátumokon alapuló fogpótlás a hagyományos megoldásoknál stabilabb és komfortosabb alternatívát jelent, a rágás tekintetében is.

Milyen fajta fogimplantátumok közül lehet választani?

A mai, korszerű fogászati implantátumok általában kiváló minőségű, úgynevezett bioanyagok. Ez azt jelenti, hogy:

 • nem váltanak ki allergiás reakciókat,
 • a szervezet esetleges szöveti reakcióinak ellenállnak,
 • kiválóan képesek összeforrni a csonszövettel.

Emellett rendkívül tartósak és ellenállóak, így hosszú távon, akár több évtizeden vagy életreszólóan is megoldást jelentenek a foghiányra.  

Rendelőnkben a svájci Straumann implantátumait alkalmazzuk, amelyek még a legjobb fogászati implantátumok között is kiemelkednek megbízhatóságuk, minőségük és tartósságuk révén. A Straumann implantátumok ötéves bennmaradási aránya is kimagasló: 97-98%-os. 

Mennyi ideig tart a fogbeültetés?

A fogbeültetés az állapotfelméréstől a finomhangolásig az implantációt követő kontrollvizsgálatokkal együtt 5-7 alkalmat vesz igénybe. Mindez a gyógyulási időt is figyelembe véve általában 4-7 hónapig tart. 

Melyek a fogbeültetés hátrányai?

A fogimplantátum veszélyei, esetleges hátulütői eltörpülnek az előnyeihez képest. Problémát többek között a nem megfelelő tervezés, a beavatkozás utáni fájdalom, ritka esetben az implantátum kilökődése jelenthet. Az lehetséges hátrányokról bővebben is olvashat erről szóló blogposztunkban

Milyen előnyei vannak a fogbeültetésnek?

 • A fogbeültetések csaknem 100%-a sikeres.
 • A fogbeültetésen alapuló fogpótlás tartósabb és jóval komfortosabb megoldás a hagyományos módszereknél. 
 • Megakadályozza az állkapocscsont (további) sorvadását. 
 • A hagyományos fogpótlások élettartama átlagosan 8 év, az implantátumoknál ez legkevesebb 10-20 év – de akár élethosszig is kitartanak. 
 • Egy vagy két hiányzó fog esetén nem szükséges a szomszédos, egészséges fogak lecsiszolása, foganyaguk épsége megőrizhető. 
 • A fogbeültetés nagyobb, folytonos foghiányok vagy akár teljes fogatlanság esetén is tökéletesen stabil fogpótlást tesz lehetővé. 
 • A fogbeültetésen alapuló fogpótlás az eredeti fogakkal tökéletesen megegyező megjelenést tesz lehetővé. 
 • A fogbeültetés a rágás, a harapás, de a beszéd és a mosolygás terén is jelentősen növeli a páciensek életminőségét. 

Fogbeültetés árak: tényleg drága, vagy csak annak látszik?

A fogimplantátumok kapcsán gyakori kérdés, hogy ez a megoldás mennyire drága, illetve megéri-e azt a bizonyos összeget rákölteni. 

A fogimplantátum árak valóban magasnak tűnnek első pillantásra – de vizsgáljuk meg őket egy kicsit közelebbről. Ehhez az alábbi grafikont hívjuk segítségül.

A fog implantátum vélemények sora alapján tartós és gazdaságos megoldás.

Az alsó, vízszintes tengelyen az időt láthatjuk (években), míg a függőleges tengely az ábrázolt kezelések árát mutatja. Sötét szürkével jelölték, mekkorák egy hagyományos, háromelemű híd elkészítésének költségei, a zöld vonal pedig a fogbeültetés árak alakulását jelzi. 

A grafikonról leolvasható, hogy bár egy fogbeültetés bekerülési költségei magasabbak, a 7. évtől már gazdaságosabb megoldás a hagyományos fogpótlásnál. Ez persze nem véletlen, hiszen egy fogászati híd vagy korona alatt az eredeti fogak megbontott felülete előbb-utóbb sajnos mindenképpen károsodik. A fogpótlás leszedése, a fogak tisztítása és kezelése pedig pénzbe kerül. Egy jó minőségű, megbízható fogimplantátum alkalmazásával ezek a költségek megspórolhatók. 

A rendelőnkben érvényes implantátum árak ide kattintva tekinthetőek meg. 

Fogbeültetés rendelőnkben – miért válasszon minket?

A fogászati implantátum a fogbeültetés során kerül az állcsontba – erről csapatunk is gondoskodik.

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a fogpótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

 

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!