Ebben a cikkben a legfontosabb tudnivalókat szeretnénk összefoglalni.

Szájsebészti beavatkozást követően öblögetni, a sebet szívogatni tilos. Amíg az érzéstelenítés tart (zsibbad) enni nem szabad, mert félrenyelhet, megharaphatja a nyelvét vagy az ajkát.

Szájsebészeti műtét utáni legfontosabb tudnivalók

Foghúzás után egy véralvadékból álló vérdugó alakul ki. A vérdugó épsége érdekében kerülni kell:

  • forró italok, levesek fogyasztását
  • dohányzást
  • orrfújást
  • és minden olyan tevékenységet, ami a vérdugót kiszippanthatja.

Jó tanácsok a szájsebészeti beavatkozást követően

A gyógyulás érdekében érdemes odafigyelni a következőkre: Kerüljük a túlzott fizikai megerőltetést, nehéz munkát, intenzív sportot vagy a nehéz tárgyak emelését.

Pihenjük minél többet. Ha ezeket betartjuk felgyorsítjuk a gyógyulás folyamatát.

Hogyan zajlik a szájsebészeti műtét után a száj tisztítása?

A műtéttől távolabb eső fogakat, ha az orvos más utasítást nem ad, legalább kétszer tisztítani kell. Nagyobb szájsebészeti beavatkozást (csontpótlás, implantáció) követően javasolt a puha, sebészeti fogkefe használata.

Mikor van a szájsebészeti műtét utáni varratszedés?

Szájsebészeti műtét után a varratokat általában 10-14 nap után kell eltávolítani.

A műtét utáni duzzanat felszívódása mennyi idő?

Nehezebb fogeltávolítás, bölcsességfog húzás, rezekció és implantáció után a műtéti terület jegelését javasoljuk. A duzzanat általában 3-5 napig tart.

A szájseb kezelése gyógyszerrel

A műtétek után fájdalomcsillapító és általában antibiotikum szedése javasolt. Ha a felírt antibiotikum szedését követően testén allergiás tünetek jelennek meg, hagyja abba az antibiotikum szedését és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.

Bölcsességfog műtét utáni szövődmények

A felső állcsonton végzett foghúzások során esetenként előfordul, hogy a fogak gyökerei benyúlnak az arcüregbe. Ilyen esetben a foghúzást követően fistula alakulhat ki az arcüreg és a szájüreg között. A sebet ilyenkor műtétileg zárni kell. Tüsszentés, orrfújás ilyen esetben 6 hétig tilos. Ritka szövődménynek számít a felső állcsont törése, mely műtétileg vagy konzervatív úton eredményesen kezelhető.

Az alsó bölcsességfog gyökerei az alsó állcsontban haladó idegcsatornájához igen közel eshetnek, így az ideg sérülése az esetek egy részében nem kerülhető el. Ez átmeneti, ritkán maradandó érzés kiesést, zsibbadást okozhat az alsó ajkon. ilyenkor az ajak mozgásai nem károsodnak. Sérülhet a bölcsességfog melletti fog is. Ritka szövődménynek számít a nyelvet beidegző ideg sérülése és az alsó állcsont törése is.

Minden műtéti beavatkozást követően felléphetnek utó-vérzések, sebgyógyulási zavarok, gyulladásos panaszok. 

Szájsebészeti műtéti árak:

  • Bölcsességfog eltávolítás: 45.000 Ft-tól
  • Műtéti fogeltávoliíás: 35.000 Ft-tól
  • Fogbeültetés: 230.000 Ft-tól

További árak.

Szájsebészeti műtét a rendelőnkben

Bölcsességfog műtét utáni szövődmények

A legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei, a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során, munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára, ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat, több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.

Tájékozódjon részletesen szájsebészeti kezelésünkről az alábbi oldalunkon: szájsebészet.