A fog implantátum gyógyulási ideje

Ha tartós megoldást szeretne találni foghiány esetén, a fogászati implantátumok kiváló opciót jelenthetnek. Bár az eljárás elsőre bonyolultnak tűnhet, a hosszú távú eredmények miatt érdemes belevágni, mert korántsem annyira időigényes, mint gondolná. Mennyi a fog implantátum gyógyulási ideje, és hogyan segíthetjük a folyamatot?

Mit kell tudni a fogimplantátumokról?

A fogászati implantátumok remek alternatívának számítanak az olykor nehezebben kezelhető műfogsorokhoz képest, mivel nagyobb kényelmet, biztonságot és jobb megjelenést biztosítanak a pácienseknek. Ahhoz, hogy fogsora a természetes fogakhoz hasonlóan működjön, sebészeti beavatkozáson kell átesnie, amelynek során implantátumokat helyeznek az állcsontba.

A fog implantátum, szakszerű néven a fogászati implantáció, három elemből áll:

 • magából az implantátumból, amelyet a foggyökér helyett ültetnek be,
 • a köztes, csavaros tagból, azaz a közti elemből, amelyet az implantátumra rögzítenek, hogy megtartsa a felépítményt, illetve
 • a felépítményből, amely a fogkorona szerepét tölti be.

fogászati csontpótlás tapasztalatok a gyógyulási időről

Mikor lehet indokolt az implantátum beültetése?

Az implantátum beültetése olyan esetekben indokolt, amikor a hagyományos eljárásokkal készült fogpótlás esztétikai, illetve funkcionális szempontból nem javasolt. Általánosságban a fogászati implantátumok a következő esetekben jelentenek megfelelő választást:

 • egy vagy több hiányzó fognál;
 • amikor az állkapocscsont a növekedés során elérte végleges méretét;
 • ha a páciens megfelelő csontozattal rendelkezik az implantátumok rögzítéséhez, vagy alkalmas a csontpótlásra, és nem dohányzik;
 • nem áll fenn olyan egészségügyi állapot, amely befolyásolná a csont gyógyulását;
 • a páciens nem tud vagy nem akar műfogsort viselni, viszont javítani szeretné beszédkészségét, és hajlandó némi időt szánni a folyamatra.

Ha szeretne többet tudni a fogászati implantációkról, kérjük, olvassa el bejegyzésünket Minden, amit az implantációról tudni szeretne címmel, illetve a Straumann implantátumokról szóló blogposztunkat is.

Mikor lehet szükség csontpótlásra implantáció esetén?

Az implantátum beültetésének feltétele a megfelelő mennyiségű csontállomány az állkapocsban. Mivel az erőteljes rágási tevékenység nagy nyomást gyakorol a csontra, ha az nem tudja megtartani az implantátumot, a műtét kudarcot vallhat. A csontpótlással viszont szilárdabb alapot teremthetünk az implantátum számára.

Az állkapocscsont elvékonyodása több okból is előfordulhat: 

 • a kezeletlen fogínygyulladás átterjedhet a csontszövetre, ami idővel felemészti a csontállományt;
 • a hosszú idő óta fennálló fogvesztés is csontvesztéssel jár az állkapocsban;
 • a rágással összefüggő igénybevétel hiánya pedig az adott területen az állkapocscsont elvékonyodásához vezethet.

A csontpótló kezelés során a legmodernebb eljárások és csontpótló anyagok segítségével pótoljuk a hiányzó csontszövetet. Több hónapba is beletelhet, amíg a beültetett anyagból elegendő új csont nő a fogászati implantátum megtartásához. Bizonyos esetekben viszont csak kisebb volumenű csontpótlásra lehet szükség, amelyet az implantációs műtéttel egy időben is el lehet végezni.

A fog implantátum gyógyulási ideje

A fog implantátum gyógyulási ideje mindig egyedi: a beültetett implantátumok számától és a pácienstől gondosságától is függ (általában 3-4 hónap). A műtétet követő első néhány napban enyhe kellemetlenséget, fájdalmat, némi duzzanatot tapasztalhat. Ezeket a problémákat általában a fogorvos által felírt gyógyszerekkel kezelik. Az eljárást követően puha, rágást kevéssé igénylő ételekből álló étrend és az érintett terület kíméletes fogmosása javasolt. 7-10 napon belül általában vissza lehet térni a szokásos étrendhez és a napi rutinhoz. 

Mivel a nikotin összehúzza az ereket és csökkenti a lágyszövetek vérellátását, a dohányzás nagyban gátolja a gyógyulást, de a túlzott alkoholfogyasztás, a nem megfelelő szájhigiénia és az egészségtelen táplálkozás is ronthat a felépülési folyamaton. A gyógyulási idő normál esetben hozzávetőleg három hónapot vesz igénybe, amelyet az implantátum felszabadítása, majd a fogpótlás elkészítése és felhelyezése követ.

Beültetés után mit nem szabad?

 • Bizonyos káros szokásokat mindenképpen érdemes elkerülni, hogy sokáig épek maradjanak a fogai. Ne rágjon kemény dolgokat, például jeget vagy kemény cukorkát, amelyek eltörhetik a koronákat vagy a természetes fogait. Kerülje a fogakat károsító koffeintartalmú termékeket is.
 • Csakúgy, mint természetes fogai esetében, tartsa tisztán az implantátumokat, a koronákat, hidakat és az ínyszövetet. A speciálisan kialakított kefék, például a fogak közé csúsztatható fogközti kefe segíthet megtisztítani a fogak, az íny és az implantátum körüli zugokat.
 • Rendszeresen keresse fel fogorvosát a megfelelő karbantartás biztosítása érdekében, és kövesse a professzionális tisztításra vonatkozó tanácsokat.

Fogimplantátumra van szüksége? Keresse rendelőnket!

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

ideiglenes fogsor gyógyulása rendelőnkben

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.