A csontpótlás, illetve az arcüregemelés ma már rutineljárásnak számít. Mikor lehet szükség ezekre az eljárásokra, hogyan zajlik a beavatkozás, és mit kell tudni a gyógyulásról? Blogposztunkban kitérünk a költségekre és a különböző csontpótló anyagokra is.

Mi az a fogászati csontpótlás?

A fogászati csontpótlás egy olyan eljárás, amelynek célja a csont mennyiségének növelése az állkapocs azon részén, ahol csontvesztés történt, vagy ahol további támogatásra van szükség.

A csontátültetés anyaga származhat

 • saját csontállományból (autogén csontpótlók),
 • állati eredetű szövetekből (xenogén csontpótlók), de
 • a csontbeültetés anyaga lehet szintetikus (alloplasztikus csontpótlók) is.

Mikor van szükség csontbeültetésre a fogászaton?

Az eljárásra többnyire akkor kerülhet sor, ha a páciens

Implantátum csontpótlással

A foghiány pótlásának legkorszerűbb módszere a fogászati implantáció, ám a fogimplantátum beültetésének és későbbi megfelelő működésének feltétele a megfelelő mennyiségű állkapocs csontállomány.

Az állkapocscsont több okból is elvékonyodhat:

 • Az egyik a kezeletlen fogínygyulladás, ami a csontszövetre átterjedve lassanként felemészti a csontállományt.
 • A másik ok a régóta bekövetkezett fogvesztés, ugyanis a rágással összefüggő igénybevétel hiánya az adott területen az állkapocscsont sorvadásához vezethet.

Mi az az arcüregemelés (sinus lift)?

Az arcüreg emelés vagy sinus lift a csontpótlás speciális fajtája a szájsebészet eljárásai közül, amelyre akkor van szükség, amikor a felső állcsonton (a foghiány premoláris, moláris területén) a csontmagasság nem elegendő az implantátum behelyezésére. Ebben az esetben az arcüreg-nyálkahártyát egy speciális csontpótló anyagot használva műtéti úton megemeljük. Az arcüreg (sinus) emelésre leginkább akkor kerül sor, ha több éve alakult ki az adott területen a foghiány, és már csak kevés csont maradt, ami megtarthatná az implantátumot.

A sinus lift műtét elvégzéséhez többféle eljárást használunk attól függően, hogy mennyi csont található az állkapocsban, milyen típusú csontanyagot alkalmazunk, illetve hogy a fogászati implantátum későbbi beültetéséhez milyen eljárásra van szükség.

 • nyitott sinus lift műtét során a szakorvos a felső állcsont területén csontablakot nyit, amelyen keresztül megemeli az arcüreg nyálkahártyáját, és itt juttatja be a csontpótló anyagot.
 • zárt arcüregemelés során az implantátum számára készített furaton keresztül történik a csontpótlás.

Arcüregemelés után duzzanat és némi vérzés előfordulhat, ám ezek a kellemetlenségek általában nem tartanak tovább néhány napnál, így a páciens a fogorvos utasításai szerint többnyire visszatérhet a szokásos tevékenységeihez.

Arcüregemelés árak

Az arcüregemelés ára függ

 • a szükséges fogászati csontpótló anyagok mennyiségétől és típusától, illetve
 • a beavatkozás összetettségétől.

A fogászati csontpótlás menete

Első lépésben a fogorvos szájüregi vizsgálatot végez, hogy ellenőrizze a fogak, ínyek és az állkapocs egészségét. A csontvesztés mértékének megállapítása érdekében fogászati röntgenfelvételekre vagy CBCT-felvételekre kerül sor, majd ezek alapján személyre szabott kezelési terv készül.

A csontpótló kezelés során a legmodernebb eljárások és csontpótló anyagok segítségével, helyi érzéstelenítésben pótoljuk a hiányzó csontszövetet. Ehhez egy kis bemetszést ejtünk az ínyen, az ínyszövetet kissé hátrébb toljuk, hogy az állkapocscsont láthatóvá váljon. A terület megtisztítása és fertőtlenítése után csontpótló anyagot adunk a csonthiány helyreállításához. Bizonyos esetekben a fogcsontpótlást membránnal fedjük le a további védelem érdekében. Végül az ínyszövetet visszahelyezzük, és a bemetszést öltésekkel zárjuk le.

Csontpótlás utáni fájdalom

A csontpótlást követően fájdalom és véraláfutás is jelentkezhet, ám ezek a mellékhatások néhány napon belül elmúlnak. A tünetek fájdalomcsillapítókkal kezelhetők. A csontpótlás utáni duzzanat kezelésére jégpakolás és borogatás alkalmazható, illetve a beavatkozást követő első éjszakán érdemes kissé megemelt fejjel aludni, hogy megakadályozzuk a vér összegyűlését a bemetszés helyén.

A csontpótlás utáni étkezések során az első időszakban érdemes kerülni

 • a forró folyadékokat, például a kávét; illetve
 • a kemény vagy ropogós ételeket.

Néhány hét múlva a kellemetlenségek elmúlnak, és általában néhány hónap elteltével az állkapocs már elég erőssé válik az implantációhoz.

Arcüreg emelés tapasztalatok: mennyire fájdalmas az eljárás?

Kedvező fogászati csontpótlás árak Budapest szívében

A csontpótlás ára a felhasznált csontpótló anyag mennyiségétől és típusától függ, alapárainkról ide kattintva tájékozódhat. Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.