A fog implantátum hátrányai valójában elhanyagolhatóak. A fog implantátum veszélyei a mai modern eszközök és eljárások alkalmazásával teljesen kivédhetők.

A fogimplantátumok, más néven a fogbeültetés, vagy szakszerűen a fogászati implantáció a foghiány pótlásának legkorszerűbb módszere. Ma más széles körben alkalmazzuk, és népszerűségével együtt a vele kapcsolatos kérdésekkel is gyakrabban találkozhatunk. 

Az egyik visszatérő kérdéskör a leendő páciensek, érdeklődők körében, hogy melyek a fogimplantátum hátrányai. A fogimplantátum veszélyei általában addig foglalkoztatják az érdeklődőket, amíg maguk is túl nem esnek az első implantációs beavatkozáson. Amíg azonban nem szereznek saját, kézzel fogható tapasztalatot a fogbeültetés veszélyeit illetően, számos kérdés felmerülhet. 

Az alábbiakban a praxisunk során leggyakrabban felmerülő kérdéseket gyűjtöttük össze és válaszoljuk meg a fogimplantátum hátrányai kérdéskör kapcsán. 

A fogimplantátum hátrányai közé tartozik a hosszú kezelési idő?

Erre a kérdésre nehéz egyértelmű igennel vagy nemmel felelni. Először vegyük sorra a fogászati implantáció során alkalmazott kezeléseket.

A fogászati implantációhoz kapcsolódó beavatkozások

Ha csak a fogászati implantáció során elvégzett kezeléseket vizsgáljuk, ezek gyorsan lezajlanak.

 1. Állapotfelmérés, kezelés megtervezése

Az állapotfelmérés és a kezelés megtervezése egy-két órát vesz igénybe a páciens idejéből. 

 1. Az implantációs beavatkozás

Maga a tulajdonképpeni fogbeültetés az implantátum, azaz egy művi foggyökér beültetését jelenti. Helyi érzéstelenítésben történő rutin beavatkozás, nem vesz igénybe több időt, mint egy átlagos fogtömés vagy húzás. 

 1. Az implantátumra kerülő fogmű elkészítése és felhelyezése

implantátumra kerülő fogmű

Az utolsó lépés a gyógyulási idő elteltével az implantátumra kerülő végleges pótlás, korona vagy híd elkészítése és felhelyezése. Ez egy szintén rutinbeavatkozásnak számító, rövid kezelést jelent. 

A fogimplantátum gyógyulási ideje

A hosszú kezelési időt tehát nem sorolhatjuk a fogimplantátum hátrányai közé. Ellentétben a gyógyulási idővel, ami az implantátum beültetését követően 2-6 hónap is lehet. Ez alatt történik a beültetett implantátum integrációja az állkapocscsontba, ami egyébként speciális, kiváló minőségű implantátumokkal (pl. Straumann implantátumok) jelentősen csökkenthető. Ugyanakkor az ínyformázás, a vázpróbák és az esetleges csontpótló beavatkozások szintén növelhetik a fogászati implantáció időtartamát. 

Összefoglalva tehát a hosszú kezelési idő nem, de a gyógyulási idő említhető a fogimplantátum hátrányai között. Ugyanakkor ennek az időszaknak is köszönhető, hogy a végeredmény évtizedekig vagy akár élethosszig kitart. 

Ebből a szempontból a fogimplantátum kiemelkedően tartós, megbízható és komfortos megoldást jelenti a foghiány kezelésére. A több évtizednyi élettartamhoz viszonyítva pedig nem tűnik sokra a néhány hónapos gyógyulási idő. 

A fogimplantátum hátrányai: nem megfelelően kivitelezett fogbeültetés

A fogimplantátum veszélyei között sokszor halljuk, hogy esetleg egy rosszul megtervezett, pontatlanul beültetett implantátum lesz a végeredmény. A rossz szögben álló, helytelenül behelyezett fogimplantátum komplikációkat okozhat. Nem lehet rendesen terhelni, így legrosszabb esetleg akár a fogimplantátum kilökődése is bekövetkezhet. 

Szerencsére teljes biztonsággal kijelenthető, hogy ez az aggodalom alaptalan. Az ilyen jellegű problémák ugyanis teljes mértékben kivédhetőek a megfelelő állapotfelmérő vizsgálatok elvégzésével. A stabil, tartós fogimplantátum záloga ugyanis a megfelelő minőségű és mennyiségű csontállomány, amibe a fog beültetésre kerül. 

A precízen elvégzett CT-, illetve panorámaröntgen-vizsgálatokkal a csontállomány ellenőrizhető. Ha ez nem megfelelő, akkor a legtöbb esetben a már említett csontpótló beavatkozásokkal létrehozható a biztonságos és hosszú távon is tartós fogászati implantációhoz szükséges csontállomány.

pontatlanul tervezett implantátum

A fogimplantátum hátrányai: pontatlanul megtervezett fogimplantátum

Mivel ma már sok helyen a legkorszerűbb számítógépes eljárásokkal tervezik az implantátumokat, a pontatlan, rosszul illeszkedő fogimplantátumok nagyon ritkán fordulnak elő. A végleges felhelyezést ráadásul próbák előzik meg, amelyek során az esetleges pontatlanságokat kiigazítják a készülő implantátumon. 

Ha felkészült implantológushoz fordulunk, aki egy megfelelően felszerelt rendelőben végzi a fogászati implantációt, az ilyen jellegű hibáktól egyáltalán nem kell tartanunk. 

Fogimplantátum utáni fájdalom, duzzanat

Bármennyire is rutin eljárássá vált mára a fogászati implantáció, maga a fogbeültetés mégiscsak egy műtéti beavatkozás. Jóllehet az implantológus rendszerint igen gyorsan, mindenféle komplikációtól mentesen elvégzi, úgy, hogy a helyi érzéstelenítésnek köszönhetően a páciens legtöbbször semmiféle fájdalmat nem érzékel. 

Ám a műtét után, amikor az érzéstelenítő hatása elmúlik, fájdalom vagy akár duzzanat is jelentkezhet a kezelt területen. Ezek természetes tünetek egy ilyen beavatkozást követően, és az esetek többségében néhány nap, legfeljebb egy hét alatt maguktól elmúlnak. 

Amennyiben a fájdalom egy hét után sem szűnik meg, esetleg kifejezetten erősödik, illetve a duzzanat nem lappad le, komolyabb problémára gyanakodhatunk. Ilyenkor mindenképpen keressük fel ismét a kezelőorvost a panaszunkkal. 

Fogimplantátum utáni gyulladás

Fogimplantátum utáni gyulladás kialakulhat közvetlenül a fogbeültetés után. Ilyenkor valószínűleg a beavatkozás során kerülnek a kórokozók a sebbe, ami rövidesen elfertőződik. Az is előfordul, hogy az implantátum akár évekig panaszmentes, majd egyszer csak fertőzés keletkezik a közvetlen környezetében. 

Az utóbbi eset leggyakrabban akkor következik be, ha a páciens elhanyagolja a rendszeres, kellő alapossággal végzett fog- és szájápolást. A megfelelő szájhigiénia kialakítása és fenntartása ugyanis általában megakadályozza a különféle gyulladások kialakulását a szájüregben. 

Ezért fontos az alapos és precíz fogápolásra nagy hangsúlyt fektetni annak is, akinek fogbeültetése volt. Ennek érdekében kifejezetten érdemes a fogápolással, fogmosással kapcsolatos ismereteket, mozdulatokat elsajátítani a fogorvosi rendelőben a megfelelő szakértőtől, fogorvostól vagy dentálhigiénikustól. Azzal, hogy szakszerűen végezzük a fogak tisztítását, számos kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Ráadásul költséges fogászati kezelések elvégzését is megspórolhatjuk ezáltal. 

A fogimplantátum-kilökődés is a fogimplantátum hátrányai közé sorolható?

Természetesen ide sorolható, mi azonban mégsem sorolnánk ezt a fogimplantátum veszélyei közé. 

A fogimplantátum kilökődésének legtöbbször ugyanis a nem megfelelő szájhigiénia az oka. Pontosabban az ennek következtében létrejövő gyulladás az implantátumot övező lágyszövetekben. Még ekkor sincs jóvátehetetlen baj: ha a panaszok jelentkezésekor rögtön a fogorvosi rendelőbe sietünk, a gyulladás hatékonyan kezelhető. 

Az igazi probléma akkor jelentkezik, ha a gyulladás kezeletlen marad és átterjed magára az az implantátumra, illetve a csontszövetekre. A kezeletlen fogágybetegség ugyanis csonvesztést okozhat. Ennek következtében az implantátum meglazul majd kilökődik. 

A fogimplantátum-kilökődés elkerülése érdekében tehát:

 • kövessük a fogorvos utasításaitt a rendszeres és alapos fogápolást illetően,
 • az első rendellenesség, tünet észlelésekor haladéktalanul forduljunk orvoshoz,
 • legalább félévente vegyünk részt fogászati szűrővizsgálaton. 

A fogimplantátum ára 

A fogimplantátum ára, illetve az összeg, amibe a fogászati implantáció összességében kerül, sokak szerint túlságosan magas. De ha közelebbről is megnézzük, és figyelembe vesszük a fogimplantáumok lehetséges előnyeit is, már nem ennyire egyértelmű ez a kérdés. 

Ezen a grafikonon egy hagyományos, háromelemű híd költségei láthatóak (szürke vonal) egy implantációs fogpótlás költségeivel (zöld vonal) összehasonlítva:

fogimplantátum ára

Jól látszik, hogy a kezdeti költségek az implantátum esetében jóval meghaladják a hagyományos fogpótlás költségeit. Ha azonban hosszabb távra tekintünk, a hagyományos hídra költött összegek elérik a fogimplantátum költségeit. A 7. év után pedig egyértelműen a fogászati implantáció éri meg jobban. Mivel a fogimplantátumok sok esetben 10-20 évig, vagy ennél is tovább bírják, egyértelműen megállapítható, hogy ebben az esetben is az a megoldás kerül hosszabb távon többe, ami első látásra olcsóbbnak tűnik. 

A fogimplantátum előnyei

A teljesség kedvéért, hogy az érem másik oldalát is felvillantsuk, következzen néhány a fogimplantátumok kedvező tulajdonságai közül:

 • A hagyományos fogpótlásoknál kényelmesebb, komfortosabb megoldás.
 • A hagyományos fogpótlások átlagosan 8 évig bírják, utána cserélni kell őket. A fogimplantátumok esetében ez minimum 10-20 év, de akár élethosszig is kitartanak. 
 • Kímélik az ép fogak anyagát, mivel a hagyományos fogpótlásokkal, hidakkal szemben nem szükséges lecsiszolni a szomszédos fogakat.
 • Rágáskor a nyomás eloszlása az állkapocscsonton nagyon hasonló ahhoz, amit a természetes fogaknál tapasztalunk. Ezáltal a rágófunkciók 99%-ban rekonstruálhatók. 
 • Megállítja és megakadályozza a további csontvesztést. 
 • Könnyebb vele az étkezés, a rágás, az artikuláció és a beszéd is. 
 • Jelentősen javítja a páciens életminőségét. 

Miért forduljon hozzánk, ha fogászati implantáción gondolkodik vagy ezzel kapcsolatos kérdése van?

Rendelőnk a felhasznált anyagok és eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez fogpótlások esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!