Egy fájó fog nagyban megkeserítheti életünket, pedig minél tovább halogatjuk a fogorvosi vizitet, annál rosszabbul járhatunk. Mi áll a gyulladt fog hátterében? Miért alakul ki, milyen panaszokat okoz, illetve milyen kezeléseket alkalmazunk pácienseink gyógyulásáért?

A foggyulladás okai és tünetei

A foggyulladás leggyakoribb okai a fog anatómiájával magyarázhatóak meg. Minden fog zománcból, dentinből és a fogbélből áll. A fogbél, más néven pulpa idegeket és ereket tartalmaz, amely megbetegedhet, általában a kívülről a belsejébe vándorló baktériumok miatt. 

A baktériumok leggyakoribb behatolási pontja a fogszuvasodás. Ha egy fog túl sokáig szenved káriesztől, a baktériumok idővel tovább terjednek a dentinben. A dentin kis csatornákon keresztül kapcsolódik a pulpához, a fogbél ideg- és érállománya pedig idővel szintén megbetegszik. A baktériumok végül leereszkednek a fog gyökeréig, ez pedig foggyökérgyulladáshoz vezet. 

A fogszuvasodáson kívül más betegség miatt is kialakulhat gyulladt fog. Ilyenek például:

 • a rosszul záró tömések,
 • a mechanikus kiváltó okok, mint a fogcsikorgatás,
 • a rések vagy (mikro)repedések a fogban,
 • az íny betegségei (parodontitis), illetve
 • a kezeletlen, meglazult vagy törött fogak.

A pulpitisz, azaz a fogbélgyulladás legszembetűnőbb tünete az erőteljes, sokszor lüktető fogfájás, ami a fogra és a fogínyre gyakorolt bármilyen nyomásra, valamint hidegre, melegre fokozódik.

A gennyes fog és a tályog

A fájdalom a fog gyulladását jelzi a korai stádiumban. Ha ezt figyelmen kívül hagyják vagy gyógyszeres kezeléssel megszüntetik, a fertőzés gyakran továbbterjed, ami a felduzzadt arcban és a fogtályogban mutatkozhat meg.  A tályog a szájüregben többnyire a foggyökér gennyes gyulladását jelenti, ami fertőzés következtében alakul ki. Fontos azonban tudni, hogy a fogfájás megszűnése után is létrejöhetnek. A fájdalommentesség ilyenkor az elhalt fogat jelzi, de semmiképpen sem jelenti a gyulladás megszűnését. Ráadásul az elhalt fogak hamar elveszítik stabilitásukat, és a rendszeres rágóterhelés alatt könnyen eltörnek.

A gyulladt fog mellékhatásai

A foggyulladás tünetei jelentkezésekor fontos, hogy minél előbb orvoshoz forduljunk, és megelőzzük a fog elhalását, illetve az esetleges komolyabb szövődményeket. 

Milyen egyéb tünetek jelentkezhetnek?

 • Érzékeny vagy duzzadt nyirokcsomók a nyakon,
 • láz,
 • rossz szájíz, illetve
 • kellemetlen lehelet.

Ha a fogat nem kezelik, a fertőzés az egész szervezetben is tovább terjedhet, ami potenciálisan életveszélyes is lehet. 

A foggyökérgyulladás kezelése

Kezdetben a fájdalomcsillapítók elnyomhatják a tüneteket, de a hatás lejárta után a fájdalom újra jelentkezik. Ráadásul a fájdalomcsillapítók hosszú ideig történő szedése nem megoldás: hosszú távon akár életveszélyes szervi károsodáshoz is vezethetnek a májban vagy a vesében.

A fogorvos a tünetek súlyosságától függően dönt a gyulladt fog kezeléséről. 

 • Korai stádiumban, amikor a fogak még életképesek, elegendő a szuvasodás kezelése és az érintett fogak tömése. A fogbél ezután teljesen helyreállhat, ám gyakran a pulpa károsodása már túl kiterjedt. 
 • Ilyenkor kerül sor a gyökérkezelésre. A gyulladt fogat feltárjuk, hogy eltávolítsuk az érintett  szöveteket a fog belsejéből, amelyet többször is megtisztítunk antibakteriális öblítőoldatokkal. Ezt követi többnyire az ideiglenes tömés fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel. A második kezelés során a gyökérkezelt fogat egy gyökértömő pasztával zárjuk le, végül pedig a fog egy újabb tömést vagy koronát kap, attól függően, hogy a fogat helyre kell-e állítani. 
 • Egyes betegeknél krónikus gyulladás is kialakulhat például régebbi gyökértömések alatt. Ilyenkor gyökércsúcs reszekciójára lehet szükség, ami egy kisebb sebészeti beavatkozás a gyökércsúcs eltávolítására. 
 • Bizonyos esetekben azonban az egész fogat el kell távolítani. A foghúzás akkor javasolt, ha a fog elhalt, és nem lehet már megmenteni.

A gyulladt fog röntgenképe

A gyulladt fog röntgenfelvétele segíthet az elváltozások felismerésében. Fogorvosa így azt is megállapíthatja, hogy a fertőzés nem terjedt-e tovább, és nem okozott-e tályogot más területeken. Ehhez viszont már CT-vizsgálatra is szükség lehet bizonyos esetekben. 

foggyökér gyulladás

A gyulladt fog, feldagadt arc kezelése otthon házilag

Fontos megjegyezni, hogy a házi gyulladáscsökkentő gyógymódok nem helyettesítik a szükséges fogászati kezelést! A legjobb esetben a fogorvosi vizitig enyhíthetik a fájdalmat, vagy ellensúlyozhatják a gyulladás gyors terjedését.

Gyulladáscsökkentő fogra: mit vessünk be?

A gyulladt fog borogatása segíthet rajtunk, ám a hideg borogatás előrehaladott állapotban már nem lesz jó hatással ránk. A gennyes gyulladásra viszont a meleg párakötés jó megoldás lehet. 

 • A szegfűszegolaj időszakosan enyhítheti a fogfájás okozta fájdalmat és duzzanatot. Ehhez a házi fogfájás elleni szerhez tegyen néhány csepp szegfűszegolajat vattára. Óvatosan dörzsölje át a vattapamaccsal a fájdalmas területet a fogán vagy az ínyén. A szegfűszegolaj eugenolt, egy természetes érzéstelenítőt tartalmaz, de nem gyógyítja meg az alapproblémát. 
 • A szájüreg meleg sós vízzel való öblögetése enyhülést hozhat. Ehhez adjon néhány teáskanál sót egy csésze meleg vízhez, öblögessen vele, majd köpje ki. A meleg víz enyhíti a fájdalmat, a só pedig csökkenti az ínyszövet duzzanatát. Ezek a hatások azonban szintén csak átmenetiek.

Foggyulladásra gyógyszer a házipatikából

A fogfájás enyhítésére a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is alkalmazhatóak. Az acetilszalicilsav (aszpirin) hatóanyag segíthet a gyulladás ellen, akárcsak az ibuprofen, mivel ezek a gyógyszerek gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak, és nem tartalmaznak kortizont. 

Ezek a szerek ugyen enyhülést nyújthatnak, amíg a fogorvosi találkozóra vár, de ha nem fordul szakemberhez, a fog állapota romolhat. A foggyulladás nagyban elkerülhető a megfelelő szájhigiénia gyakorlásával és fogorvosa rendszeres látogatásával. Az édességek és a cukros üdítők fogyasztásának csökkentése vagy elhagyása szintén segíthet.

Fogfájástól szenved? Látogasson el kiválóan felszerelt rendelőnkbe!

Ha gyulladt fogra gyanakszik, a legjobb, ha mielőbb felkeres bennünket! Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

foggyulladás kezelése

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.