Mi az a fogszuvasodás? Mit kell tudni a fogszuvasodás folyamatáról? Lehetséges a fogszuvasodás megállítása vagy visszafordítása? Cikkünkben minden kérdésre választ adunk. 

A fogfájás okai között az egyik leggyakoribb a fogszuvasodás, amely globálisan és Magyarországon is népbetegségnek számít. A Föld lakosságának mintegy 90%-a találkozik ezzel a betegséggel valamilyen formában az élete során. Egy 1996-os felmérés szerint pedig Magyarországon már a 12 éves korosztálynak is 84,5%-át érinti a fogszuvasodás. A tapasztalatok szerint sajnos ezek a számok azóta sem javultak jelentős mértékben.

Mi az a fogszuvasodás pontosan?

A latin orvosi szakszó, a caries jelentése magyarul fogszuvasodás. Az elnevezés onnan ered, hogy régen a betegséget a korhadt fát rágó kártevőhöz hasonló fogszúnak tulajdonították (ami persze nem létezik.)

A fogszuvasodás valójában a fogat felépítő keményszövetek erodálódása, ami a fog külső felszínétől a belseje felé terjed. A fogszuvasodást a fog ásványianyag-tartalmát kioldó hatások túlsúlyaként is leírhatjuk az ásványi anyagok beépülését segítő folyamatokhoz képest. 

A kezeletlen fogszuvasodás eredményeként a fogzománc fokozatosan veszít vastagságából, törékennyé válik. Végül eltörik, a fogszuvasodás pedig közben eléri a fogbelet, és legrosszabb esetben a fog elvesztése is bekövetkezhet. 

A fogszuvasodás kialakulása

A fogszuvasodás okait vizsgálva az alábbi három tényező játszik a legfontosabb szerepet:

 • finomított cukrokban, erjeszthető szénhidrátokban gazdag táplálkozás,
 • az ezeket lebontó, savtermelő baktériumok működése,
 • és a nem megfelelő szájhigiénia.

De tulajdonképpen miért alakul ki a fogszuvasodás? A szénhidrátokban, főleg finomított cukrokban gazdag táplálékok a szájüregbe kerülve savas kémhatást eredményeznek. Ez pedig önmagában is hozzájárul a fogzománc károsodásához. 

Ugyanakkor ezek az élelmiszerek a szájban található, a szénhidrátbontó baktériumok táplálékaként is szolgálnak. Ezek a baktériumok savakat termelnek, amelyek tovább oldják a fozománcban található ásványi anyagokat. Ráadásul egy ragadós, lepedékszerű anyagot is kiválasztanak, ami már az étkezés után 20 perccel újra megtapad még a korábban alaposan megtisztított fogak felszínén is. 

Emellett az említett plakk különösen kedvező körülményeket teremt ezeknek a káros baktériumoknak, amelyek nagymértékben elszaporodnak benne. Így tovább nő a savtermelés és a plakképződés, a fogzománc eróziója fokozódik, vagyis beindul egy ördögi kör. Ha a folyamatot nem szakítjuk meg, szinte biztos, hogy fogvesztéssel végződik.

 

Minél gyakrabban fogyasztunk cukros ételeket, minél több időt töltenek ezek a szájüregben, és minél több idő telik el az étkezések és a fogmosás között, annál nagyobb a fogszuvasodás valószínűsége. 

Lehetséges a fogszuvasodás megelőzése?

A válasz a kérdésre, hogy lehetséges – sőt, a megelőzés sokkal inkább javasolt, mint az utólagos kezelés. 

A fogszuvasodás megelőzése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, napi kétszeri fogmosás. A fogakon képződő lepedéket ugyanis csak az alapos, minden részletre, zugra kiterjedő mechanikus tisztítással lehet eltávolítani. A fogmosás ideális esetben legalább 4 percig tart, de 2 percnél rövidebb semmiképpen ne legyen. 

Mivel a fogszuvasodás kialakulása a fogközökben is igen gyakori, ajánlott a fogselyem vagy a fogköztisztító kefe rendszeres, minimum napi egyszeri használata. A fogmosás helyes és hatékony technikájáról érdemes megkérdezni a fogorvosunkat, mert egy néhány perces felvilágosítás segítségével a napi fogápolás a korábbinál nagyságrendekkel hatékonyabb lehet. A megfelelő és rendszeres fogápolással pedig nem csak a fogszuvasodás, de számos más, a fogakat fenyegető betegség, például a fogágybetegség kialakulása is hatékonyan megelőzhető. 

A fogszuvasodás megelőzése érdekében a fentiek mellett érdemes csökkenteni a cukros ételek, és főleg a cukros italok fogyasztását. Amennyiben mégis fogyasztunk ilyeneket, fél órával később ajánlott fogat mosni. 

A fogszuvasodás okai között a cukros ételek fogyasztása előkelő helyen van. A fogszuvasodás megelőzése érdekében ezeket kerüljük.

További fontos tényező a fluoridos fogkrémek használata, illetve, hogy legalább félévente látogassunk el a fogorvosi rendelőbe egy kontrollvizsgálatra. 

Ha a felsoroltakat megtesszük, nem kell aggódnunk a fogszuvasodás miatt. 

Melyek a fogszuvasodás szakaszai?

A fogszuvasodás folyamata több, egymástól elkülöníthető stádiumra tagolható. 

1. Fehér pöttyök a fog felszínén

A fog felületén képződő lepedék, ahogyan már említettük, a baktériumok melegágya. Ezek a baktériumok az elfogyasztott ételekben található cukrokat lebontják. Az így keletkező sav pedig kivonja a fogakban található kalciumot. Ilyenkor a fog felületén fehér foltok figyelhetőek meg. Ebben a fázisban a fogszuvasodás még könnyen megállítható, illetve visszafordítható. 

2. A fog felszíne megreped 

Az 1. pontban ismertetett folyamat következtében a szilárd foganyag ásványianyag-egyensúlya megbomlik. Vagyis kevesebb kalcium és foszfát épül be a fogba, mint amennyi távozik belőle. Ennek következtében a fogzománc törékennyé válik, a szuvasodás súlyosbodik, a fog felszíne megrepedhet.

3. A fogszuvasodás eléri a dentint

A fog szilárd anyagának a fogzománc alatti rétegét nevezzük dentinnek. Megfelelő kezelés hiányában a szuvasodás tovább terjed, és a dentint is bontani kezdi. Ennek tünete a fogfájás, ami intenzív, kifejezetten éles is lehet. 

4. A fog kilyukad

A fogzománc és a dentin szervetlenanyag-tartalma tovább csökken, így végül a fogban üreg alakul ki. Ekkor már csak fogtömés segítségével kezelhető a szuvasodás. 

5. A szuvasodás továbbterjed a pulpára

A pulpa vagy fogbél a fog belső, legérzékenyebb része. Az itt található sejtek hozzák létre a dentin anyagát. De itt vannak a foghoz kapcsolódó idegek, nyirokcsatornák és vérerek is. Amikor a fogszuvasodás eléri a pulpát, gyulladás jön létre és genny keletkezik, de akár tályog is képződhet. Mivel az idegek is itt találhatóak, ezt a fázist általában szintén igen éles fájdalom jellemzi. 

6. A fog elpusztul

A kezeletlen fogszuvasodás továbbterjedhet a foggyökér csúcsára, majd az állkapocs csontállományára. További szövődmények is kialakulhatnak (pl. bedagad az íny vagy a nyelv, csonthártyagyulladás keletkezik stb.) Ezen a ponton általában a fogban keletkezett lyuk mérete is jókora. Így általában az egyetlen lehetőség a fog eltávolítása. 

A fogszuvasodás visszafordítása, megállítása

A fogszuvasodás kezelése attól függ, hogy a betegség milyen stádiumban van. A legtöbb megbetegedéshez hasonlóan annál könnyebb és gyorsabb a kezelés, minél hamarabb felfedezzük a problémát. 

A fogszuvasodás kezelése legtöbbször a lyukas fog tömését jelenti.

Mivel kezdetben a beteg egyáltalán nem érzékel fájdalmat, érdemes legalább félévente fogászati vizsgálaton részt venni. A rendelőben ugyanis gyorsan fény derül még a kezdeti stádiumban lévő fogszuvasodásra is. 

 • A kezdődő fogszuvasodás hatékonyan megállítható, illetve visszafordítható alapos, a fogközök tisztítását is magában foglaló, rendszeres fogápolással, illetve a megfelelő, fluoridos fogkrémek, ecsetelők használatával. 
 • Amennyiben a betegség előrehaladottabb, és a fogban lyuk keletkezett, de a szuvasodás még nem érte el a fogbélt, a megoldás a szuvas fog kitisztítása és a fogtömés
 • Ha a szuvasodás a pulpára is átterjedt, a súlyosságától függően tömés, gyökérkezelés vagy szájsebészeti műtét, illetve a fog eltávolítása is szóba jöhet. 

Egy megbízható szájsebészeti klinika Budapest szívében – miért válasszon bennünket, ha fogszuvasodással küzd?

Rendelőnkben önnek is segítünk a fogszuvasodás ellen!

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panorámaröntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk. 

Bármik is legyenek a fogszuvasodás okai, rendelőnkben van rájuk megoldás.

Amennyiben felkeltettük az érdeklődését, kérdéseit felteheti, illetve időpontot foglalhat a  +3612013196-os telefonszámon, vagy weboldalunkon keresztül.

Szeretettel várjuk, ha kezelésre van szüksége!