Mi okozza a törött vagy repedt fogakat? Melyek a letört fog veszélyei, és miért érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, ha letört a foga?

A repedt, a törött és a kettétört fog típusai

A fogak számos okból letörhetnek, megrepedezhetnek, többek között:

 • a fogcsikorgatásból eredő nyomás miatt;
 • ha a fogtömések olyan nagyok, hogy gyengítik a fog szerkezetét;
 • a kemény ételek, például jég, a diófélék vagy a kemény cukorkák rágása;
 • ütések, traumák például autóbaleset, sportsérülés kapcsán; illetve
 • az életkor miatt, a legtöbb törés és repedés ugyanis 50 év felett fordul elő.

A letört fog veszélyei közé tartozik, hogy a leváló darab alatt védtelenül maradhat a fogbél, ami komoly fájdalmakat okozhat.

 • A kisméretű repedések a fogzománcban nem okoznak panaszokat, és nem igényelnek kezelést sem.
 • A fogtömés körül keletkező törések általában nem érintik a fogbélt, ahol az idegek vannak, és ennek következtében nem járnak panaszokkal sem.
 • Az íny vonalát el nem érő törések esetén többnyire menthetőek a fogak, ha azonban a repedés az íny vonaláig ér, akkor lehetséges, hogy a fogat ki kell húzni. A fog megmentésére a legjobb esélyt az azonnali kezelés nyújtja.
 • Ha a törés kiterjedt, és az ínyvonal alá húzódik, az idegek is érintettek lehetnek, ami idegsérüléssel és komoly fájdalommal járhat.
 • A gyökérbe hatoló repedés könnyen elfertőződhet, ami gyulladást okozhat, így nagy eséllyel a fogat ki kell húzni.

A letört fog pótlása

A letört fogat nem csak töméssel hozhatjuk helyre, hiszen a kezelés függ a fog elhelyezkedésétől a szájüregben, a törés mértékétől, a rendelkezésre álló foganyag mennyiségétől, illetve attól is, hogy a repedés kiterjed-e az íny vonaláig.

Íme néhány kezelés, amelyet fogorvosa a törött fog kezelésére javasolhat:   

 • Fogászati ragasztás, bonding, ami helyreállíthatja a fog kisebb hibáit, repedéseit.
 • Ha a fogtörés kicsi, fogorvosa dönthet úgy, hogy kompozit töméssel  javítja a fog megjelenését és funkcionalitását. Javasolhat részleges fogkoronát is, amely enyhe vagy közepes mértékű fogsérülések kezelésére szolgál, és csak a fog érintett részét fedi le.
 • Ha a törés egészen az íny vonaláig ér, és károsította a foggyökeret, gyökérkezelésre lehet szükség.

Az ínyig letört fog felépítése

Ha az ínyig letört fog menthető, fogorvosa koronát javasolhat. Miután a szakember eltávolította a fog szuvas vagy törött darabjait, előkészíti a fog megmaradt részeit a fogkorona lenyomatának elkészítéséhez, amelyet egy külső laboratóriumba küldenek, ahol elkészítik a végleges koronát. 

Az ínyvonal alatt törött fogat gyakran el kell távolítani. Ilyen esetekben a helyreállítás egyik legjobb módja a fogászati implantátum. Az implantátumot beágyazzuk az állcsontjába, és egy felépítménnyel, valamint egy fogkoronával látjuk el, hogy valósághű és természetes megjelenésű fogpótlást biztosítsunk.

Tipp: Szeretne többet tudni a törött fogak kezelési lehetőségeiről? Olvassa el A letört fog okai, tünetei és kezelése című cikkünket további hasznos információkért.

gyökérkezelt fog letört

A letört fog veszélyei

A fog éles törésvonala irritálhatja a nyelvet vagy a szájüreget, illetve ha a törés az ideghez közel van, különböző érzeteket tapasztalhat, amelyek az enyhe hideg- és melegérzékenységtől a szinte elviselhetetlenül erős fogfájásig terjedhetnek. Éles nyilallást is érezhet, ha ráharap a sérült fogra, ezért fontos, hogy minél előbb fogorvoshoz forduljon, hogy megelőzze az ideg további károsodását. A kezeletlen fogaknál gyulladás jelentkezhet, amelyek fogászati gócot képezhetnek, és számos panaszt, például hajhullást, bőrbetegséget okozhatnak.

A legtöbb esetben azonnali kezeléssel megelőzhetők a súlyos szájüregi problémák. Ellátatlanul viszont a törött fogak súlyos problémákhoz vezethetnek. A kezeletlen fogtörés a fog és az íny maradandó károsodását eredményezheti. A kutatások szerint kapcsolat áll fenn az előrehaladott fogágybetegségek és a szívbetegségek között is a szájüregen túlra terjedő baktériumok véráramba jutása miatt.

Letört, megrepedt a foga? Keresse rendelőnket!

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.

fogászat budapest