A sinus lift, más néven arcüregemelés a szájsebészeti műtétek sorába tartozik. Mikor van szükség az elvégzésére, milyen típusai vannak az eljárásnak, hogyan zajlik a beavatkozás, és mit kell tudni a gyógyulásról?

A sinus lift jelentése: arcüregemelés

A fogászati implantátumoknak, akárcsak maguknak a fogaknak, erős alapokra van szükségük ahhoz, hogy hatékonyan tudják ellátni a feladatukat. Foghiány vagy fogágybetegség miatt az állcsont azonban meggyengülhet, és csontvesztés alakulhat ki, így nem marad elegendő csontanyag az implantátum elhelyezéséhez.

A felső állcsont hátsó örlőfogaknál lévő része hagyományosan az egyik legnagyobb kihívást jelentő terület a fogászati implantátumok sikeres beültetése szempontjából, mivel a csont mennyisége és minősége bizonyos esetekben nem elegendő a beavatkozáshoz, ráadásul a sinushoz, vagyis az arcüreghez is közel esik. A sinus lift műtét segíthet korrigálni ezt a problémát az arcüreg megemelésével és a fogászati implantátumok behelyezéséhez szükséges csontpótlás kialakításával.

Sinus lift műtét típusai és az eljárás menete

Több technika is alkalmazható az arcüreg megemelésére és az új csontállomány kialakulásának lehetővé tételére. A két leggyakoribb megoldás a következő:

Nyitott sinus lift (lateral window technique):

 • Ez a módszer akkor használatos, ha a meglévő csontmagasság nagyon alacsony, általában 4 mm-nél kevesebb.
 • A műtét során egy kis nyílást készítünk az ínyen és az állcsont oldalsó részén, amelyen keresztül elérjük a sinust.
 • A sinus membránt óvatosan felemeljük, majd a kialakult térbe csontpótló anyagot helyezünk.

Zárt sinus lift (osteotome technique):

 • Ez a módszer kevésbé invazív, és akkor alkalmazzák, ha a meglévő csontmagasság legalább 4-5 mm.
 • Az implantáció helyén egy kis lyukat fúrunk, majd a sinus membránt finoman felemeljük.
 • A szükséges csontpótló anyagot a lyukon keresztül helyezzük be.

Az arcüregemelés menete

A sinuslift eljárás előtt a szájsebésznek fel kell mérnie a felső állcsont állapotát, amiben a fogászati röntgenfelvételek vagy a CBCT segíthet, majd ezután a beavatkozás megtervezése következik.

 • A műtétet helyi érzéstelenítésben végezzük, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat a beavatkozás közben.
 • A kiválasztott technikától függően nyílást készítünk  az állcsonton keresztül. Nyitott sinus lift esetén az állcsont oldalsó falán készítünk egy kis ablakot, míg zárt sinus lift esetén az implantációt érintő területen keresztül dolgozunk.
 • A sinus membránt óvatosan felemeljük a nyíláson keresztül, vigyázva, hogy ne sérüljön.
 • A kialakult üregbe csontpótló anyagot helyezünk be, amely elősegíti a csont regenerálódását és megfelelő alapot biztosít az implantátumnak.
 • Az ínyen végzett bemetszéseket varratokkal zárjuk le.

A csontpótlás lehetséges anyagai

Az eljárás során többféle csontpótló anyagot lehet használni:

 • Az autogén csontpótló saját csontból vett graft.
 • Xenograft, vagyis állati eredetű csontszövet.
 • Alloplasztikus, szintetikus csontpótló anyag.

Sinus lift műtét után

A sinus lift utáni duzzanat sokaknál előforduló szövődmény, ami mellett némi kellemetlen érzet még felléphet, különösen az első két-három napban. A varratokat a beavatkozás után hét-tíz nappal távolítjuk el.

A felépüléshez szükséges teendők a következők:

 • A műtétet követő 24 órában nem szabad öblögetni, mert ez gátolhatja a gyógyulást és vérzéshez vezethet. Legyen óvatos evés közben; fontolja meg a jegelést és a vény nélkül kapható gyógyszerek használatát a fájdalom kezelésére.
 • 28-72 órával a műtét után kerülje a fogmosást a műtött terület körül. Az első 24 órás időszak után naponta néhányszor gargalizáljon sós vízzel, különösen étkezések után. Ha három nap elteltével fokozott fájdalmat, duzzanatot vagy vérzést tapasztal, forduljon fogorvosához.
 • A műtét után 7-10 nappal antibiotikumokat fog kapni a fertőzések megelőzésére. Amíg a varratok bent vannak, ne igyon szívószállal, illetve kerülje a dohányzást ebben az időszakban.

Arcüreg emelés tapasztalatok: az arcüregemelés hozzájárulhat a sikeres implantációhoz

Teljeskörű fogászati és szájsebészeti kezelések Budapest szívében

A sinus lift ára a felhasznált csontpótló anyag mennyiségétől és típusától, valamint a beavatkozás összetettségétől függ, alapárainkról ide kattintva tájékozódhat. Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.