Az elhalt fog olyan állapotra utal, amikor a fogban megszűnik a vér áramlása, ami a fogbél pusztulásához vezethet. Mi okozhat fogbélelhalást, milyen tünetek jelentkezhetnek, és hogyan lehet kezelni, illetve megelőzni ezt a súlyos fogászati problémát?

Az elhalt fog tünetei

A fog három rétegből áll: zománc, dentin és pulpa. A pulpa, vagyis a fogbél tartalmazza a vérereket és az idegeket, amelyek károsodása fogbélelhaláshoz, majd akár a fog kieséséhez is vezethet. Veszélyes lehet azonban megvárni, amíg ez bekövetkezik, mivel az érintett fog elfertőződhet, ami hatással lehet az állkapocsra és a többi fogra is.

Ha valami megzavarja a fog vérellátását, a két fő tünet, amit észlelhetünk, az a fájdalom és az elszíneződés.

Fogidegfájdalom, nyomásra érzékeny fog

Bár előfordulhat, hogy egyáltalán nem jelentkezik fájdalom, a kellemetlen, feszítő érzés gyakran az elhalt fog első tünete. A fájdalom az enyhétől a szélsőségesig terjedhet, amit a fertőzés és a duzzanat okoz a fog belsejében, ahogy nyomást gyakorol a fogban lévő idegekre. Miért érezhet fájdalmat, ha az ideg elhalt? Mert az érzet nem a fog belsejéből, hanem a fog külső oldalán, az úgynevezett gyökérhártyán található rendkívül érzékeny idegvégződésekből ered. A fájdalom hátterében fertőzés is állhat rossz lehelettel, szájízzel és az ínyvonalnál megjelenő duzzanattal társulva.

Szürke, fekete fogak

A fog vérellátásának hiánya miatt a fog színe megváltozik: kezdetben sárgás színűvé, majd szürkévé, végül feketévé válhat. A színváltozás általában azért következik be, mert a vörösvértestek elhalnak.

fekete fog mitől lehet

A rohadt fog és a fogbélgyulladás okai

A fogbélelhalás a fogbélgyulladás utolsó stádiuma, amelyet a következők okozhatnak: 

 • Kezeletlen és a fog mélyére hatoló szuvasodás.
 • A fogat ért trauma, amely megzavarja a fog vérellátását.
 • Egy fogon végzett többszörös invazív kezelés.

Ha a szuvasodást nem kezelik időben, akkor a fog rothadása végül elérheti a pulpát, és utat nyithat a baktériumoknak a fogba való bejutáshoz, ami az idegek elhalásához vezethet.

A fogbélelhalás menete

 • Megindul a szuvasodás vagy fogsérülés következik be.
 • Baktériumok jutnak be a fogbélbe.
 • Az egészséges pulpa megpróbál megküzdeni a baktériumokkal. 
 • A fertőzés duzzanatot okoz, ami fájdalommal járhat.
 • A fogideg nem jut oxigénhez és a tápanyagokhoz.
 • A fog vérellátása csökken vagy teljesen leáll.
 • A pulpa elhal.

Az elhalt fog gyógyítása

Az elhalt fog röntgenképe segíthet a diagnózis felállításában, de árulkodó lehet, ha a fog a melegre reagál inkább, és ha a tünetek este vagy éjszaka hevesebben jelentkeznek. A korai kezelés létfontosságú: még akkor is, ha nem jelentkeznek a tünetek, csak gyanítja, hogy elhalt a foga, orvoshoz kell fordulni, mivel a folyamat a későbbiekben rendkívül fájdalmas lehet. Fogorvosa gyökérkezelést végezhet az érintett fogon, illetve alternatív megoldásként foghúzásra is sor kerülhet.

A gyökérkezelés célja, hogy a fogból és a gyökérből a fertőzött területet eltávolítsunk. Ezt követően a területet megtisztítjuk és lezárjuk, hogy megelőzzük a további fertőzést. A gyökérkezelés hosszadalmas folyamat, így többször is fel kell keresnie a fogorvost. A gyökérkezelés után következhet a végleges fogtömés, és mivel az érintett fogak törékenyebbek lehetnek, fogkoronára is szükség lehet. Ha a fogat nem lehet megmenteni gyökérkezeléssel, előfordulhat, hogy teljesen el kell távolítani. Ezt követően implantátummal vagy híddal lehet pótolni a foghiányt.

A fogsérülések megelőzése nem mindig egyszerű, bár bizonyos sportokat űzőknek ajánlott ínyvédő vagy szájvédő viselése. A megfelelő szájhigiénia, beleértve a fogmosást és a fogselyem használatát, a kulcs a fogelhalás megelőzéséhez, hogy megakadályozzuk a szuvasodás kialakulását. Az is fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, mivel a fogaknak vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. A rendszeres fogorvosi kontrollt sem szabad elhanyagolni, ahogy a fogkő-eltávolítás sem maradhat el félévenként.

fogászat budapest

Elhalt, szürke fogak kezelése profi fogászati rendelőnkben

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.