A fogászati implantátumok jelentik a legjobb megoldást a hiányzó fogak pótlására, mivel hatékonyan javítják a rágófunkciót, és esztétikailag is helyreállítják a mosolyt. Mit kell tudni a fogimplantátumok beültetés előtti és utáni teendőkről?

Mi történik a fogimplantátum beültetés előtt?

  • Ha fogimplantátumokat szeretne, először is egy konzultációra lesz szüksége választott fogorvosával. Ennek során kikérdezik a kórtörténetéről, hiszen bizonyos krónikus betegségek,  például a cukorbetegség vagy a magasvérnyomás-betegség, befolyással lehetnek a beavatkozás sikerére.
  • Megvizsgálják a harapást, valamint az íny és az alveoláris csont állapotát is, hogy biztosan tudják, hova kell az implantátumot behelyezni, és hogy melyik méret lenne az ideális. Amennyiben fogszuvasodást, ínybetegségeket és harapási rendellenességeket diagnosztizálnak, ezeket mind kezelni kell az implantációs műtét megkezdése előtt.
  • A sikeres implantációs kezelés érdekében megfelelő csontmennyiségre van szükség. Ha a fogorvos a röntgenfelvételen úgy látja, nincs elegendő csont, amely megtámasztja és körülveszi az új implantátumot, akkor javasolhatja a csontpótlást.
  • Szükség lehet a röntgen mellett CT-vizsgálatra is. A komputertomográfia keresztmetszeti képeket készít, amelyek pontos információt adnak a csontok elhelyezkedéséről.
  • Fontos megbeszélni a fogorvossal, hogy jelenleg milyen gyógyszereket szed a páciens, és hogy ezek mennyire befolyásolják a beavatkozást. Ez azért is fontos, mert egyes gyógyszerek véralvadásgátlót tartalmazhatnak, ami problémákat okozhat a beavatkozás során.

A fogimplantátum beültetés menete

A konzultáció és az esetleges csontpótlás után helyi érzéstelenítésben sor kerülhet a fogászati implantátum behelyezésére, azaz a fogbeültetésre. A fogimplantátum valójában egy, a foggyökér funkcióját ellátó fémcsavar, amelyet beépítenek az állkapocscsontba. Az implantációs csavarra rögzítik a közti elemet, amely összekapcsolja a csavart a felépítménnyel. Fontos, hogy az implantátum szervesen összeforrjon a meglévő csontszövettel, ezért a beavatkozás után egy 2-6 hónapos gyógyulási idő következik.

Tipp: Kérdései vannak a fogimplátum utáni sebgyógyulás kapcsán, vagy kíváncsi a belültetés, illetve a csontpótlás utáni étkezésre? Olvassa el a Fog implantátum gyakori kérdések és a Fog implantátum árak című cikkeinket is hasznos információkért.

A fogimplantátum beültetés utáni fájdalom és vérzés

Gyakori kérdés, hogy a fog implantátum meddig fáj implantáció után. A fogászati implantátumok beültetése után némi kellemetlenség felléphet, amely fájdalomcsillapító tabletta szedésével orvosolható. A legjobb, ha a tablettákat a helyi érzéstelenítés elmúlása előtt és a kezelést követő első 48 órában rendszeres időközönként szedi a páciens.

A műtét után a sebre helyezett gézt határozott nyomással a helyén kell tartani azon a területen, ahol a fogászati implantátumot behelyezték. Ha továbbra is erős vérzés jelentkezik, ki kell cserélni a régit egy új gézre, és ismét határozottan rá kell harapni, viszont kerülni kell az erőteljes szájöblítést, illetve a rágást az adott területen. A gyógyuláshoz fontos a megfelelő szájhigiénia, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellőzése.

A fogimplantátum beültetés utáni étkezés és szájhigiénia

Szintén gyakori kérdés, hogy a fogimplantátum után mit lehet enni? A fogbeültetés utáni első 24 órában folyékony vagy puha ételekből álló étrend ajánlott, a későbbiekben pedig ügyelni kell arra, hogy a páciens ne rágjon közvetlenül az implantátum helyén a gyógyulási idő alatt. Kerülni kell a kemény, ropogós vagy fűszeres ételek fogyasztását is.

Csakúgy, mint a természetes fogakat, az implantátumokat is rendszeresen kell ápolni. A speciálisan kialakított kefék, például a fogak közé csúsztatható fogköztisztító kefe segíthet megtisztítani a fogak, az íny és a felépítmény körüli zugokat. Emellett az implantátumok hosszú élettartamának megőrzéséhez rendszeres fogászati kontroll és évente legalább egyszer fogkő-eltávolítás is szükséges.

fog implantátum beültetés után mi a teendő? a fogorvos válaszol

Teljes körű fogászati kezelések Budapest szívében

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:

  • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
  • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
  • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
  • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
  • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.