Ha fogászati implantátumokon gondolkodik hiányzó foga vagy fogai pótlására, nagy valószínűséggel felmerül Önben néhány kérdés. Vajon ez a legjobb megoldás számomra? Természetesnek tűnnek majd a fogpótlások? Milyen esetleges kényelmetlenségekkel jár a beavatkozás, és mennyibe fog kerülni? Hogy segítsünk meghozni a döntést, összegyűjtöttük a rendszeresen előforduló témaköröket, amelyekkel a rendelőben találkoztunk. Fog implantátum gyakori kérdések. 

Milyen fogászati implantátumot válasszak?

A fogimplantátum egyik legnagyobb előnye, hogy behelyezéséhez nem kell lecsiszolni a szomszédos, egészséges fogakat, így stabilabb és tartósabb fogpótlások készíthetők. Ráadásul még a csontállományt is megóvjuk, ezáltal az arc struktúrája is ép maradhat, azaz a csontvesztés miatt nem esik be az arc.  A fogászati implantáció segítségével ugyanakkor nemcsak az egyes fogak, hanem hidak, vagy akár a műfogsorok is rögzíthetők. 

A különböző rendszerek főként az implantátumok felszínében, méretében és formájában mutatnak eltéréseket, de a felhasznált alapanyagok tekintetében is adódnak különbségek. Ha szeretne elmélyülni a témában, kérjük, olvassa el bejegyzésünket Melyik a legjobb fogimplantátum címmel, amelyben arra is kitérünk, hogy rendelőnk miért a Straumann implantátumok mellett tette le a voksát.

Hogyan zajlik a fog implantátum beültetés folyamata?

A fogimplantátum egy kerámiából (cirkónium) vagy speciális fémből (titánium) készült fémcsavar, amelyet beültetünk az állkapocscsontba, hogy ellássa a foggyökér funkcióját. Az implantációs csavarra rögzítjük a közti elemet, amely összekapcsolja a csavart a felépítménnyel, ami a fog íny feletti részét helyettesíti. 

Az implantációs eljárás több lépésből áll: 

 • Az állapotfelmérés során megállapítjuk a foghiány mértékét, és kezelési tervek készítünk a szükséges fogászati kezelésekről
 • Az implantátum behelyezése azután kezdődik, hogy megtörtént az esetleges csontpótlás, amennyiben szükség volt rá. Az implantátumot az előzetesen kialakított furatba rögzítjük az állkapocscsontban.
 • Az implantátumnak szervesen össze kell forrnia a meglévő csontszövettel. A gyógyulási szakasz, amíg ez a folyamat végbemegy, az implantátum beültetése után kb. 2-6 hónapig tart.  
 • A fogakról és az ínyről ezután precíziós lenyomatot veszünk, amelynek alapján a fogtechnikai laborban elkészítik a tökéletesen illeszkedő fogpótlást, ami korona, híd vagy kivehető fogpótlás is lehet.
 • Amennyiben szükséges, elvégezzük utolsó lépésként a finomhangolást, hogy a végeredmény tökéletes legyen a páciens számára. 

Beültetés utáni tanácsok

A beültetést követően érdemes megszívlelni a következő javaslatokat:

 • Szabadságra kell mennem a kezelés után?

Nem valószínű, hogy szabadságot kell kivennie a munkából, de elővigyázatosságból érdemes egy-két szabadnapot beiktatnia. 

 • Szükségem lesz valakire, aki elkísér?

Javasoljuk, hogy kérjen meg valakit, aki hazaviszi Önt az implantátum beültetésének napján.  Az implantológus fogorvosok általában helyi érzéstelenítést alkalmaznak, de kérésére nyugtatót is felajánlhatnak Önnek. Ha a szedációt választja, akkor egy felnőttnek el kell kísérnie Önt az időpontra, hogy a kezelés után hazavigye. 

 • Tapasztalok majd vérzést a beavatkozás után?

A fogászati implantátum beültetése után némi – kis mértékű – vérzés teljesen normális.   Az implantátum beültetése után valószínűleg sokkal kevesebb vérzést tapasztal, mint egy foghúzás után, mivel az implantátumot egy résbe helyezik el, így nem marad hátra nyitott seb.

Mit együnk az implantációs műtét után? Könnyen rágható ételek

 • A műtét után inkább puha ételeket fogyasszon, amelyek nem igényelnek sok rágást. Ezzel megelőzhető, hogy a műtét során alkalmazott zsibbasztó szerek miatt elharapja a nyelvét vagy a száját.  
 • Közvetlenül a műtét után turmixok, almaszósz, burgonyapüré, krémlevesek és húslevesek, valamint hasonló lágy ételek fogyasztása javasolt.
 • Ezután körülbelül egy hét múlva áttérhet olyan ételekre, amelyek egy kicsit több rágást igényelnek, mint például a sajt, a palacsinta, a rizs, a puha kenyér, a főtt zöldségek, a tojás és a tészta.
 • 1-2 hét múlva már kezdheti visszailleszteni az étrendjébe a rágást jobban igénylő ételeket, például a húst és a rostos, nyers zöldségeket. Ez azonban attól függ, hogy milyen gyorsan gyógyul. Legalább 2 hétig kerülnie kell az implantátum oldalán a rágást is. 

Fog implantátum gyakori kérdések: mennyibe kerül?

A fogimplantációval kapcsolatban a legnagyobb kritika az ár, hiszen a beavatkozás első hallásra valóban nem olcsó. Bár egy fogbeültetés bekerülési költségei ténylegesen magasak, tartósságuk miatt idővel gazdaságosabb megoldásnak számítanak a hagyományos fogpótlásnál. Amennyiben bővebben olvasna az implantátumok áráról, kérjük, olvassa el A fogbeültetés menete és ára című cikkünket, amelyben pontosan levezetjük a megtérülést. Kezelési tervünkben részletes árajánlatot adunk az állapotfelmérés után, amely tartalmazza az összes felhasznált anyagot, kezelést, illetve a munkadíjat. A rendelőnkben érvényes árakat itt találja.

Fotó: Freepik

Elviselhető a fog implantátum beültetés utáni fájdalom?

A fogászati implantátumok beültetése után valószínűleg legfeljebb enyhe kellemetlenséget fog tapasztalni. Fogorvosa javasolhatja, hogy vegye be az első adag fájdalomcsillapítót, mielőtt az érzéstelenítés elmúlik, majd a műtétet követő első két napban rendszeresen szedje be az általa meghatározott adagot. A legtöbb páciens számára a fejfájásra szokásosan szedett, vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók is elegendőnek bizonyulnak.

Mennyi ideig tart a gyógyulás a fogászati kezelés után?

A gyógyulás általában minimális kellemetlenséggel jár. A gyógyulási időszak általában hat héttől hat hónapig tart. A varratokat többnyire hét-tizennégy nap elteltével eltávolítják vagy maguktól felszívódnak. A sikeres gyógyuláshoz, illetve a tartóssághoz elengedhetetlen bizonyos döntések meghozatala. 

 • A dohányzás nagyban gátolja a gyógyulást, mivel a nikotin összehúzza az ereket és csökkenti a lágyszövetek vérellátását, ami befolyásolhatja az immunválaszt. A dohányzás növeli annak kockázatát, hogy az implantátumok a behelyezésük után nem gyógyulnak be megfelelően, és idővel nagyobb valószínűséggel károsodhatnak is.
 • A gyógyulási folyamatot a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás és a fogászati ellátás hiánya is ronthatja. Fogai és ínye egészségének megőrzése érdekében naponta legalább kétszer mosson fogat, használjon fogselymet, és rendszeresen keresse fel fogorvosát ellenőrzésre.  
 • Ha a fogtisztítás nem megfelelő, a baktériumok felhalmozódhatnak és gyulladást okozhatnak. Ha nem kezelik, a gyulladás csontvesztést okozhat az implantátum körül, így a rögzítés meglazulhat és végül kieshet.

Fog implantátumot szeretne? Várjuk kiválóan felszerelt rendelőnkben!

További kérdései vannak az implantátumokkal kapcsolatban? Esetleg egy fogászati konzultáció keretében kívánja felmérni a lehetőségeket? Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

fog implantátum beültetés

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:  

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.