A fogászati implantátum remek megoldást jelent a hiányzó fogak pótlására, de a szájhigiéniára a beültetés után még inkább oda kell figyelni, hogy az új foggyökerek hosszú távon szolgálják a pácienst. Mikor fordulhat elő fog implantátum utáni gyulladás, hogyan lehet megelőzni, és miként kezelhető ez az állapot, hogy ne vezessen az implantátum kilökődéséhez?

Mi az a periimplantitis, és mitől gyulladhat be a fogimplantátum?

A periimplantitis a szájszöveteket érintő gyulladásos állapot, amely lágyszöveti gyulladást, valamint a fogászati implantátum körüli csont fokozatos csökkenését és pusztulását okozza. Ez

 • fájdalomhoz,
 • duzzanathoz,
 • harapási és rágási nehézségekhez, és ha nem kezelik,
 • az implantátum elvesztéséhez is vezethet.

A fog implantátum utáni gyulladást általában a rossz szájhigiénia okozza, ami lehetővé teszi a baktériumok felhalmozódását az ínyvonal alatt.

Egyéb kockázati tényezők lehetnek még:

 • Dohányzás: A dohányosoknál nagyobb a periimplantitis kialakulásának kockázata, mivel esetükben csökken az íny vérellátása, ráadásul a szájukban erőteljesebb a baktériumot tartalmazó lepedék felhalmozódása.
 • Cukorbetegség: A kezeletlen cukorbetegségben szenvedőknél a csökkent véráramlás miatt megnő a gyulladás kialakulásának kockázata.
 • Legyengült immunrendszer: Az immunhiányos betegek – például az AIDS-ben vagy rákban szenvedők – nagyobb kockázatnak vannak kitéve, mivel a legyengült immunrendszer nem képes hatékonyan felvenni a harcot a fogínysorvadást és periimplantitist okozó kórokozókkal.
 • Nem megfelelően beültetett implantátum: A helytelenül beültetett implantátumok vagy a nem elégséges csontállománnyal rendelkező területekre beültetett implantátumok növelik a fertőzés kockázatát.
 • Túlterhelés: Az implantátum korai terhelése, illetve a túlzott erő alkalmazása, például a kemény ételek rágása is gyulladáshoz vezethet, mivel ez az implantátum gyorsabb kopását és károsodását okozza, az apró repedések pedig búvóhelyet teremtenek a baktériumok számára.

A fog implantátum utáni gyulladás tünetei

A periimplantitis tünetei hasonlóak a fogínygyulladás tüneteihez.

 • Vérzés a szájban.
 • Laza implantátum, illetve a fogászati implantátum enyhe elmozdulása.
 • Duzzadt íny és nyirokcsomók.
 • Rágási nehézségek.
 • Rossz lehelet.
 • Vörös és duzzadt, érzékeny íny.

fogimplantáció, vagyis fogbeültetés utáni fájdalom kivizsgálása

A fog implantátum utáni gyulladás kezelése

A kezelés általában a sérült szövetek és baktériumok eltávolítását megcélzó mechanikus tasaktisztítás, valamint antimikrobiális kezelés kombinációját jelenti. E kezelési lehetőségek célja az implantátum körüli szövetek fertőtlenítése, mielőtt a fertőzés átterjedne az állcsontra. A mechanikus tisztítás során speciális, az implantátum anyagát nem veszélyeztető eszközökkel eltávolítjuk a lepedéket és a fogkövet az implantátum felületéről és a környező szövetekről. Az antimikrobiális terápia antimikrobiális szájöblítők vagy helyi gélek használatát jelenti a baktériumok elpusztítására és a fertőzés megfékezésére.

A fog implantátum kilökődés tünetei és okai

A fog implantátum beültetése után ritkán előfordulhat, hogy az implantátum nem képes stabilan beágyazódni a csontszövetbe és kilökődik, amelynek tünetei duzzanat, fájdalom, vérzés képében jelentkezhetnek. Korai fog implantátum kilökődésről akkor beszélünk, ha az implantátum a műtét után következő hetekben, a gyógyulási idő során meglazul. A kései kilökődést többnyire gyulladások és fogágybetegségek okozhatják, amelyek kockázata a megfelelő fogápolás, illetve félévenkénti fogkő-eltávolítás, valamint fogorvosi kontroll mellett minimalizálható.

Mennyire fáj a fog implantátum?

A fog implantátum beültetése minimális fájdalommal jár, mivel a beavatkozást helyi érzéstelenítés mellett végezzük. A műtét utáni időszakban némi kellemetlenség, duzzanat és enyhe fájdalom jelentkezhet, ami általában néhány nap alatt csökken.

Tipp: Szeretne többet tudni a fogászati implantáció menetéről, áráról, és a beavatkozás utáni teendőkról? Olvassa el Fog implantátum gyakori kérdések és a Fog implantátum árak című cikkeinket további hasznos információkért.

Teljes körű fogászati kezelések Budapest szívében

Rendelőnk a felhasznált anyagok, eszközök, az alkalmazott módszerek és a páciensekkel való bánásmód terén egyaránt a maximumra és a kiemelkedő színvonalú ellátásra törekszik. Ez a foghúzások, fogtömések és -pótlások, fogimplantátumok esetén éppen úgy igaz, mint bármilyen más fogászati kezelésnél.

Néhány szempont, amiért érdemes bennünket választani:

 • a legkiválóbb minőségű, kiemelkedően tartós fogászati anyagok használata – implantátumok esetében például a svájci Straumann termékei,
 • a legkorszerűbb technológiák alkalmazása a kezelések során,
 • munkánk során a szaktudás mellett a legfontosabb tényező a bizalom és a kellemes atmoszféra a pácienseink számára,
 • ezt szolgálja, hogy pácienseinket előre egyeztetett időpontban fogadjuk, így várakozás nélkül vehetik igénybe szolgáltatásainkat,
 • több kezelőnk, műtőnk és saját panoráma röntgenünk lehetővé teszi, hogy egyetlen helyszínen minden szükséges vizsgálat és kezelés elérhető legyen.

Ha a gyors, fájdalommentes kezelésekről van szó, amelyek eredménye hosszú távon is tartós, nem ismerünk kompromisszumot. Ugyanilyen fontos számunkra, hogy mindenki, aki felkeres bennünket, kényelmesen és otthonosan érezze magát nálunk. Szeretnénk, ha minden páciensünk úgy állna fel a fogorvosi székből, hogy bármikor szívesen visszatérjen hozzánk, ha szüksége van ránk.